Skocz do zawartości

Kij na boczny trok - nie za ciężki?

kulako

Rekomendowane odpowiedzi

łowiłem kiedyś okonie na bocznym troku kijem do 25g ale to było tak

kij Dragon Millenium HD Power Jig 2,70m 5-25g

głębokość łowiska 16-17m

ciężarki do troka 6-20g

a okonie brały w granicach 26-30cm i większe

raz ze kijek musi być czuły a dwa sprzęt dobrany pod łowisko i wielkość ryb

jak chcesz dłubać okonki na paprochy na 3 m to taki sprzęt co piszesz sie

nie nadaje, wszystko musi być delikatne (kołowrotek, linka, kij ...) aby cały

zestaw był optymalnie mocny i skrajnie czuły,

Edytowane przez @Wojti

Musisz się zastanowić jakich ciężarów będziesz używać.

Kiedyś łowiłem ciężarkami po 7g (max do 10g) kijem do 18g i to bylo za ciężko. Był to tani kongera black tiger.

Potem łowiłem wklejką do 10g i to jest dla mnie idealne rozwiązanie. Większość brań mam gdy nie kręcę kołowrotkiem i wklejka idealnie pokazuje brania nawet najmniejszych okoni.

Ja bym Ci właśnie polecił jakąś wklejke, bo połowisz na troka a szybko zauważysz, że trok to nie jest jakąś fascynująca metoda, a jak masz łódkę to zabawa w jigowanie takim kijkiem to świetna sprawa.

Ja mam Kongera Word Champion Tango do 10g i mi się sprawdza zarówno do troka jak i normalnego jigowania. Rybki mi trzyma ładnie zarówno jak łowiłem na plecionke jak i żyłkę.

Mam ciężki spin Shimano Vengeance 270 20-50gr, lżejszy Dragon Millenium Pike 270 10-35gr, leży u mnie w kącie również kij Konger 270 do 28g. Chcę spróbowac bocznego troka - będzie się ten kijek nadawał?

Może od razu kup generator i wal prądem. Efekty będą. Boczny trok jest metodą dla dseperatów, którzy nie umieją złowić prostej, ciekawskiej i pięknej ryby jaką jest Okoń. Możesz też pogadać z Kolendowiczem. On ma sposoby na wybicie z wody ostatnich okoni jakie mają jeszcze szanse na tarło.

To moglibyście polecić mi do 200 zł jakiś kij do troka? Będę łowił na dolnej Narwi z łódki

Jeśli ciężarek ok 20g i więcej(a na Narwi czasem ciągnie szczególnie w tym roku w maju) to Dragon PowerJig

Jeśli ciężar do 15g to mikado lexus sapphire spin 2,60 do 13g

Power jig to juz moim zdaniem troche przesada ten mikado wystarczy w 95%

a w maju to trokiem ciezko bylo na narwii cokolwiek wydlubac okonie lepiej braly na wirowki i cykady co pokazaly mistrzostwa OM

mistrzostwa OM odbyły się pod koniec czerwca i wcale wirówki i cykady nie były najlepsze

Haha widzę niejasności jakieś :D odnośnie zawodów... . Co do troka weź co masz po ręką i spróbuj i wtedy wyciągniesz wnioski ... ja czasem próbowałem... np podczas szukania innych ryb... zakładałem trok do kija opisanego do 40 gram i działało to nawet... zapewne leciał zestaw z trokiem dalej niz główka 3 gramy :D

Edytowane przez Tomasz eS

Tak jak pisze... wyszedłem z prostego założenia że gumka plus główka 3g poleci z tego kija na plecionce 17 lb co najwyżej kilka metrów. A taki powiedzmy trok 12 gram już nie miarę poleci... czy nie miałem spadow? Hm miałem ale nie więcej niż zawsze raczej...

U mnie założenie jest podobne. Najczęściej łowie z brzegu i jeśli sięgnę rybę rozsądnej wielkości główką, która pozwoli mi na odpowiednią prezentacje to łowie na główkę.

Jednak trok jest niezastąpiony gdy ryby są daleko od miejsce w którym chce prezentować przynętę. Choć przy łowieniu z brzegu trzeba sobie narobić zestawów w domu, bo straty są ogromne.

Moje zdanie jest takie, żebyś kupił sobie okoniówkę np. do 10g czy 15 (choć to trochę za dużo).

Trok to nie jest pasjonująca metoda i łowienie na główkę jest o wiele bardziej finezyjne i ciekawe. Taka wędka powoli Ci łowić też trokiem a gdy będziesz musiał użyć ciężarka 15 g czy więcej to użyjesz tych wędkę, które masz teraz.

mistrzostwa OM odbyły się pod koniec czerwca i wcale wirówki i cykady nie były najlepsze

a przepraszam oczywiscie mistrzostwa były w czerwcu chodziło mi o grand prix z 18 maja ale przy wirówkach bede sie upierał (chodzi oczywiscie o sektor pogorzelec bo rozmawiamy o narwii)

Na Narwi to ię łowi oliwką od 12- 20 g więc kijek musi mieć górny wyrzut gdzieś koło 15 gr.

Długość to już indywidualna sprawa ale myślę że optymalny będzie 2.60 m.

Poszukaj czegoś z mikado albo jackson, fajny jest też robinson cortez chyba do 12g

• 7 lat później...

Wątek stary, ale wiele się zmieniło przez kilka lat.

Jakie wędki polecacie typowo pod boczny trok, pałeczki 8-12g max. Miejsce to zaporówka, jeb...ać jak najdalej i zwijać. Piszcie co macie i co się fajnie sprawdza pod trok.

Ostatnio testuje xzoge airvlution FS782ML idealny na boczny trok jak i na drop shot kij do 16 gram 10lb żyłki ma większy zapas mocy niż producent podaje , ale ładnie już się ładuje od 1 grama szczytówka to Węglówka solid tip co czyni go bardzo czułym , czuć praktycznie wszystko co się dzieje z przynętą , gorąco polecam .