Skocz do zawartości

Dragon Fishmaker II OPINIE

Locutus85

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli to musi być koniecznie Dragon to lepiej weź Team Dragona. Mam zarówno Fishmakera (tyle, że akurat pierwszą wersję) jak i Team Dragona. Ten drugi wypada korzystniej...

Jeżeli nie musi to być Dragon to lepszym wyborem będzie chyba któryś z modeli Spro ;)

Edytowane przez Bootleg

@Locutus85

Ty mi tu grafitem nie mydl oczu! Plastki jest plastik

@Fatso - patrząc na generację "czarnuchów" shimano ,nie posądzał bym tego plastiku że jest do d..py ,stelle natomiast są do d..py. Żeby nie było do końca offtopowo , to dodam iż użytkuję fishmakera drugiej generacji 1125i od maja i złego słowa nie napiszę ,po prosto jak na kołowrotek przystało ,działa bez zarzutu :) W przypadku shimano za 600zł nie było to wcale takie oczywiste ,rzekłbym nawet było nie wykonalne :blink:

Ja za swojego dałem 400zł w sklepie-taka jest jego cena . Ja nie mam mu nic do zarzucenia ,bo jak napisałem wyżej ,shimano za 600zł z renomowanej już serii STRADIC nie wytrzymał 3 dni na kwiskich pstrągach......ale na początku chodził lepiej lub co najmniej tak samo jak TP Fb. Tu od maja nic się nie zmieniło więc jest chyba dobrze. Mi już po prostu minął okres przekreślania czegoś z racji tego że nie jest z Japonii,i z racji tego że się nazywa Dragon czy Jaxon. Wędkę tez mam "chrustową" i jakoś sobie radzi ona i ja z jej użytkowaniem,mimo iż od 2007 do końca 2012 r łowiłem kijami głównie z pracowni,a jeśli nie to minimum seryjne coś ze stajni croix i modele triumph/premier . I szczerze napiszę że te niektóre triumphy czy premiery miały tylko zaj..te logo,bo nie zauważyłem żeby były lepsze o te 150-200zł co drożej kosztowały od tej okumy.

Na rzekę przyda się mocna maszynka. Znajmi bardzo chwalą Team Dragon 935i. To jest Ryobi Zauber i Dragon tego specjalnie nie ukrywa. Jeżeli mocny ma być, to Zauber 4000. Ale cena jest 2x większa. Osobiście do mnie ta maszynka nie przemawia. Na rzece łowiłem Omkumą RAW II 30 i spisywała się bardzo dobrze. Poza tym hamulec okumy czy shimano bije na głowę konkurencję. Kręciołem musi być dopasowany do kija i Twojej ręki. Bardzo fajny młynek jak Technium 4000 mnie nie leży z jednego powodu - ma za grubą nóżkę i uwiera w palce. Po 1-2h mam dość. Tego problemu nie mam z Okumą i Biomasterem. Więc okazja 200zł. Może i fanie, może i tanio ale zobacz czy Ci to leży w ręku.

A co do kijków Dragon / Okuma, to lepiej Okumę. St.Croix nie pasuje do tego prównania. To zupełnie inne kije. Łowiłem wcześniej Okumą. Teraz łowię kijkami St.Croix i nie spadła mi jeszcze żadna ryba, zwłaszcza większa, co było niemal regułą na kijach Okumy.

Edytowane przez fomadron

Przecież w tej chwili nie ma nic z Japonii. Chyba, że najdroższe shimano ale to i tak nie jest pewne. Na większości kręciołków jest napisane, że zaprojektowane w Japonii a nie, że wykonano. Dla mnie np. zauber odpada ze względu na korbkę. Jest tam za dużo luzu.

Zobacz nowego Zaubera http://spinningshop.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-cf/8346-kolowrotek-ryobi-zauber-cf-2000.html Zero luzu lub starego Zaubera w wersji TD http://spinningshop.pl/z-przednim-hamulcem/1285-team-dragon-fd-iz.html - też nie ma luzów. Można też http://spinningshop.pl/z-przednim-hamulcem/1297-shimano-technium-fc.html

Przy okazji polecam żyłeczkę Berkley TRILENE Sensation. Mam 0.22 - dziś pocięła mi paluchy ale nie dała się zerwać na węźle...

Edytowane przez fomadron

Nowego Zaubera nie miałem w rękach, ale tego co tu podajesz w wersji TD i Shimano tak. Wniosek dla mnie jest prosty. Do solidnego zalt arc brakuje im trochę, więc nie widzę sensu przepłacać.

Konstrukcja Zaubera jak najbardziej mi pasuje ale podejść shimano i bardzo dobrze mi znanego Quantum do produkcji nowych kołowrotków mnie bawi. Robienie czegoś jak najmniejszego i najlżejszego co nadaje się najwyżej pod klenia lub okonia a sprzedawanie tego jako super wytrzymałe konstrukcje jest mało fair przy cenach 400 zł w górę.

Na rzekę przyda się mocna maszynka. Znajmi bardzo chwalą Team Dragon 935i. To jest Ryobi Zauber i Dragon tego specjalnie nie ukrywa. Jeżeli mocny ma być, to Zauber 4000. Ale cena jest 2x większa. Osobiście do mnie ta maszynka nie przemawia. Na rzece łowiłem Omkumą RAW II 30 i spisywała się bardzo dobrze. Poza tym hamulec okumy czy shimano bije na głowę konkurencję. Kręciołem musi być dopasowany do kija i Twojej ręki. Bardzo fajny młynek jak Technium 4000 mnie nie leży z jednego powodu - ma za grubą nóżkę i uwiera w palce. Po 1-2h mam dość. Tego problemu nie mam z Okumą i Biomasterem. Więc okazja 200zł. Może i fanie, może i tanio ale zobacz czy Ci to leży w ręku.

A co do kijków Dragon / Okuma, to lepiej Okumę. St.Croix nie pasuje do tego prównania. To zupełnie inne kije. Łowiłem wcześniej Okumą. Teraz łowię kijkami St.Croix i nie spadła mi jeszcze żadna ryba, zwłaszcza większa, co było niemal regułą na kijach Okumy.

Tak w kwesti sprostowania Team Dragon nie jest klonem Zaubera a innego modelu Ryobi mianowicie Excii ;)

Szukaj modelu CF :P

Przecież w tej chwili nie ma nic z Japonii. Chyba, że najdroższe shimano ale to i tak nie jest pewne. Na większości kręciołków jest napisane, że zaprojektowane w Japonii a nie, że wykonano. Dla mnie np. zauber odpada ze względu na korbkę. Jest tam za dużo luzu.