Skocz do zawartości

Dragon HM Steel Guard Leader - post ku przestrodze.

Dienekes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie napiszę, że nie jest moim zamiarem publiczne smażenie producenta/ dystrybutora sprzętu (marki Dragon), a jedynie podzielenie się z Szanownymi Kolegami dzisiejszą przygodą i wynikającą zeń konkluzją, iż... tytułowy produkt jest o kant rzyci potłuc i że należy omijać go szerokim łukiem  :angry:  :lol:

Coby nie przedłużać i nie pozostać gołosłownym - rzućcie okiem jak wygląda ("zapięta") agrafka, stosowana w przyponie "Dragon HM Steel Guard Leader Braid 7 x 7" o wytrzymałości 10 kg (!!!), po holu szczupaka o masie ok. 2,5-3 kg (max):

20130831_114732_zpsdccdfb5e.jpg

Rybę wyholowałem, jak widać, cudem. Ten sam cud ocalił szczupaka przed odpłynięciem z 10cio centymetrową gumą na 20tu gramach ołowiu, przytwierdzoną hakiem do podniebienia.

Rzeczony produkt jest "nowością", więc jeśli ktoś z Was jeszcze nie miał z nim do czynienia... Cóż, wnioski nasuwają się same :rolleyes: 

Pozdrawiam,

Radek

Agrafki w przyponach dragona są do wymiany, to nie nowość ale reszta moim zdaniem "wypada" znośnie.

Mam podobne spostrzeżenia. W swoich fabryczniakach Dragona pomontowałem Spinwale. Przypony są przyzwoite ale mają jedną zasadniczą wadę - są za krótkie :)

@ Pumba: Ku memu rozczarowaniu, stalowy przypon poległ równie szybko, co pierwszy lepszy (kilkakrotnie tańszy!) wolfram. Kolejne rozczarowanie - stalka zdemolowana, poskręcana i powyginana na stałe:

20130831_114745_zps73bb2833.jpg

@ Sławku, dla mnie to nowość - używam przyponów Dragona od lat (głównie tytanowe) i nigdy, nawet przy znacznie większych i silniejszych rybach, a także zaczepach i przeciąganiu łodzi w górę rzeki i pod wiatr :lol:  coś takiego mi się nie przytrafiło.

@ Krzyśku, jak wyżej ;) Wcześniej nie miałem z nimi problemów, a ten typ jest też w tytanach i innych "stalkach".

Do jerków i gum używam pojedynczego drutu z tytanu albo tej nieco rozciągliwej mieszanki. Ideał jeśli chodzi o trwałość i pracę jerków. Dziś stwierdziłem, że czas potestować coś miękkiego i... miała baba prawie placek ;D

trochę przesadzasz.wydaje mi się raczej że to efekt ataku ryby.szczupaki potrafią rozpinać,wyginać a nawet zmasakrować tego typu agrafki jeśli trafią na jego zęby.ja doświadczyłem takie rzeczy właśnie na spinwalach.nie żebym bronił dragona ale jak na razie agrafka spin lock w rozmiarach większych jest dla mnie nr 1.  

Nie wiem, czy powyższe było kierowane do mnie, ale... jak już pisałem wcześniej, tego typu agrafki, w innych przyponach,wcześniej mnie nie zawiodły mimo większych ryb na haku i ostrzejszej walki. Przypadek? Być może. Tego nie mogę wykluczyć, lecz jeśli przypon (jako całość) ma wytrzymałość 10 kg, a nie jest w stanie podołać rybie trzykrotnie lżejszej, to ja wolę nie ryzykować i w przyszłości nie wiązać go na końcu zestawu. Dla dobra ryb i mego wędkarskiego ego ;) Inni niechaj czynią, co im się podoba. Warto jednak by znając mój przypadek, dokonywali świadomego wyboru.

Pozdrawiam

Radek

@pepso

nie wiem czego uzywa dienekes, osobiscie z single strand polecam terminator, bft i stamine, z plecionych stamine

Radku, w power lockach to norma. Mi się ciągle rozpinają przy jerkowaniu gumą. Mają tendencję do "okręcania" się o oczko główki. Pod obciążeniem oczko naciska na agrafkę i klops gotowy.

jest na to lekarstwo ;)  mozna zrobic tak, jak ponizej, ten kawalek, stosunkowo twardej, koszulki silikonowej nie pozwala aby agrafka owinela sie wokol oczka i dzieki temu nie rozpina (rozgniata) sie ... u mnie pomaga :)

post-45581-0-52421200-1378036048_thumb.jpg

Dienekes, a jakiego konkretnie drutu używasz ?

Big Game Titanium Leader Dragona (o długości 30 lub 40 cm, moc 18 kg) lub, gdy łowię zdecydowanie lżej Titanium Ni-Titanium Wire tegoż samego producenta (długość 40 cm, moc 15 kg). Te drugie to nowość, ale kilka ryb już poskramiały, razem z resztą zestawu i wciąż wyglądają jak nowe. Do tego walka z wrednymi zaczepami itp. Z kolei "stare" druty sprawdzają się u mnie już od dłuższego czasu. Przy wyborze kieruję się przede wszystkim zadowoleniem z dotychczasowego użytkowania i dostępnością. Obym nie musiał szukać alternatywy... :P

@ Pitt: Dobra wskazówka, dzięki :)

jeśli nie chcesz w to uwierzyć twoja sprawa-dla mnie to przypadek.agrafka nie została rozerwana i nie pękła więc czemu czepiasz się wytrzymałości.plusem jest to że wyholowałeś rybę,ja przy rozpięciach już nie zobaczyłem ryby i przynęty bo agrafka była całkiem rozgięta.takich rozpięć doświadczyłem kilka przy agresywnych uderzeniach szczupaka szczególnie jak trafiał zębami na agrafkę,a także przy wyskoku ryby ponad powierzchnię wody. 

Cóż, być może "wszyscy", owszem, ale ja, biedny miś, od blisko trzech lat, do cięższych zastosowań stosowałem wyłącznie przypony tego producenta i nigdy coś takiego nie miało miejsca. Nie widziałem zatem podstaw, aby dołączyć do onych "wszystkich" ;)

Edytowane przez Dienekes

Cóż, być może "wszyscy", owszem, ale ja, biedny miś, od blisko trzech lat, do cięższych zastosowań stosowałem wyłącznie przypony tego producenta i nigdy coś takiego nie miało miejsca. Nie widziałem zatem podstaw, aby dołączyć do onych "wszystkich" ;)

Z reguly dolacza sie po pierwszej duzej rybie badz zaczepie jak w moim przypadku  :)

Edytowane przez Bujo