Skocz do zawartości
  • 0

mercury 4 km - problem z niskimi obrotami

Osin

Pytanie

Witam serdecznie, mam problem z utrzymaniem odpowiednio niskiej prędkości płynięcia (podczas trollingu). Silnik na niskich obrotach pracuje nie równo i przyspiesza. Zastanawiam się czy nie mozna tego wyregulowac napieciem linki od ssania albo w inny sposób. Silnik wyposażony jest w śrubę uciągową i nie wiem jaki to ma wpływ na szybkość poruszania się łódki. Może wystarczy zmienić śrubę i po kłopocie? proszę o opinie osób znających temat.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podłączę się pod temat. Mam mały problem z moim tohatsu 4hp dwusuw 2003r (m4c, to samo co mercury). Zlokalizowałem wyciek oleju na wałku śruby. Pomyślałem, że ogarnę to we własnym zakresie, ale mam problem ze znalezieniem simmeringu i oringu. Na schemacie są to części nr 11 i 12. Obdzwoniłem kilka sklepów, niestety o takich wymiarach simmeringi produkowane są na zamówienie i to w dużych ilościach. Zostaje serwis? Jeśli tak to proszę o namiar na jakiś sprawdzony w okolicach stolicy.

• 0

On ewidentnie dziala nieprawidlowo jak sam tego nie zrobie pòjdzie do mechanika, najbardziej wariuje jak zrzucam bieg na luz

Wygląda to na złą mieszankę paliwa i powietrza.Ale kolega który ma taki silnik, pływając ze mną, na 4 ymaha stwierdził że na jego mercurym nie da się uzyskać takiej pracy. Może coś w tym jest <_<

• 0

Posiadam blizniacza konstrukcje Tohatsu 5KM, uzywam jej na niewielkiej rzeczce do trolingu - chodził jak maszyna do szycia do czasu, kiedy zostawilem go na miesiące w garażu z paliwem w gaźniku, co spowodowało zatkanie dyszy. Po prowizorycznym czyszczeniu chodzi dalej na niskich obrotach, choć od czasu do czasu zdarza się, ze się zachlystnie... Inna przyczyna problemów na niskich obrotach może byc niewłaściwa śruba (zbyt duży skok lub średnica) do danej masy łodzi, wypalona lub osmolona świeca, niewłaściwie wyregulowana śruba niskich obrotów...

• 0

Jeśli jest filtr paliwa to ciężko zasyfić gażnik. Pozostawienie czterosówa z paliwem też nie szkodzi, bo nie ma tam oleju.Tak myślę ....  

Warto może zajrzeć do zaworów? Jak zginie wymiar w tak małym silniku to też powstają (takie cuda) .

Niestety myślisz się - filtr chroni jedynie przed zanieczyszczeniami, natomiast benzyna po prostu starzeje, ulotne komponenty odparowują, zachodzą niepożądane reakcje - w każdym razie znajdziesz na ten temat sporo informacji na różnych forach - motorowodnych, motocyklowych...

Osobiście sam tego doswiadczylem 2x... Zawory... malo prawdodobne...

• 0

Dokładnie. Szczególnie niepożądane jest zostawianie paliwa w układzie na dłużej niż kilka dni. Po odparowaniu części lotnych zostaje glut, który niszczy membranę i zatyka dysze. Obecnie każde paliwo ma też w sobie większą lub mniejszą ilość wody, bo wszystkie zawierają alkohol który mocno ciągnie wilgoć.