Bujo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 mi nie chodzilo o odleglosc rzutu czy prezentacje wabika, tylko o ciecie na odleglosc w stosunku do dlugosci kija A to ja nieznaju Lowilem glownie modelem Batsona o delikatnej szczytowce i bardzo mocnym dolniki, taki hot-shotowaty. Zacinalo sie dobrze chociaz bolen pod drugim przegiem potrafil sie spiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Michał,to nie kij,nie Stella tylko boleń był do dupy ... Bo nie potrafił sie zaciąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 No dokladnie, kazdy ma jakies przyzwyczajenia i w zaleznosci od warunkow zalezna jest dlugosc.Niewatpliwie, krotsze kije waza mniej i po kilkugodzinnym podbijaniu chyba da sie odczuc roznice. Pitt, Lowilem duzo na Bugu sporo nizej. Dla mnie minimum to 3 metry, glownie 3.20 gdy lowilem z brzegu szczupaki czy sandacze. Rzeka jest dzika, w wiekszosci bardzo dzika. Ryb nalezy sie spodziewac przy wszelkiego rodzaju wysokich burtach gdzie krotszym wedziskiem nie jestes w stanie poprowadzic przynety rownolegle bedac ograniczony przez przeszkody terenowe. Dodatkowo sa przykosy i w wielu wypadkach zasieg wiekszy nawet o kilka metrow to kwestia zlowienia a nie zlowienia ryby. Watek taki generalnie do d..y bo za duzo mozliwych kombinacji w zaleznosci od wody na jakiej lowimy Okonie, sandacze, szczupaki, za chwile dojda sumy i tarpony czyli do d..y podobnie jak wszystkie stelle :) No jakby kolega przeczytal dobrze caly watek a nie tylko wypowiedzi co niektorych to wiedzialby , ze chodzi glownie o gumy, ich prezentacje, a nie lowienie sumow okoni i tarponow.Kolega zestawil taka roznorodnosc a ograniczyl sie tylko do dzikiej rzeki jaka jest Bug natomiast jest wiele rzek uregulowanych gdzie stojac na szczycie glowki mozna sobie poradzic pewnie i krotszym kijem.Watek moze i do d...py, podobnie jak wszytskie stelle.A moze tylko do jednej d..py ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 No jakby kolega przeczytal dobrze caly watek a nie tylko wypowiedzi co niektorych to wiedzialby , ze chodzi glownie o gumy, ich prezentacje, a nie lowienie sumow okoni i tarponow.Kolega zestawil taka roznorodnosc a ograniczyl sie tylko do dzikiej rzeki jaka jest Bug natomiast jest wiele rzek uregulowanych gdzie stojac na szczycie glowki mozna sobie poradzic pewnie i krotszym kijem.Watek moze i do d...py, podobnie jak wszytskie stelle.A moze tylko do jednej d..py ? I co to zmienia? Rozne lowiska, rozne wedki, lodka, brzeg, glowki, opaski, dzikie burty. Lowilem wszedzie, rozne wedki sa potrzebne by lowilo sie wygodnie. Gdyby temat byl o dlugosc na jednym z nich to ok ale w tym wypadku ..... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Chodz i to komu czym sie lepiej lowi i prowadzi przynete.Jedni wola krotki kij do lowienia z brzegu inni siegaja po dlugi lowiac na lodce.Ale watek nie jest o tym jaki kij gdzie..Tylko kto jakim lowi z brzegu.Ty 3-3.20m i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Chodz i to komu czym sie lepiej lowi i prowadzi przynete.Jedni wola krotki kij do lowienia z brzegu inni siegaja po dlugi lowiac na lodce.Ale watek nie jest o tym jaki kij gdzie..Tylko kto jakim lowi z brzegu.Ty 3-3.20m i jest ok. Nie prawda, wygodniej mi sie lowi 7', wygodniej mi sie lowi 8', wygodniej mi sie tez lowi 9'. Jedyny problem, ze nie zawsze sie da Wtedy lowie dluzszymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fomadron Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ja myślę, że trzeba zapytać dziewczyny o to ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 po przemysleniu, zdecydowanie wole dlugie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek116p Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 moglbys rozwinac? Tak. Już to robię. Wyobraź sobie rzut na odległość ok 35 -40 m. (Mówię o łowieniu na gumy z opadu) Dłuższy kij pozwala na mniejszy kontakt plecionki z wodą, robi się mniejszy łuk.Jeżeli chodzi o cięcie jeżeli masz krutszy kij to żeby nadać siłę cięciu musisz zrobić to mocniej i ruch, który wykonujesz musi być dłuższy i w tym momencie tracisz sekundę a w przypadku sandacza to może być już po ptakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 aha ... mam propozycje ... wez wobler, moze byc uzbrojony, zamocuj go do linki, wez w dlon i przebiegnij sie jakies 40 metrow, nastepnie popros kogos, zeby zacial z kija 2 m, 2.40, 2.70 i 3 m ... a potem pogadamy o wyniku tego latwego w realizacji empirycznego eksperymentu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Nie prawda, wygodniej mi sie lowi 7', wygodniej mi sie lowi 8', wygodniej mi sie tez lowi 9'. Jedyny problem, ze nie zawsze sie da Wtedy lowie dluzszymi Teraz trafiles w 10tke, chodzilo miedzy innymi o wygode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek116p Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) aha ... mam propozycje ... wez wobler, moze byc uzbrojony, zamocuj go do linki, wez w dlon i przebiegnij sie jakies 40 metrow, nastepnie popros kogos, zeby zacial z kija 2 m, 2.40, 2.70 i 3 m ... a potem pogadamy o wyniku tego latwego w realizacji empirycznego eksperymentu Pisałem o łowieniu na gumę w opadzie a nie na wobler . A Tobie proponuje zrobić taki test:W zaznaczonym miejscu połuż samą główkę przywiązaną do linki na przy kiju 210 cm i z pozycji 45 stopni podnieś do pionu po czym zmierz odległośćo jaką przesunęła się główka. Tak samo zrób z kijem 270 i zobaczysz o co chodziło mi. A na woblery niełowię Edytowane 2 Września 2013 przez misiek116p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek116p Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Co wyjdzie? Bo jakoś książki do matematyki nie mam pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 coś na temat chyba http://jerkbait.pl/topic/4060-baitcasting-i-gumy/?hl=%2Bmultiplikator+%2B%C5%82owienia+%2Bopadu#entry946655 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Na dystansie 30 - 40 metrów, różnica pomiędzy kijem 2,0 a 2,7 będzie niezauważalna. Pomimo książki do matematyki. To naprawdę nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek116p Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Dodaj do siebie teraz tą niewielka róznicę + wiatr + uciąg wody. Mam porównanie łowiłem pół sezonu kijem 230 i albo ryba po kilku sekundach holu spadała alb tylko dostawała po zębach. Po zmianie na270 zacięcia były dyżo skuteczniejsze. Edytowane 2 Września 2013 przez misiek116p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 jeżeli piszesz o zębach ,to pewnie masz na myśli szczupaki i sandacze, a więc plecionka, na pewno szybsze zacięcia są krótszym kijem,a stosując plecionkę na te ryby bo inaczej się chyba nie da w tych czasach, różnica w sile zacięcia krótkim i długim kijem jest nieznacząca. nie rozumiem dlaczego ryby miały by ci spadać z 230 , a z 270nie,według mnie powinno być odwrotnie,przynajmniej jeżeli chodzi o sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 nie wiem co krzychun napisal, bo czesc postu jest wykasowana, ale przypuszczam, ze kilka slow o najprostszej trygonometrii, na poziomie podstawowki ... w zasadzie tez mialem odpisac, ze nic nie trezba mierzyc i ze takie cos mozna wyliczyc, bez podnoszenia sie z kanapy ale nie o tym chcialem moja propozycja eksperymentu empirycznego jest calkiem powazna i to z prostej przyczyny, mi sie kiedys tez wydawalo, ze dlugim kijem moge, przy zacinaniu, przesunac wiecej linki niz krotka wedka, ze moge mocniej zaciac, itd ... az mnie ktos namowil na eksperyment jak powyzej ... dla mnie sie opalcilo ps. dziala, bez roznicy na uzywane przynety, woblery, gumy, blachy i inne cuda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) No to jestem w takim razie odszczepieńcem do kwadratu. Długo śledziłem te dywagacje i powiem tak -a niech sie stanie i niech se kto mówi co chce. Ja łowię na Wśle i w większości z brzegu choć posiadam łódke i łowie też z niej, ale z brzegu łowie /próbuje je łowić (raczej z dobrym skutkiem) sandacze (bo to moja ulubiona rybka) wędkami bardzo ługimi bo od 3,05 m do 3,20 . A te najdłuższe są moimi ulubionymi. I nawet docent doktor habilitowany i niejednokrotnie przełożony mnie nie przekona tymi czrami z matmy o wyższości kruciaków (prze zemnie zwanych -pogrzebaczami) nad długimi wędkami Edytowane 2 Września 2013 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Aaa, bo panie krótkimi to łowio ci co siły w rencach nijakiej nie majo i ciongle im się linka na przelotkach ploncze. W takim razie na krótszym kiju łatwiej siengnonć coby rozplontać. Nieudaczniki wędkarskie takie, panie tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 miramar, zacinasz skutecznie pstrykniecia tak długim kijem?pytam bez złośliwości ,po prostu nigdy nie łowiłem sandaczy kijem dłuższym niż 270. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 ja tam nikogo do niczego nie przekonuje, nie moje malpy i nie moj cyrk, niemniej jednak namawiam do eksperymentu na zywym organizmie, niektore paradygmaty moga legnac w gruzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Bez problemu , i w brew teorią i utartym tezą da sie to robiś skutecznie. Jeset jeden podstawowy warunek dobór odpowiedniego kija do używanych główek dokładniej chodzi o ich cięzar i wielkość uzywanych gumek. Jesli dobieżeny odpowiednio kijka tzn jego akcję, ciężar wyrzutu daje sie tym łowić i mam też zasade przy podbieraniu ryb , mimo tak długich kijków rybę podbieran tylko ręką już takie mam zboczenie. Rzadnych cudów techniki w tym temacie, daje rybom szansę do ostatniego momętu Edytowane 2 Września 2013 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Pitt jak już pisałem mam łódkę i zdaża mi się łowić krótkimi kijkami , mimo to nawet na łódce staram sie łowić najdłuzszymi jakimi się da bez uszczerbku w komforcie łowienia. Edytowane 2 Września 2013 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 miramar, wszystko wszystkim ,ale jeżeli łowisz z opadu i podbijasz z nadgarstka, nie ma siły , że po dniówce na rybach, ręka nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi