saw Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Cześć,Czy ktoś miał przyjemność pływać na powyższych silnikach? Interesuje mnie porównanie kultury pracy i ogólnych wrażeń. O ile miałem przyjemność z yamahą F9.9 i niestety sprzedałem o tyle o hondach nie wiem nic a miałbym chęć na BF10 pozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) A na Suzukę DF9.9 nie masz? Fajny silnik Na bloku 208 czy 209ccm, lekki, tylko 39kg bez płynów. Pozostałymi parametrami nie odbiega od konkurentów, cichy, wyważony. W trollu pali może z 0,3l/h... Edytowane 2 Września 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mdziam_78 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 O Suzuce 15km 4T może coś napisać Kolega @radosla, jak ostatnio z Nim rozmawiałem to wypowiadał się wyłącznie pozytywnie. To chyba udane konstrukcje, a waga i spalanie czynią je naprawdę atrakcyjnymi wędkarsko. Dodam jeszcze, że tą 15 Radek na takiej samej łodzi, w podobnych warunkach osiąga większą Vmax niż ja na swojej Yamce 15km 2T, a spalanie to jakieś 60% mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Miałem Yamahę 9.9 jednak z uwagi na to, że we dwoje łódka nie wchodziła w ślizg (może za dużo majdanu było - sam nie wiem) zakupiłem Yamahę 15.0 i śmiga ładnie. A samemu na Wigry 355 z tym silniczkiem jest fajowsko Edytowane 2 Września 2013 przez francisco scaramanga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ja też o Suzuce Df15 nic złego nie powiem a największa różnica jest w wadze - 9-10kg mniej niż wywołani do tablicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ja też o Suzuce Df15 nic złego nie powiem a największa różnica jest w wadze - 9-10kg mniej niż wywołani do tablicy...Różnica jest w 15'stkach, bo co do dziesiątek to Yamaha 9.9 od 2008 roku waży 39 kg (FMHS/JMHS) i jej pojemność to 212 cm3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Myślałem o Suzuce ale gdzieś tam wyczytałem że kosiarka, w sensie głośniejszy od Hondy i Yamahy ale porównania na żywo nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Sławek,pamiętaj ze Honda ma ciut dłuższą stopę co może mieć wpływ na nautyke pontonu made in czajna...poza tym wszystkie wymienione tu konstrukcje są godne polecenia,choć imho wolę mieć moc wygenerowaną z większej pojemności skokowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Za wielkiej różnicy w pojemności w tych nowych 10 (przynajmniej z tej trójcy) to nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Patryk wiem że Honda ma dłuższą o 5cm, to raczej nie powinno wiele zmienić, bardziej zależy mi na porównaniu kultury pracy, osiągi, koszty serwisowania i jakoś praktycznie ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Myślałem o Suzuce ale gdzieś tam wyczytałem że kosiarka, w sensie głośniejszy od Hondy i Yamahy ale porównania na żywo nie miałem. Hehe, ale jaja Jak mam odpalony silnik, który chodzi na jałowych obrotach, to kolega na dziobie słyszy tylko bulgotanie wydechu, albo i nie. W trollu przy flaucie rozmawia się szeptem. Chyba ktoś uprzedzony był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Posiadam Hondzine BF8 5,9KW w krótkiej stopie. Model z 2009r waga silniczka 42kg a więc cięższy od Yamaszki.Pojemność 222 cm.Max obroty 4500-5500 obr/minSilniczek cichutki ,spalanie znikome bo w dwa dni latania nie idzie wypalić zbiorniczka 12lKoszty serisowe nie wysokie bo -filtr oleju 80zł (orginał)-filterek paliwa 35zł-dwie świeczki 50zł-olej 10W30 Hondy 75zł-olej w przekładni Yamalube 50zł-smar 10zł Silniczek bezawaryjny , prosty w samodzielnym serwisowaniu , duży komfort operowania .Różnica pomiędzy 8KM a 10KM polega tylko na wyższych obrotach bo zgodnie z instrukcją 5000-6000 tyś obr/min.Pojemność ta sama i waga silnika rówieżOgolnie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Dzięki za informację, Krzysiek myślałem o suzu ale w dzisiejszych czasach dobry silnik czy to yamaha, honda czy suzuki z papierami w dobrej cenie to cel praktycznie nierealny do osiągnięcia. Jak jest ładny silnik to nie ma papierów a czasem nawet tabliczek :-0 Była idealna yama na forum ale refleks już nie ten W końcu nabyłem yamahe 8 konną w 4 suwie z holandii, do pompona 320 na jednoosobowe wyprawy powinien się sprawdzić. Miałbym jeszcze jedno pytanie, u mnie silnik zawsze był na pawęży i na przyczepie a teraz sytuacja się zmienia, chciałbym móc wozić w bagażniku, jak zatem wygląda sprawa z płynami w 4-suwach? Chodzi mi o olej w samym silniku, kładę silnik na rumplu i cisnę w las? Czy raczej ostrożnie się jeździ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marlboro Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 raczej to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 ..jak na rumplu i w miare dobrze "ustalony" to nic mu nie grozi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Czy raczej ostrożnie się jeździ?Na tyle ostrożenie, aby silnik z auta nie wyleciał Moja Yamka FMHS 9.9 jeżdzi grzecznie w bagazniku i na nic nie narzeka. Szczerze mówiąc to zdażyło mi się ją po zdjęciu z pawęży przechylić na chwilę (kilka sekund) w nieodpowiednim kierunku (na przeciwną stronę niż rumpel) i to pod znacznym kontem (do 90 już nie wiele brakowało) i oprócz strachu, czy nie zalałem silnika olejem zupełnie nic się nie stało. Nie sądzę więc aby było możliwe rozlanie oleju z miski silnika, gdy silnik leży na rumplu (no chyba, że ktoś spróbuje dachowania, czego nikomu nie życzę). Edytowane 6 Września 2013 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Ja zdejmuję z fotela pasażera zagłówek, nakładam ochronny pokrowiec i wieszam silnik z tyłu. Z tym że ja mam samochód TYLKO na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Czyli żeby przewozić silnik w bagażniku bezpiecznie wystarczy położyć go tak aby rumpel był u góry czy na dole? Bo już sam się gubie. Panowie zakupiłem teraz 4suw nowy 4km i nie chciałbym zrobić mu kuku na samym początku. I aby go przenosić na łódź starać się aby znajdował się cały czas w pozycji pionowej? Pozdrawiam Edytowane 14 Września 2013 przez puszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Na kolumnie powinieneś mieć naklejkę, która sugeruje na którym boku powinien leżeć silnik. A co do przenoszenia to z rozsądkiem..jak się bujnie raz czy dwa na stronę to nic mu będzie .. ale trzeba być ostrożnym Edytowane 14 Września 2013 przez Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 silnik musi leżeć na stronie rumpla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) i Oto mi chodziło. Dzięki za porade. Dziś pierwsze testy.. Panowie jakieś rady co do "docierania"? Dealer mówił aby pierwsze 10-15 godzin pływać na max 2/3 otwarcia przepustnicy. Czy robić jakieś dłuższe przerwy? Edytowane 14 Września 2013 przez puszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Silników się już nie dociera,nie te czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 i Oto mi chodziło. Dzięki za porade. Dziś pierwsze testy.. Panowie jakieś rady co do "docierania"? Dealer mówił aby pierwsze 10-15 godzin pływać na max 2/3 otwarcia przepustnicy. Czy robić jakieś dłuższe przerwy? warto poczytać instrukcję. Yamaha radzi pierwszą godzinę plywać z maks obrotami na poziomie 2 tyś, drugą 3 tyś, a później do pierwszego przeglądu (po 20 mth) na maksymalnie otwartej przepustnicy maks 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 silnik musi leżeć na stronie rumpla...Yamka może i na stronie rumpla ale Honda akurat odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Silników się już nie dociera,nie te czasy. Chyba jesteś w błędzie... pracuje w branży z pilarkami..wykaszarkami...kosiarkami i każdy z silników czy to dwusuw czy czetrosuw wymaga łagodniejszego traktowania przy początkowym jego użytkowania. Stąd moje pytanie. Dzięki nrt za rade;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Chyba nie jestem, częśći silników są tak spasowane że nie ma potrzeby ich docierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
saw
Cześć,
Czy ktoś miał przyjemność pływać na powyższych silnikach? Interesuje mnie porównanie kultury pracy i ogólnych wrażeń. O ile miałem przyjemność z yamahą F9.9 i niestety sprzedałem o tyle o hondach nie wiem nic a miałbym chęć na BF10
pozdrawiam
Sławek
Top użytkownicy dla tego pytania
7
7
4
4
Popularne dni
14 Wrz
14
2 Wrz
10
4 Lip
9
6 Wrz
5
Top użytkownicy dla tego pytania
patu 7 odpowiedzi
saw 7 odpowiedzi
Czoper 4 odpowiedzi
puszek7 4 odpowiedzi
Popularne dni
14 Wrz 2013
14 odpowiedzi
2 Wrz 2013
10 odpowiedzi
4 Lip 2017
9 odpowiedzi
6 Wrz 2013
5 odpowiedzi
Popularne posty
Maciek1
W mim Tohatsu jest wyraźnie napisane w instrukcji że silnik należy dotrzeć i jest to wyraźnie opisane jak to etapowo robić, tak że silniki nowe nadal sie dociera aby długo i bez problemowo z nich późn
puszek7
Dokładnie. Przysiadłem do instrukcji od mojego Mercurego i też musi być łagodniej traktowany. Temat w sumie na oddzielny wątek. Więc koniec wywodów bo Sławciu nie oto w temacie pytał
suhhar
to tez zalezy chyba czy 2 suw czy 4 suw nie ? slyszalem yamaszke 25 km 2 suw cichsza od hondy 2 km 4 suw ktora ma moj brat i ta jamaszka poprostu mruczała a zapierniczała....
Opublikowane grafiki
67 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi