saw Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Cześć,Czy ktoś miał przyjemność pływać na powyższych silnikach? Interesuje mnie porównanie kultury pracy i ogólnych wrażeń. O ile miałem przyjemność z yamahą F9.9 i niestety sprzedałem o tyle o hondach nie wiem nic a miałbym chęć na BF10 pozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Yamka może i na stronie rumpla ale Honda akurat odwrotnie ..bazowałem ba yamaszce i tośce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) W mim Tohatsu jest wyraźnie napisane w instrukcji że silnik należy dotrzeć i jest to wyraźnie opisane jak to etapowo robić, tak że silniki nowe nadal sie dociera aby długo i bez problemowo z nich później korzystać.Tak że kolega sie myli. Tohatsu rumplem do dołu się transportuje. Edytowane 14 Września 2013 przez Maciek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 z ciekawości zerknąłem do instrukcji i yamki dociera się przez 10 godzin, a pierwszy przegląd jest po 20 mth. także między 10 a 20 mth nie trzeba się ograniczać do 5 minut jak wspomniałem wcześniej to raz, a dwa- instrukcja wspomina o 2000 rpm lub 1/2 gazu i 3000 rpm lub 3/4 gazu. wiele zależy od łódki, na mojej obroty wchodziły dużo wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dokładnie. Przysiadłem do instrukcji od mojego Mercurego i też musi być łagodniej traktowany. Temat w sumie na oddzielny wątek. Więc koniec wywodów bo Sławciu nie oto w temacie pytał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 U mnie miała być yama ale koniec końców jest honda bf10, wczoraj przetestowana, już się nie muszę pytać o porównanie ale dziękuję kolegom za poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Sławku jako że miałeś i Yamke a teraz śmigasz Hondziną to może byś się pokusił o porównanie odu silniczków.Wady , zalety , spalanie jak zachowują się podczas pływania.Z racji że stoje przed wyborem mocniejszej maszynki chętnie wysłucham wszelkiz za i przeciw. Edytowane 15 Września 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Gdy wsiadł do mnie kumpel co pływa na hondzie powiedział, gdy lecieliśmy na pełnej bombie, o kurde jak tu cicho... wniosek- czyżby jamka cichsza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 To na bank Krzysiek - Yamka cichsza w stu procentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tier Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 yamka nie jest cichsza od Hondy. Pewnie kolega który zazwyczaj siedzi u siebie na rufie przy hondzie usiadł na dziobie na innej Łodzi z yamka i yamka wydawała mu się cichsza :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 ..hałas zawsze zostaje" za uszami" sterujacego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 to tez zalezy chyba czy 2 suw czy 4 suw nie ? slyszalem yamaszke 25 km 2 suw cichsza od hondy 2 km 4 suw ktora ma moj brat i ta jamaszka poprostu mruczała a zapierniczała.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Sławku jako że miałeś i Yamke a teraz śmigasz Hondziną to może byś się pokusił o porównanie odu silniczków.Wady , zalety , spalanie jak zachowują się podczas pływania.Z racji że stoje przed wyborem mocniejszej maszynki chętnie wysłucham wszelkiz za i przeciw. Generalnie bardzo porównywalne, kultura pracy podobna, głośność taka sama, sam sound bardziej podoba mi się w Yamaszce ale to kwestia gustu. Podobnie jak w motocyklach, suzuki, yamaha, honda, każdy z nich pracuje inaczej. Moc prawdopodobnie podobna, ale ciężko mi się wypowiedzieć powiedzieć ponieważ Yame miałem przy łodzi która w ślizg nie wchodziła ni chu chu.. a Hondę mam przy pontonie 3,2 i to jest szatan, w pojedynkę fruwa w 2 os płynie dość szybko 30-32km/h na wodzie stojącej. Spalania nie mierzyłem, generalnie chyba spala tyle ile się wleje do zbiornika, więcej nie Myślę, że to są bardzo porównywalne silniki, jak będzie dalej to czas pokaże. pozdrS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 to tez zalezy chyba czy 2 suw czy 4 suw nie ? slyszalem yamaszke 25 km 2 suw cichsza od hondy 2 km 4 suw ktora ma moj brat i ta jamaszka poprostu mruczała a zapierniczała.......porównanie 2 konnego,jednocylindrowego silniczka do kosiarki z ponad 10 krotnie większym,3 cylindrowym, inaczej wywazonym silnikiem jest raczej nie na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli można przy okazji podczepiłbym się z zapytaniem w jakich latach wychodził ten silnik , jakie posiada parametry ? Jak ze spalaniem tej jednostki , ile wagowo stoi ? Czy sprowadzenie takiej klasy silnika z zagranicy wyjdzie taniej ? niż zakup w PL ? Kończę przygodę z silnikiem elektrycznym. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Model M9.8B, 26-30kg w zależności od dł. kolumny, 2-suw, 2 cylindry, manual: http://pdf.nauticexpo.com/pdf/tohatsu/m98b/22869-19066.html Filmik http://www.youtube.com/watch?v=jH-y_qfY_-U Produkowany chyba od '98 do 2005 ale pewien nie jestem. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Sławek.Sobolewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 ..Forecast takim śmiga..niezawodna, bardzo mocna i lekka toska...nie do zajechania...Ta z fotki ładnie odmalowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Dziękuje za podesłany link i info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Odświeżę odrobinkę temacik Posiadam yamahe 9.9 4suw 2001 i chciałbym zrobić w niej mały przeglądzik z wymianą świec oraz wymianą oleju w spodzinie. Może ktoś podpowie jakie najlepiej zakupić świece do tego modelu oraz w kilku słowach przybliżyć sposób wymiany oleju- jakie gdzie i kiedy jaka ilość oleju itp. będę bardzo wdzięczny. wtajemniczonych z poradami zapraszam również na priva.Czoper Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Świece można sprawdzić tutaj: Katalog NGK Katalog trochę oszukuje, bo dla zdecydowanej większości silników zaburtowych podaje tylko i wyłącznie świece z elektrodą irydową . Są to świece drogie, do silników robiących naprawdę duże przebiegi, wolniej się zużywają. Możesz brać świece w wykonaniu standardowym które są trzykrotnie tańsze. Z katalogu wychodzi NGK CR6HIX, wykonanie standardowe CR6HS - zapłacisz 3-4 razy mniej. W spodzinę wciskach oleju ile wejdzie ~200ml. Podstawiasz naczynie, odkręcasz korek dolny, korek górny, czekasz aż zleci olej. Jak jest mętny, to masz problem - nieszczelność (trzeba poszukać przyczyny i usunąć). Jeżeli jest czysty, to specjalną strzykawką wciskasz olej od spodu aż wyjdzie górą. Często olej jest od razu w tubie. Zakręcasz górę, wyciągasz strzykawkę, zakręcasz dół. Olej zmieniasz co rok, żeby w przypadku nieszczelności móc szybko zareagować. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wiesławek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Świeca NGK BR6HS10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Świeca NGK BR6HS10 Zastanów się!!! . Ta świeca jest do silników po roku 2006!!! Pytający napisał wyraźnie rocznik 2001. To że pasuje u ciebie, nie znaczy że u niego. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Dzięki @psulek za szybką pomoc. Lada dzień wezmę się za wymianę. Jeszcze jak możesz to podpowiedz jaki olej do spodziny zapodać?Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Każdy producent poleca swój olej - w twoim przypadku Yamalube. Jeżeli nie masz oleju marynizowanego, to większość producentów zezwala na przekładniowy API GL5 80W90. Jeżeli nie masz specjalnej oliwiarki, to najwygodniej jest kupić olej "do spodziny" w tubce, bo taki ma końcówkę pasującą do dziury. Na Allegro jest Yamalube i Castrol Marine Gear Oil. Osobiście brałbym Castrol, ze względu na lepszą klasę jakości w tej samej cenie co Yamalube. Nie zapomnij też o silnikowym i filtrze. Filterek najlepiej z Filtronu (majątku nie zapłacisz, a dajesz pracę w Polsce). Do każdego silnika da się dobrać filtr od motocykla, skutera itp który będzie nawet połowę tańszy, a swoją rolę spełni tak samo. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Koledzy chciałbym "podrasować" mój silniczek...9.9 2001r 4 stroke, czy znacie kogoś z woj.Lubelskiego kto mógłby się tym zająć?ew. z Warszawy?z góry dziękiCzoper Edytowane 4 Marca 2014 przez Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Każdy producent poleca swój olej - w twoim przypadku Yamalube. Jeżeli nie masz oleju marynizowanego, to większość producentów zezwala na przekładniowy API GL5 80W90. Jeżeli nie masz specjalnej oliwiarki, to najwygodniej jest kupić olej "do spodziny" w tubce, bo taki ma końcówkę pasującą do dziury. Na Allegro jest Yamalube i Castrol Marine Gear Oil. Osobiście brałbym Castrol, ze względu na lepszą klasę jakości w tej samej cenie co Yamalube. Nie zapomnij też o silnikowym i filtrze. Filterek najlepiej z Filtronu (majątku nie zapłacisz, a dajesz pracę w Polsce). Do każdego silnika da się dobrać filtr od motocykla, skutera itp który będzie nawet połowę tańszy, a swoją rolę spełni tak samo.Z tym filtrem to nie do końca można sobie tak podmieniać. Większość filtrów wyposażona jest w tzw zawór bocznikowy, który otwiera się pod różnymi wartościami ciśnienia właśnie w zależności od przeznaczenia.Z olejów polecam Quicksilver, taki sam stosuję choć wymienione przez kolegę @psulek są jak najbardziej w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
saw
Cześć,
Czy ktoś miał przyjemność pływać na powyższych silnikach? Interesuje mnie porównanie kultury pracy i ogólnych wrażeń. O ile miałem przyjemność z yamahą F9.9 i niestety sprzedałem o tyle o hondach nie wiem nic a miałbym chęć na BF10
pozdrawiam
Sławek
Top użytkownicy dla tego pytania
7
7
4
4
Popularne dni
14 Wrz
14
2 Wrz
10
4 Lip
9
6 Wrz
5
Top użytkownicy dla tego pytania
patu 7 odpowiedzi
saw 7 odpowiedzi
Czoper 4 odpowiedzi
puszek7 4 odpowiedzi
Popularne dni
14 Wrz 2013
14 odpowiedzi
2 Wrz 2013
10 odpowiedzi
4 Lip 2017
9 odpowiedzi
6 Wrz 2013
5 odpowiedzi
Popularne posty
Maciek1
W mim Tohatsu jest wyraźnie napisane w instrukcji że silnik należy dotrzeć i jest to wyraźnie opisane jak to etapowo robić, tak że silniki nowe nadal sie dociera aby długo i bez problemowo z nich późn
puszek7
Dokładnie. Przysiadłem do instrukcji od mojego Mercurego i też musi być łagodniej traktowany. Temat w sumie na oddzielny wątek. Więc koniec wywodów bo Sławciu nie oto w temacie pytał
suhhar
to tez zalezy chyba czy 2 suw czy 4 suw nie ? slyszalem yamaszke 25 km 2 suw cichsza od hondy 2 km 4 suw ktora ma moj brat i ta jamaszka poprostu mruczała a zapierniczała....
Opublikowane grafiki
67 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi