Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F9.9 vs Honda BF10

saw

Pytanie

Cześć,

Czy ktoś miał przyjemność pływać na powyższych silnikach? Interesuje mnie porównanie kultury pracy i ogólnych wrażeń. O ile miałem przyjemność z yamahą F9.9 i niestety sprzedałem o tyle o hondach nie wiem nic a miałbym chęć na BF10 :) 

pozdrawiam

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W mim Tohatsu jest wyraźnie napisane w instrukcji że silnik należy dotrzeć i jest to wyraźnie opisane jak to etapowo robić, tak że silniki nowe nadal sie dociera aby długo i bez problemowo z nich później korzystać.Tak że kolega sie myli. :) Tohatsu rumplem do dołu się transportuje.

Edytowane przez Maciek1
  • Like 1

• 0

z ciekawości zerknąłem do instrukcji i yamki dociera się przez 10 godzin, a pierwszy przegląd jest po 20 mth. także między 10 a 20 mth nie trzeba się ograniczać do 5 minut jak wspomniałem wcześniej ;)

to raz, a dwa- instrukcja wspomina o 2000 rpm lub 1/2 gazu i 3000 rpm lub 3/4 gazu. wiele zależy od łódki, na mojej obroty wchodziły dużo wyżej. 

• 0

Sławku jako że miałeś i Yamke a teraz śmigasz Hondziną to może byś się pokusił o porównanie odu silniczków.

Wady , zalety , spalanie jak zachowują się podczas pływania.

Z racji że stoje przed wyborem mocniejszej maszynki chętnie wysłucham wszelkiz za i przeciw.

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Sławku jako że miałeś i Yamke a teraz śmigasz Hondziną to może byś się pokusił o porównanie odu silniczków.

Wady , zalety , spalanie jak zachowują się podczas pływania.

Z racji że stoje przed wyborem mocniejszej maszynki chętnie wysłucham wszelkiz za i przeciw.

Generalnie bardzo porównywalne, kultura pracy podobna, głośność taka sama, sam sound bardziej podoba mi się w Yamaszce ale to kwestia gustu. Podobnie jak w motocyklach, suzuki, yamaha, honda, każdy z nich pracuje inaczej. Moc prawdopodobnie podobna, ale ciężko mi się wypowiedzieć powiedzieć ponieważ Yame miałem przy łodzi która w ślizg nie wchodziła ni chu chu.. a Hondę mam przy pontonie 3,2 i to jest szatan, w pojedynkę fruwa w 2 os płynie dość szybko 30-32km/h na wodzie stojącej. Spalania nie mierzyłem, generalnie chyba spala tyle ile się wleje do zbiornika, więcej nie :D Myślę, że to są bardzo porównywalne silniki, jak będzie dalej to czas pokaże.

pozdr

S :)

• 0

to tez zalezy chyba czy 2 suw czy 4 suw nie ? slyszalem yamaszke 25 km 2 suw cichsza od hondy 2 km 4 suw ktora ma moj brat i ta jamaszka poprostu mruczała a zapierniczała....

...porównanie 2 konnego,jednocylindrowego silniczka do kosiarki z ponad 10 krotnie większym,3 cylindrowym, inaczej wywazonym silnikiem jest raczej nie na miejscu ;)

• 0

Jeśli można przy okazji podczepiłbym się z zapytaniem w jakich latach wychodził ten silnik , jakie posiada parametry ?

Jak ze spalaniem tej jednostki , ile wagowo stoi ?

Czy sprowadzenie takiej klasy silnika z zagranicy wyjdzie taniej ? niż zakup w PL ? Kończę przygodę z silnikiem elektrycznym.

post-50637-0-94997500-1384798350_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

Model M9.8B, 26-30kg w zależności od dł. kolumny, 2-suw, 2 cylindry, manual: http://pdf.nauticexpo.com/pdf/tohatsu/m98b/22869-19066.html

Filmik http://www.youtube.com/watch?v=jH-y_qfY_-U

Produkowany chyba od '98 do 2005 ale pewien nie jestem.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

• 0

Odświeżę odrobinkę temacik ;)

Posiadam yamahe 9.9 4suw 2001 i chciałbym zrobić w niej mały przeglądzik z wymianą świec oraz wymianą oleju w spodzinie. Może ktoś podpowie jakie najlepiej zakupić świece do tego modelu oraz w kilku słowach przybliżyć sposób wymiany oleju- jakie gdzie i kiedy ;) jaka ilość oleju  itp. będę bardzo wdzięczny. wtajemniczonych z poradami zapraszam również na priva.

Czoper

Edytowane przez Czoper

• 0

Świece można sprawdzić tutaj:

Katalog NGK

Katalog trochę oszukuje, bo dla zdecydowanej większości silników zaburtowych podaje tylko i wyłącznie świece z elektrodą irydową . Są to świece drogie, do silników robiących naprawdę duże przebiegi, wolniej się zużywają. Możesz brać świece w wykonaniu standardowym które są trzykrotnie tańsze. Z katalogu wychodzi NGK CR6HIX, wykonanie standardowe CR6HS - zapłacisz 3-4 razy mniej. 

W spodzinę wciskach oleju ile wejdzie ~200ml. Podstawiasz naczynie, odkręcasz korek dolny, korek górny, czekasz aż zleci olej. Jak jest mętny, to masz problem - nieszczelność (trzeba poszukać przyczyny i usunąć). Jeżeli jest czysty, to specjalną strzykawką wciskasz olej od spodu aż wyjdzie górą. Często olej jest od razu w tubie. Zakręcasz górę, wyciągasz strzykawkę, zakręcasz dół. Olej zmieniasz co rok, żeby w przypadku nieszczelności móc szybko zareagować.

Edytowane przez psulek

• 0

Każdy producent poleca swój olej - w twoim przypadku Yamalube. Jeżeli nie masz oleju marynizowanego, to większość producentów zezwala na przekładniowy API GL5 80W90. Jeżeli nie masz specjalnej oliwiarki, to najwygodniej jest kupić olej "do spodziny" w tubce, bo taki ma końcówkę pasującą do dziury. Na Allegro jest Yamalube i Castrol Marine Gear Oil. Osobiście brałbym Castrol, ze względu na lepszą klasę jakości w tej samej cenie co Yamalube.

Nie zapomnij też o silnikowym i filtrze. Filterek najlepiej z Filtronu (majątku nie zapłacisz, a dajesz pracę w Polsce). Do każdego silnika da się dobrać filtr od motocykla, skutera itp który będzie nawet połowę tańszy, a swoją rolę spełni tak samo.

Edytowane przez psulek

• 0

Każdy producent poleca swój olej - w twoim przypadku Yamalube. Jeżeli nie masz oleju marynizowanego, to większość producentów zezwala na przekładniowy API GL5 80W90. Jeżeli nie masz specjalnej oliwiarki, to najwygodniej jest kupić olej "do spodziny" w tubce, bo taki ma końcówkę pasującą do dziury. Na Allegro jest Yamalube i Castrol Marine Gear Oil. Osobiście brałbym Castrol, ze względu na lepszą klasę jakości w tej samej cenie co Yamalube.

Nie zapomnij też o silnikowym i filtrze. Filterek najlepiej z Filtronu (majątku nie zapłacisz, a dajesz pracę w Polsce). Do każdego silnika da się dobrać filtr od motocykla, skutera itp który będzie nawet połowę tańszy, a swoją rolę spełni tak samo.

Z tym filtrem to nie do końca można sobie tak podmieniać. Większość filtrów wyposażona jest w tzw zawór bocznikowy, który otwiera się pod różnymi wartościami ciśnienia właśnie w zależności od przeznaczenia.

Z olejów polecam Quicksilver, taki sam stosuję choć wymienione przez kolegę @psulek są jak najbardziej w porządku.