Skocz do zawartości

Ryobi Ixorne Aquilla CF UL LH - opinie

Zaks

Rekomendowane odpowiedzi

Producent podaje "Zoptymalizowana waga szpuli aluminiowej". Do tego szpulka wygląda na całkiem pojemną, a plecionka też troszkę waży. Szpulka z plecionką pewnie przekroczy masę 20g i da radę rzucić główką + coś od 5g na krótko, ale o woblerkach 5g możesz zapomnieć. Warto zalożyć konto na ebayu i tam licytować np 1001 albo 101d w tej cenie + przesyłka.

Witam .Mam zwykłego Ixorna (ten Aquilla wygląda identycznie ),szpulka jest ciężka i spokojnie możesz rzucać dopiero od 5gram główka+guma ,i to też zależy od kijka i wprawy . Do kiljka takiego jak napisałeś ,to raczej wybrałbym coś innego .Jak kolega wyżej napisał : scorpion 1001,curado 51 .. .

Pozdro .

rogalson miales ten multik ze piszesz ze nie da rady ? ja mialem i na kiju medium ( do 1 uncji ) rzucalem obrotowka nr 2 ( 6 gram ) na okolo 20 metrow a mistrzem w cascie nie jestem( 4 lata praktyki ) wobler 5 gram z malo ktorego multika dobrze poleci :)

Witam .Mam zwykłego Ixorna (ten Aquilla wygląda identycznie ),szpulka jest ciężka i spokojnie możesz rzucać dopiero od 5gram główka+guma ,i to też zależy od kijka i wprawy . Do kiljka takiego jak napisałeś ,to raczej wybrałbym coś innego .Jak kolega wyżej napisał : scorpion 1001,curado 51 .. .

Pozdro .

naprawdę potrzebny mi jakiś scorpion czy tam curadziak żeby rzucać główkami od 5g + przynęta?  :/

cięższy kij jest mi niepotrzebny, bo główkami łowię max. 10-12g

Edytowane przez Zaks

Nie ,scorpion nie jest Ci potrzebny .Ale jeśli chcesz rzucać komfortowo przynętami 5-cio gramowymi ,to Roybi nie jest do tego przeznaczony ale już(tak jak pisałem wyżej) 5gram+guma ,a jeszcze lepiej 7gr.+guma ,przy kijku ,który wyminiłeś będzie OK .Tym bardziej ,że wyregulujesz hamulec i docisk szpulki ,to dasz radę .

• 1 miesiąc temu...

Hej Pany! Śledzę od jakiegoś czasu dział baitcastingu. Z dnia na dzień czytając wasze posty coraz bardziej się nakręcalem, w końca nie wytrzymałem i podjąłem decyzje. Muszę spróbować casta!!! Wiem ze gdybym zapytał jakiego multika byście mi polecili to posypało by się: "bierz curado, kup revo, tylko citica!" Z waszych opinii domyślam się ze to świetne maszyny, ale przyznam ze mój budżet na ten cel jest mocno okrojony a w zasadzie nie mam go wcale :)a sprzęt muszę kompletować od podstaw, łącznie z przynetami. Dlatego też szukam złotego środka, i zainteresował mnie ten ryobi. Wiem ze to nie najwyższa półka.. baaa! Nawet nie średnia ale za shimano albo abu muszę wybulic 400-500 za uzywke a tego mam za 300 z haczykiem nowego. Na początek chciałbym rzucać slaiderami 7-10, i jakimiś gumkami 10-20g za zębatymi. Gdyby mnie wciągnęło w przyszłości to może z czasem dojdzie jakiś kijek na bolki, sandały.... Czy ten kręciołek sprosta tym wymaganiom? Do marki nam już zaufanie po doświadczeniach ze spina. Nie spodziewam się cudów ale może coś z niego się da wycisnąć... Zależy mi na opinii osób które użytkowali lub użytkują go i przepuscily przez swoje ręce parę młynów. Pozdrawiam