Skocz do zawartości

201 DC i MEFISTO - zabawki faceta w średnim wieku...

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.

Jestem fanem wielu metod wędkowania, z dorobkiem kilku dekad w naszej super organizacji (PZW).

Jako stary wyjadacz sądziłem, że entuzjazm i emocje związane z technikami

wędkowania mam już w znacznej mierze za sobą. Byłem w błędzie.

Wasz portal i dyscyplina trzymania kołowrotka inaczej popudziły moją wyobraźnię.

Zamówiłem sobie poprzez polskiego importera dwie maszynki do zabawy nad wodą.

Jedną z nich jest 201 DC. Takie cacuszko sterowane numerycznie.

Fajna sprawa - i co dalej? Jako esteta i miłośnik dobrego sprzętu postawiłem na kijek MB.

Ale który model...? Przejechałem cały portal, byłem chyba wszędzie. I mam go - Mefisto.

To jest to. Zdeklarowny na ten kij szukam możliwości nabycia go. Czy ktoś może mi pomóc...?

Nastawiam się na szczupaki, sandacze, sporadycznie głowatka, pozostałe gatunki łowię na spining i muchę.

Jestem także zapalonym karpiarzem. Będąc często po kilka dni nad wodą, namierzyłem

parę niezłych zębali. Mam nadzieję, że poczuję ich moc na nowym sprzęcie.

Przynęty pod ten zestaw to woblery i gumy w przedziale 10 - 70 gram. To mi wystarcza.

Łowię głównie z brzegu na wodzie w granicach od 1,5 do 10 m głębokości,

w dystansie do 40 metrów od brzegu.

Mam łowisko gdzie zestawy prowadzi się kilka metrów od brzegu - skalisty spad na głębokość 8 m.

Czy podzielacie moją trafność wyboru kija, może jakieś inne propozycje...?

Lubię mieć fajny zestaw w ręce i nie wynika to z chęci imponowania innym.

Jestem na tym etapie w naszej męskiej wędrówce, że realizuję marzenia młodzieńca.

Wędkuję głównie sam, starając się poprzez kij widzieć to czego mieszczuchy nie widzą.

Pozdrawiam Wszystkich

i do zobaczenia nad wodą...

.

post-1149-1348913733,354_thumb.jpg

post-1149-1348913733,5193_thumb.jpg

witam!

z megabassami jest ciężko:

oto stan magazynowy z plat:

We have the following Megabass rods now .

F3 1/2-59XSGti .........1

F4-74XS .........1

F7-77X THP .........1

OROCHI Peak Performance F6-72DG ........1

OROCHI Peak Performance F5-70DG ........1

Pozostaje Ci jedynie uderzyć do megabass usa - powinni Ci pomoc.

ja sam czekam na kija od nich.

poza tym proponuje rozwazc zakup kija

major craft z serii arrival side 7

ARC-70XX 7.0 16-30 1/2-4 REGULAR

podobne parametry, nieco dłuższy o cieplejszej akcji.

oczywiście wykonanie ect. made in japan.

sam takiego posiadam, niestety jeszcze nie testowany.

cena b. przystępna,z przesyłką 250 euro

pozdrawiam

Cześć,

Chyba będzie krótko - jeśli chcesz na prawdę coś fajnego pod niniejsze wymagania:

- 10-70g

- szczupaki i sandacze

- gumy i woblerki (ale nie jerki)

- łowisz z brzegu

To ja bym kupił EverGreen Temujin TMJC-70XH Amazon Flip. Krótko charakteryzując - potworny dolnik i subtelna szczytówka rodem z wędziska 1 oz. (stalliona - chyba nawet delikatnie cieńsza). Świetna uniwersalna wędka do takich celów jak podałeś. Spiralnie zbrojona, skromnie ale bardzo ładnie wykończona.

Mephisto to raczej potworna moc od szczytówki do dolnika - super do jerkowania ale ... do łowienia na gumy z opadu mało subtelna (szczytówka prawie nie pracuje pod gumami).

Pozdrawiam

Remek

Cześć,

Chyba będzie krótko - jeśli chcesz na prawdę coś fajnego pod niniejsze wymagania:

- 10-70g

- szczupaki i sandacze

- gumy i woblerki (ale nie jerki)

- łowisz z brzegu

To ja bym kupił EverGreen Temujin TMJC-70XH Amazon Flip. Krótko charakteryzując - potworny dolnik i subtelna szczytówka rodem z wędziska 1 oz. (stalliona - chyba nawet delikatnie cieńsza). Świetna uniwersalna wędka do takich celów jak podałeś. Spiralnie zbrojona, skromnie ale bardzo ładnie wykończona.

Mephisto to raczej potworna moc od szczytówki do dolnika - super do jerkowania ale ... do łowienia na gumy z opadu mało subtelna (szczytówka prawie nie pracuje pod gumami).

Pozdrawiam

Remek

bardzo ładny ten ever green.

tak dla równowagi warto również rozważyć propozycję major crafta

w serii arrival i arrival side 7 są tam dwie wędki o bardzo podobnych

parametrach. cena za to jest niższa, więc będziesz miał wybór

pozdrawiam!

I jeszcze jedno...jeśli oczywiście mogę na ten temat wspomnieć... za kilka dni będę miał wykaz EverGreena tego co jest w tej chwili dostępne, kilkanaście modeli, to samo dotyczy Megabassa. Jeśli ktoś będzie zainteresowany wykazem proszę o privy. Pozdrawiam

firma olympic zbudowala swietna serie wedek typu crankbait, te kije sa lekkie, mocne a zarazem nadaja sie swietnie do polwu na woblery (to juz samej definicji), swimbaity i gumy, lowilem w grudniu takim kijaszkiem i bylem mile zaskoczony, stosunek ceny do jakosci jest rzadko spotykany

http://www.olympic-fishing.co.jp/g_rodrange/vigore_v/vigore_ v.html

rozwazylbym tez budowe wedki w jednej z 'naszych forumowych' pracowni lub zakup wedek proponowanych obecnie przez kolege hasior

remku, dobrze wiesz, ze ja nie lize uchwytow moich wedek przed snem, ja je trzymam w dloni, czasami upaprane sluzem zlapanej przed chwila ryby, byc moze wymieszanym z blotem ...

to czy olympic to inna forma snobizmu, to ja sie na tym nie znam, natomiast wiem, na co stac te wedki, o ktorych pisalem ... notabene sparowane z DC swietnie leza w dloni