Skocz do zawartości

wędkowanie w regionie Shannon /Irlandia/

yannnusz

Rekomendowane odpowiedzi

8)Od ponad roku wędkuję w Shannon /głównie spinning/ i ciągle nie mam dość. Jest tyle ciekawych , wręcz , bajkowych wędkarskich miejsc , że żywota wędkarskiego mało aby je wszystkie zobaczyć , o obłowieniu nie wspomnę. Efekty jakie przynosi łowienie w regionie Shannon /rzeki i jeziora/ mogą , u wiekszosci wędkarzy łowiących w polskich wodach,wywołać wstrząs. Nie będe więcej zachwalał, wystarczy przeczytać relację z forum. Poszukuję kolegi wedkarza /mile widziany spiningista/ z zasadą wędkarską NO KILL , na wędkarskie wypady po rzece Shannon i nie tylko.

Witaj

Widzę ze pojawił się następny maniak w okolicy, w sumie to chyba trzeba będzie drugą łódkę zainstalować, albo jakieś dyżury wyznaczyć, zmiany...

Od ponad dwóch lat łowię regularnie na Shannon, tak jak kiedyś byłem zakochany w Wiśle tak chyba teraz mam to z Shannon. Piękne miejsce, potężne ryby, w większości miejsca trudno dośtępne z brzegu, co dzięki Bogu dość mocno redukuje wpływ naszości na tą wspaniałą rzekę. Nad Shannon mieszkam ja i Ramay, niedawno pojawił się na forum Przem147, w Banagher masz Krista444, więc znajomych jest dużo. Jeśli chodzi o dobranie się do poważniejszych miejscówek to jednak łódź jest niezbędna, mimo że to tylko rzeka to nie polecałbym schodzenia poniżej 17stóp - potrafi potężnie przywiać, a pływające od wczesnej wiosny do późnej jesieni cruisery też robią swoje, dlatego moim zdaniem 17stóp i 10koni to podstawa do pływania po tej rzece.

Jak bys chciał wpaść pogadać czy na ryby to daj znać, co prawda teraz rzeka nieczynna z powodu powodzi, ale na jeziorze najbardziej wytrwali mogą liczyć na kontakt z rybą.

Na wiosnę na przełomie kwietnia maja chcemy zorganizować zlot nad jeziorem, jest szansa że jednym z sektorów zostanie rzeka, jeśli sprzetowo się wyrobimy (znaczy wynajem łodzi).

Kto wie - może i ja odwiedzę Irlandię z kijaszkami w ręku :D Moi trzej bracia tam pracują - okolice Kinsale I jak się z nimi zgadam oraz wolny czas znajdę to na pewno Irlandię odwiedzę :D Naczytałem się o połowach @Standerusa i innych że wyjścia nie ma i trza będzie spróbować :D