Skocz do zawartości

Darmowe Czasopismo Wędkarska Brać

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zaprosić do odwiedzenia strony jak również przeczytania czasopism które to raz z gorszym a raz z lepszym efektem udaje się kolegom tworzyć. Sam również mam okazję czasem coś naskrobać.

http://www.wedkarskabrac.pl/

Link do czasopism

http://www.wedkarskabrac.pl/index.php?k=61

Pozdrawiam

Jakub Podleśny

• Like 7

• 2 miesiące temu...

Jedyny jeszcze nieodkryty temat to bolenie ze stojącej wody.

Łowię w jeziorze, gdzie są bolenie. Woda w zasadzie jak większość w okolicy, średnia głębokość koło 8-10m. Zacząłem się uganiać za zbójami 3 lata temu i mogę powiedzieć, że:

1) wiosną - zarówno duże (70-80cm+) bolki najczęściej kręciły się na dość płytkiej, bo 2-4m wodzie. Szczególnie upodobały sobie łąki rdestnic, pewnie ze względu na obfitość białorybu. Wtedy też łowiłem je klasycznie - wobler z pionowym sterem prowadzony w ekspresowym tempie, co najczęściej kończyło się wspaniałą nagrodą w postaci srebrnej torpedy przyzwoitych rozmiarów, ale...

2) Tu wchodzi kolejny punkt, kiedy latem bolenie, nie mówię o boloneziątkach, znikały ze swoich pastwisk zaczęło się kombinowanie... Owszem, czasem trafiła się 70 i w takim miejscu, ale było to wyjątkowo rzadkie. Zarzuciłem poszukiwania letnich boleni na pewien czas do momentu kiedy przyszło mi potrollować za zębaczem i wtedy stało się TO. CD Magnum 11cm gdzieś tam plącze się za łodzią, orząc w zasadzie w pół wody i BACH! Siedzi, jakoś dziwnie idzie, bo po pierwszym odjeździe w zasadzie już nie walczy. Przy łodzi okazuje się, że to boleń. Można by to zrzucić na karb przypadku oczywiście, ale ta sama sytuacja powtórzyła się jeszcze TRZYKROTNIE. W ten sposób rozpocząłem eksperymenty z wolnym prowadzeniem przynęt o dosyć drobnej pracy, prowadzonymi w pół wody nad "głębią". Bingo! Pojawiły się bolenie o średniej długości 60-70cm, co było dosyć przyjemną alternatywą dla kajtków zaczajonych na rdestowych łąkach. Z moich obserwacji wynikało, że najskuteczniejszy był rzeczony magnum, executor i kilka razy, zupełnie niezamierzenie, SHAD RAP. Eksperyment powtórzyłem z gumą (kolory - boleniowa klasyka, wielkość koło 10cm), technika podobna - czasami zdarzyło mi się zaszaleć i pojigować - wtedy w zasadzie nic się nie działo.

Jesienią, ze względu na moją miłość do szczupaków, nie próbowałem się uganiać za jeziorowym boleniem, ale może w przyszłości... Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomoże to jeziorowym łowcom bolków :)

• Like 1

Będzie w Sklepie Wędkarskim Leszcz w Poznaniu.

Jeżeli jakiś sklep z Głogowa będzie chciał otrzymywać naszą gazetę proszę o kontakt ze mną pod adresem: wedkarskabrac.rafa@gmail.com

Przy kolejnym wydaniu zaopatrzymy wybrany sklep w gazety. O ile będzie sobie tego życzył.

Łącze pozdrowienia.

Rafa

Edytowane przez rafa

Będzie w Sklepie Wędkarskim Leszcz w Poznaniu.

Jeżeli jakiś sklep z Głogowa będzie chciał otrzymywać naszą gazetę proszę o kontakt ze mną pod adresem: wedkarskabrac.rafa@gmail.com

Przy kolejnym wydaniu zaopatrzymy wybrany sklep w gazety. O ile będzie sobie tego życzył.

Łącze pozdrowienia.

Rafa

Bardzo dziękuje , poinformuje zaprzyjaźniony sklep wędkarski z Głogowa który napewno się zgłosi.

Pozdrawiam Bryka

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...