Skocz do zawartości
  • 0

19.03-Dzień Wędkarza !

w.d.wobler

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Świetny pomysł,naprawdę :D .Większość organizacji ma swój Dzień np.myśliwi, to dlaczego by wędkarze nie mieli by mieć swojego Dnia :D

Oczywiscie.. Tylko czemu akurat świętować datę powstania PZW?? A patronem wędkarzy od tego roku bedzie WIELKI EUGENIUSZ..

PS. Święty Zenon od wędkarzy

• 0

Świetny pomysł,naprawdę :D .Większość organizacji ma swój Dzień np.myśliwi, to dlaczego by wędkarze nie mieli by mieć swojego Dnia :D

Oczywiscie.. Tylko czemu akurat świętować datę powstania PZW?? A patronem wędkarzy od tego roku bedzie WIELKI EUGENIUSZ..

PS. Święty Zenon od wędkarzy

Myślę ze na to pytanie mógłby odpowiedzieć Nadzwyczajny Krajowy Zjazd Delegatów PZW ,mi osobiście podoba sie to ze w ogóle będzie taki Dzień w roku :D

• 0

PZŁ ma bogatsze tradycje i wywodzi się od arystokracji i wiele

cech etycznych jest jakby w nim z gruntu zakodowana. Było wiele

dewiacji szczególnie w okresie stalinizmu, a i później również.

Ale bywało, że ramię w ramię polowali i I Sekretarz i Ksiądz

Proboszcz. B)

Pozdro Jachu

• 0

A tak wracając do daty, 19.03 to imieniny Józefa, a ten święty

nie pasuje mi na patrona wędkarzy, z tego co pamiętam powinien

to być Św.Piotr, a to zdaje się 29.06 jest Piotra i Pawła

Mi osobiście 29.06 bardziej by pasował niż 19 marca,ale czy my wędkarze mamy na to jakiś wpływ :wacko:,jak za poprzedniej epoki wszystko z góry zatwierdzone :wacko:

• 0

każdy wędkarz to myśliwy,

Nieśmiało chciałbym zaprotestować. Większość wędkarzy to nie myśliwi, a raczej hodowcy drobiu urządzający polowania na kurczaki w zagrodzie...

Aczkowiek zgadzam się, by wędkarze mieli swój dzień, tak jak mają myśliwi. jednak na pewno nie 19 marca. Bo dzień 19 marca bardzo kojarzy mi sie z 22 lipca.. Dlaczego - starsi chyba wiedzą..

Św. Piotr - lub jak sugeruje Hiljot w zalinkowanym tekście - św. Zenon od wędkarzy to dobre propozycje.. Warto chyba poważnie podejść do tematu. Zarówno w internecie (z wyłączeniem pewnie portalu korporacyjnego) jak i w prasie wędkarskiej (z wyłaczeniem pewnie WW)..