kardi Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Cześć!Podczas żeglarskich wakacji nad mazurskimi jeziorami parę tygodni temu złowiłem obiektywem-niestety telefonu-dość rzadko widywany jacht.To" Rekin"-związany z filmem "Nóż w wodzie"R.Polańskiego,a cumujący aktualnie przy kei portu Stranda.Piękna łódź zbudowana z drewna i wyglądająca przy konkurencji jak najlepsza klejonka pośród muchowej plastikowej masówki.Pierwszy raz widziałem ten jacht na Mazurach jako student w latach 80-tych i już wówczas znawcy tematu zwracali uwagę na szlachetną sylwetkę i legendę otaczającą Rekina.Istnieją różne opinie na temat historii łodzi,najprawdopodobniej to niestety nie na jej pokładzie grał Niemczyk i pozostali aktorzy,a na zdjęciach znajduje się replika,choć inni twierdzą inaczej.Wiele informacji na ten temat-przyznam bardzo mnie interesujący-znajdziecie w sieci.Czy pływał nim Goring,czy grał w filmie,ech...nawet jeśli nie to wspaniale wygląda i pruje mazurskie fale w stylu starej szkoły.Widzieliście kiedyś na Mazurach "Rekina"? http://mazury.info.pl/foto/rekin-jacht/index.html pozdrawiam-kardi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Oryginalny , z filmu powinien mieć ślady po nożu. http://www.filmweb.pl/Noz.W.Wodzie#picture-14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Jestem prawie pewien, że taką łajbę widziałem u siebie w mieście gnijącą pod jakimś płotem ładnych parę lat temu. Mimo, że w opłakanym stanie, a ja jestem laikiem żeglarskim, to wyróżniała się ze znanych mi plastikowych pływadeł jak rekin wśród sardynek. Ale to naprawdę dawno było... A ja oczywiście mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 21 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 @Makamba-śladów po nożu nie zauważyłem,trzeba było wbrew zasadom wejść jednak na pokład i sprawdzić Chyba łódka jednak nie ta ,a i Mazury znacznie się zmieniły.Przejrzystość wody na głównych żeglarskich trasach nie jest najlepsza.Jachty nawet te nowoczesne są urodziwe,szczególnie przy silniejszym nieco wietrze Co nie zmienia faktu,że wzrok ucieka w trochę innym kierunku pozdrawiam-kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi