Skocz do zawartości

Jaka kotwiczka na dozbrojkę

zenek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W ostatnim tygodniu podczas jigowania gumami 3” i 4” miałem wiele pobić których nie mogłem zaciąć, często był obcięty ogonek.

Pewnie to jakaś drobnica albo bolki, dlatego chciałbym dozbroić gumy.

Jakiej wielkości polecacie kotwiczki i jakiej firmy, żeby były bardzo ostre

Po co Ci dozbrojka na gumę 3` ? Szkoda tych szczupaczków czy sandaczyków... a zresztą  taka kotwiczka się nada :)

http://allegro.pl/kotwice-sumowe-cormoran-big-cat-ultra-lifter-5-0-i3469411128.html

Edytowane przez Joah12345

Z jednej strony skoro uzywamy dużych gum to nastawiamy sie na duża rybe, a ona nie bedzie miala problemu z chwyceniem duzej gumy z duzym hakiem, a my z jej zacieciem. Jeżlei biją maluchy i chcemy je wyciagac to zalozmy mniejsza gume z mniejszym hakiem i bedziemy je zacinac bez dozbrojek.

Ja tak mialem w weekend mnostwo atakow na s4p 13 cm hak 6/0, gumki zmasakrowane, az wkoncu zacialem 30 cm szczupaczka, podejrzewam ze pozostale ataki to tez byly takie maluszki.

Jeszcze nigdy nie stosowałem dozbrajania gumy dlatego ten temat

Można zejść z rozmiarem przynęty ale nie w tym rzecz, na średniej wielkości gumy wyciągam praktycznie wszystko, jednak ostatni cos bardzo się psociło i chciałbym zobaczyć co to za drapieżnik.

Nie chodzi tu o wykoszenie wszystkiego co pływa razem z leszczami :D

Jeszcze nie spotkałem kotwiczki która była dobrze naostrzona, może gamakatsu

Popieram Andrzeja - gamaki 13B to jest to :D

A co do dozbrajania, to nie zgadzam się, że duży szczupak na pewno przyładuje tak, że uda się go zaciąć, nawet gdy mamy branie z opadu. Łowię w płytkiej rzece z wody i często widzę ataki szczupaków 50-60cm, które tak delikatnie atakują gumę, że nie ma szans na ich zacięcie. Po prostu mają takie widzimisię i tyle. Oczywiście szczupak tej wielkości "okazem" nie jest, no ale to chyba "standard" w polskich wodach... Bardzo często też guma jest nacięta właśnie przy główce, na co dozbrojka skutecznie pomaga. Moim zdaniem prędzej "pistolety" atakują z impetem, bo głupie toto i wali we wszystko, co się rusza :D

• Like 1

Do gum 4 i 5 cala kotwica 4 i 6. Bierzemy kawałek drutu przypowowego bez otuliny, robimy pętelkę i zaciskamy tulejką. Pętelka ma ledwo wchodzić na oczko główki. W ten sam sposób mocujemy kotwicę. Najlepiej do tulejki wcisnąć 3 zwoje linki i jeszcze troszkę kropelką podlać.

• Like 1