Skocz do zawartości

Daiwa exceler jigger 3-18g

PlastelinowyGargamel

Rekomendowane odpowiedzi

Kiepski wybór, ale nie miałem jej w rękach.

Może coś więcej napiszą Tobie ci, którzy ją mają... czyli m. in. Ty.

Też czytałem o przelotkach. Podobno puchną pod wpływem wody, i te małe stają się nieprzelotowe wtedy. Trzeba szybko z linką uciekać, bo może się zakleszczyć. Piszą, że jeżeli popsikasz je silikonem w sprayu to znacznie zmniejszysz higroskopijność wkładów przelotek i puchnięcie nie występuje w dużej skali. Spróbuj.

Przepraszam.

Edytowane przez krzychun

Miałem, używałem intensywnie przez pełen sezon 2011 w połączeniu z plecionka-nie mialem żadnych problemów z przelotkami ani czymkolwiek innym. Moim zdaniem fajny, lekki kij na okonie z zapasem mocy, który pozwolil mi bez cisnienia zatrzymać w nurcie metrowa niemalże mamuske, czego i Tobie zycze. Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...

Witam, łowiłem na ten kij cały sezon 2013 i szczerze go polecam. Miał być na klenia z przylowem bolenia a wyszło na odwrót. Zlowilem na niego około 25 boleni od 69 do 50 cm, może ze 3 czterdziestki były. Żaden boleń mi nie spadł. Wszystko łowione na lekko Woblerkami takimi jak spirit (ten mniejszy), gusman itp. Trafiło się również kilka kleni około 40 cm. Żadne przelotki nie puchna, nie wiem jak może ktoś tak pisać jak kija nie trzymał w ręku. Co do akcji to napewno nie jest to xfast.

witam,

mam 2,7 3-18, nie używałem jej za wiele, ale również nie powiem złego słowa. Połowiłem pstrągów ok 40 cm i całkiem przyjemnie pracuje.

Akcja moim zdaniem med-fast. Z przelotkami wszystko ok. Pierwsza, którą wziąłem do rąk miała lekko niesymetrycznie ułożone przelotki, ale kolejna już ok. Ostatnio trzymałem wersje 2,1 m i również bardzo dobrze leży.

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Wracam do tematu, jakie jest jego rzeczywiste górne CW ? Czy jest to aż 18g ? Jak sobie radzi z przyłowem np okonia lub pstrąga ?  Czy hol drobnych ryb jest dobrze amortyzowany ? 

Szczerze mówiąc dziwny jest ten kij, opisany jest jako jigger, ale podchodzi pod kluchę. Ryby dobrze amortyzuje, kij jest paraboliczny. Ogólnie polecam dla tych którzy lubią kluchy. Lakier na omotkach szybko pęka ale przelotki dobrze się trzymają, 

• 2 tygodnie później...

Używałem tego kijka kilka sezonów - może nie był katowany, ale swoje przeżył...

Tak jak już ktoś napisał, ten kij zbyt szybki nie jest, za to nie spina ryb - zapas mocy też ma.

Przelotki - nie było się do czego przyczepić (mój egzemplarz), a pracowały pod żyłką i plecionką.

Kijek leciutki - idealnie wyważa go Spro RedArc 10200.

Wadą tego kija jest słabej jakości "korkowa" rękojeść - po pewnym czasie zaczyna się sypać... - mogli by ją zastapić np. jakąś pianką - brakowało mi też trochę uchwytu (tego drucika) do zaczepiania przynęt.

Ogólnie patyk dosyć udany, ale nieco zbyt drogi - przepłaca się za napis "Daiwa".

Edytowane przez Damian Ł.
  • Like 1

• 1 rok później...

Mam dokładnie ten model 2,80 4-21g od 2 lat

Długo szukałem jak najdłuższej wklejki do specyficznych zastosowań (generalnie łowię pełnymi blankami i wiem że wklejki są be dla tzw zaawansowanych)

Szukałem długiej wklejki z maksymalnie parabolicznym ugięciem  i te 2 lata temu takiego kija nie znalazłem-zawsze sztywna pała  z mniej lub bardziej delikatnym tipem.

To co zdecydowało o wyborze tego kija to

-bardzo lekki

-daje namiastkę w miarę płynnego przyjścia ugięcia z wklejki na blank(większość to kij od szczotki z witką na końcu)

-opisywana w komentarzach czułość cokolwiek to miało znaczyć 

Łowię nim przynętami z główkami 1-5g (te 20g jest od czapy- może blank nie złamałby się przy 20g a wklejka ułożyla sie w linii żyłki przy rzucie) ale co dalej można by było z tym zrobić-nie wiem

To co uderza w tej wędce to przekazanie brania na rękę.Choć to dla mnie zaskakujące i po wklejce się tego nie spodziewałem.Może to bardzo dziwnie zabrzmi ale ,żaden z pełnych znanych mi blanków nie robi tego lepiej.Z tego powodu zacząłem poważnie rozważać zakup z tej serii kija na pełnym blanku (już nie UL) pod okonia/delikatnego szczupaka licząc ,że będzie podobnie. 

Może przy okazji ktoś macał exceller jigger np 2,40 5-25g czy coś z serii exceller spin-czy też mają to fantastyczne czucie ?

• Like 1

Mimo wszystko celowałbym o półkę wyżej. Mam Q Infinity z pierwszego wypustu z takim samym cw. i długością. Nie licząc paprochówki ( na którą rzadko łowię), to jedyny spin, jaki sobie zatrzymałem po przejściu na casta. Ma u mnie dożywocie. Nie wiem jak z nowszymi wypustami Q, ale stare miały zajebistą akcję.

A ja tam mam excllera 240cm5-25grama i łowie nim pstrągi i jestem bardzo zadowolony.Czucie świetne i to o najważniejsze świetnie trzyma ryby.Tylko ten korek na for grupie jakiś cienki i kiepski pod moja duza dłoń wiec go zmieniłem w Fisching art u pana Zielińskiego i jest super.Wedka swietna ale na pewno nie jest to moim zdaniem x-fast a najwyżej fast.A teraz zamierzam zakupić druga pod Bolka 270 8-35grama i zmienić dolnik i dołożyć podczepianie do przynęt bo niestety seria tego nie daje.Wedke polecam ale co kto lubi wiec o gustach sie nie dyskutuje.A przerobiłem juz pare tych wędek.