Skocz do zawartości

Obelisk dla rzeki

Sławek Oppeln Bronikowski

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to piękna sprawa, mam nadzieję, że jest to symboliczny początek zmian na naszych wodach. Pal licho, nawet gdyby miał tylko muchołapów dotyczyć :P

I co myślę warto dodać - autorem jest nasz forumowy kolega - zielony. Kilka osób miało okazję zapoznać się z jego dość stanowczym podejściem do spraw ochrony wód wokół Lublina ;)

• Like 2

Może i fajny pomysł ale jak tam byłem nie chciało mi się go zobaczyć.Widziałem wcześniej jakieś zdjęcia,relację i na mnie wraźenia nie zrobił ten lipień.Jakiś taki niedopracowany jest. Mi się osobiście pomysł podoba,ale wykonanie nie bardzo.

A tak dla zainteresowanych wrzucam link jakie to kiedyś w Bydgoszczy robili mosiężne lipienie.

Kiedyś to inne muchowanie było,inny klimat nad wodą,ech...

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=178&page=view&catid=26&key=49&hit=1

Jeszcze tak mi się przypomniało.Fajne lipki rzeźbi Andrzej Woźny w Hoczwi.

• Like 1

Może i fajny pomysł ale jak tam byłem nie chciało mi się go zobaczyć.Widziałem wcześniej jakieś zdjęcia,relację i na mnie wraźenia nie zrobił ten lipień.Jakiś taki niedopracowany jest. Mi się osobiście pomysł podoba,ale wykonanie nie bardzo.

A tak dla zainteresowanych wrzucam link jakie to kiedyś w Bydgoszczy robili mosiężne lipienie.

Kiedyś to inne muchowanie było,inny klimat nad wodą,ech...

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=178&page=view&catid=26&key=49&hit=1

Jeszcze tak mi się przypomniało.Fajne lipki rzeźbi Andrzej Woźny w Hoczwi.

A ja przeciwnie - ładna forma powstała z tej bryły, działa na moją wyobraźnię. Oceniam na podstawie zdjęć z linku. Nie zawsze wszystko należy przenieść dosłownie...

• Like 3

oceniac bryle rzezby na podstawie zdjec? :)  to tak samo jak powiedziec, ze woblery sa do ... jak stella, bo zdjecia widzialem ;)

Tapsie , on stoi na tamtejszym os-ie ?

Stoi na Łupawskim OS-ie przy domku, jakieś 50 metrów powyżej mostu rozdzielającego odcinek muchowy od spinningowo-muchowego. 

@Taps

Obrazy Picasso choć warte miliony mogą się nie podobać, tutaj jednak ktoś zrobił coś więcej niż parę kresek na płótnie. Włożył w tę rzeźbę kawał serca, więc nie rozumiem jak można krytykować czyjąś pracę wykonaną bezinteresownie. Porównania rzeźby do tej statuetki nie komentuję. 

Lipień wygląda bardzo fajnie na żywo, połączenie natury z ręką człowieka, dobrze, że jest tak "wyszkicowany", a nie jakoś przesadnie wygłaskany. Warto zobaczyć. 

Ukłony dla twórcy. 

Edytowane przez Kacper.K

Jako, że jestem autorem tej rzeźby to postaram się w telegraficznym skrócie opisać ideę powstania tego obiektu. Generalnie rzecz ujmując to malarz opowiada swoją historię obrazami, muzyk skomponowanym utworem a rzeźbiarz wskazuje różnego rodzaju wartości obiektami - rzeźbami. Ten lipień zanurzony w nurcie Łupawy nie musi a nawet nie powinien być piękny to raczej wskazówka tego, że cała dolina Łupawy stanowi wielką, wyjątkową wartość. To ta dolina jest żywym ponikiem natury a rzeźba takim skromnym symbolem ludzi, którzy tej rzece oddają serce i czas. Dla mnie to było spore wyzwanie bo na pracę nad rzeźbą miałem tylko dziewięć dni. Nie sposób tego opisać ale właściwie wszyscy ludzie z Trzech Rzek na czele z Arturem Wysockim i Zbyszkiem Buśkiewiczem pomagali mi lub nawet byli współautorami projektu. Z Arturem przegadałem przez zimę pomysł wykonania i umiejscowienia pracy. Zbyszek załatwił sprzęt z dźwigiem włącznie. Krzysiek Mróz przysłał tarcze polerskie, Andrzej Szuta zbudował taką małą pracownię nad rzeką......To był dla mnie niezapomniany czas łącznie z dniem odsłonięcia lipienia. Natomiast w przyszłości chcę takie szczególne miejsca i wyjątkowych ludzi wyróżniać rzeźbami kamiennych ryb.
Dosłownie wczoraj z wieloma trudnościami dotarł do mnie prawie dwumetrowy granit pochodzący z Ukrainy. Jeżeli nie wydarzy się nic złego to jeszcze w tym roku stanie w takim szczególnym miejscu...

• Like 4

Czekamy zatem!

Wasza determinacja dobrze wróży rzece :) Wybieram się wiosną,bo jak słyszałem pstrągi dopisują.

Jeszcze raz gratuluję Zielonemu (to miłe ,że wymieniłeś współtwórców przedsięwzięcia)

kardi

@Pitt-Nie porównuj kołowrotka czy woblera do rzeźby.W nich się liczą przede wszystkim walory użytkowe,nie wizualne.

@Kacper- a co mają wspólnego obrazy Picassa ? To że ,ktoś włożył sporo pracy, serca w ociosanie kamienia, że zrobił to w bardziej lub mniej szczytnym celu, że emocjonalnie jest związany z Łupawą... etc to musi mi się podobać? Nie musi. Mi sie nie podoba wykonanie. Podoba mi się bardzo pomysł.

Obelisk jest świetny, a sam pomysł genialny. Myslę, że wiele zależy od kąta robienia zdjęcia dlatego niektórym osobom mógł nie przypaść do gustu. Tu chyba wyszedł najkorzystniej: http://lupawa.trzyrzeki.pl/images/stories/lipien/sam_0515.jpg

Na żywo pewnie prezentuje się lepiej niż na zdjęciach, na pewno kiedyś sprawdzę.

dobra robota,

dla jednych oczywiste, że kamień "lubi" i potrzebuje kanty dla światła, dla innych niedopracowane.

Dla tych innych sztuka w odlanych krasnalach ogrodowych być może.

Z drugiej strony pamiętać pewnie trzeba o umiarze, jak każdą rzekę pomysłami

będziemy zdobić to z wyjątkowości i zjawiska śmietnik zrobimy nie zależnie od jakości ozdoby.