guciolucky Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Zamówiłem ostatnio klocki lipowe na woblery. Przed chwilą postanowiłem wystrugać jeden korpus z ciekawości czy taka ta lipa wspaniała jak w opisie aukcji. Zainstalowałem nowe ostrze w nożu i ... jasna cholera twarda ta lipa jak dąb. Czy jest możliwe, że drewno jest jeszcze zbyt mało wysuszone czy dokładnie odwrotnie?, dla porównania "obrobiłem" stary materiał i w starym drewnie szło jak w maśle w porównaniu do nowego. Nie mam pojęcia o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Czasami tak jest, jeśli się nie mylę to zależy od części drzewa. Mi również trafiały się klocki, które był cholernie twarde albo się kruszyły przy obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Kupiłem kiedyś listewki od użytkownika bsnizpol, na allegro oczywiście, też twarda była jak przynajmniej topola. Wobki za to wyszły pancerne. Inne deski, kupowane później w modelarskim, dawały się ładnie obrabiać nawet nożykiem tapicerskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Jeżeli robię z lipy to sam przygotowuję sobie materiał. Ścinam młode gałązki na jesieni, najlepiej odbity z pnia, takie szczupłe długie bez bocznych gałęzi, coś ala kij z leszczyny z którym latało się za dzieciaka na cierniki. Suszę bez pośpiechu, i później okorowuję. Im starsza gałązka i mniejsze, zwarte słoje tym twardszy materiał. Młode gałązki bardzo łatwo się obrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Te odrosty ,o których pisze gajosik to najlepszy materiał. Czasami dosłownie jak balsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi