Skocz do zawartości
  • 0

GPS przenośny czy razem z echosondą - sugestie

MefistoFishing

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, mam echosonde lowrance mark 5x, generalnie jestem zadowolony, pokazuje co trzeba, nawet pod lodem sie sprawdza, tylko zaczałem sie zastanawiac nad echosonda z gps, bo wedkuje z pontonu na bardzo duzym zbiorniku i chciałbym moc zaznaczyc na gpsie fajne miejscówki zeby za kazdym razem nie bładzic w poszukiwaniu. W zwiazku z tym mam pytanie, czy lepiej mi dokupic gps reczny czy jakas echosonde w kolorze i juz z gpsem?

Edytowane przez bezel2708

• 0

Jak wyżej kolega napisał. Jeśli nie potrzebujesz robić batymetrii to lepiej dokupić ręczniaka, którego zawsze możesz dodatkowo wykorzystać. Zapomnij o nawigacji w telefonie bo nią to się można posłużyć jak chcesz trafić szybko do piekarni w obcym mieście. Taki ręczniak potrafi wytrzymać kilkanaście do ponad 20 godzin na jednej "baterii". I jest mniej poddatny na uszkodzenia.

• 0

Kolego @Tiur bajki opowiadasz :) Posiadam nawigację eTrex30 , w tym roku pod choinkę dokupiłem też deepera z przeznaczeniem głównie na lód , no i do deepera musiałem dokupić też smartfona , wybrałem Xcover4 i tak jak piszesz , w takich smartfonach bateria nie trzyma długo , ale są na przedłużenie jej działania sposoby :) do nawigacji w terenie czy też na lodzie polecę program Trek Buddy on działa Offline także bez karty sim czy w trybie samolotowym , co przedłuża czas na baterii , warunek to trzeba mieć ''swoje'' mapy do ściagnięcia z sieci np. Geoportal bądź zakup map Compass . Oczywiście na smartfonie wszystko pięknie wygląda ,ale ja na rybach/lodzie mam telefon Solid B2710 , częściej go mam jak eTrexa , którego przeważnie biorę na Śniardwy dla mapy batymetrycznej. TrekBuddy w solidzie działa 22h ile w smartfonie to nie testowałem , ale mam też power-bank.

• 0

Piszesz o smartfonie. Też mam etrexa i jest trochę mniejszy jak stara nokia 3310. Telefon jak napisałeś można dodatkowo wyposażyć, ale po co?. I pamiętaj, że ręczniaka można używać w ciężkich warunkach. A proponuję zrobić coś na telefonie z dotykowym ekranem przy mocnym deszczu i kilku stopniach celsjusza. A kolega Bezel napisał, że ma inną sondę jak deeper, która nie potrzebuje smartfona. I może źle napisałem, że tylko ręczniak. Bardziej chodziło o to, że dla mnie jest dużo bardziej praktyczny i wygodniejszy bez obaw o warunki atmosferyczne

• 0

Piszesz o smartfonie. Też mam etrexa i jest trochę mniejszy jak stara nokia 3310. Telefon jak napisałeś można dodatkowo wyposażyć, ale po co?. I pamiętaj, że ręczniaka można używać w ciężkich warunkach. A proponuję zrobić coś na telefonie z dotykowym ekranem przy mocnym deszczu i kilku stopniach celsjusza. A kolega Bezel napisał, że ma inną sondę jak deeper, która nie potrzebuje smartfona. I może źle napisałem, że tylko ręczniak. Bardziej chodziło o to, że dla mnie jest dużo bardziej praktyczny i wygodniejszy bez obaw o warunki atmosferyczne

Kolego słabo przeczytałeś mego posta :) Napisałem że na rybach zawsze mam telefon Samsung Solid B2710 , etrexa30 biorę tylko na Śniardwy bo mam w nim mapę batymetryczną , mój Solid działa nawet pod wodą :) mam w nim mapy rastrowe z Geoportalu , do nawigacji na rybach czy grzybach nie potrzebuję kolejnego klocka w kieszeni.

• 0

Obecnie GPS w echo to nie jest jakiś wydatek, a wygoda użytkowania jest jednak lepsza, mniej urządzeń do obsługi. Prosta sprawa - w czasie płynięcia widzisz coś ciekawego. Zaznaczenie to ruch ręką i wciśnięcie przycisku na echu. Z ręczniakiem? Mam płynąć, w jednej ręce rumpel, w drugiej ręczniak i śledzę echo? Słabo to widzę.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka