Skocz do zawartości

Blanki Batson Revelation

wojciiech

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, którzy macaliście nowe Batsony. Macie może porównanie Revelationów z blankami St.croix?

Szczególnie intetesuje mnie porównanie z avidem, jeśli chodzi o czułość i ciętość.

z góry dzięki za każdą uwagę

Panowie, którzy macaliście nowe Batsony. Macie może porównanie Revelationów z blankami St.croix?

Szczególnie intetesuje mnie porównanie z avidem, jeśli chodzi o czułość i ciętość.

z góry dzięki za każdą uwagę

To pytanie do testerów, bo macaniem się tego nie porówna :)

REVS68UL ogarnia do około 10g, ładuje się kapitalnie od 2g. Nie gubi szkutów, wbiłem się w żerowanie 10cm okonków, spadły tylko dwa z 15-20.Grubsze trzyma vez problemu, ugięcie obezwładnia je szybko (największy ok 35). Nie zaciął sandacza (prawdopodobnie), zszedł mi po 5-7 sekundach. Na usprawiedliwienie blanku żyłka 0,14 , odległość około 20 metrów

• Like 1

Witam..Koledzy w najbliższym czasie chciałbym sobie ukręcić patyka pod sandacza...Przeglądając ofertę Batsona zainteresowały mnie te dwa blanki z serii Revelation,REVC68MXF 2,02 7-18 i REVS72M 2,18 7-18 Łowię głównie na gumy + 7 do 20gr ołowiu (czasem ciut więcej)...Osobiście skłaniałbym się w stronę tego dłuższego ale ten drugi jest znów opisany jako xf..Lubię kije raczej szybkie ale o w miarę płynnym ugięciu,nie chciałbym,także by szczyt klęknął pod głowizną 20gr.Stąd moje pytanie,który blank bardziej by się nadał do opadowego sandacza....?

Za wszystkie rady i sugestię z góry dziękuję...

Witam kolegę. Jeśli obie długości ci pasują to osobiście brałbym REVS72M 2,18 7-18 , komfortowo główka do 20g+ 3'' i mniejsze kogutki choć ma taki zapas mocy że da radę i więcej. Ten drugi to raczej casting.

Jeżeli chodzi o akcję to dużo zależy od zbrojenia , doboru przelotek spacing itd. ...

Jest to jednak dobry wybór. W tej cenie blanków trudno będzie Ci znalezć lepsze rozwiązanie

Pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Witam

Ja mam wędkę zbudowaną na tym blanku. Niestety nie łowiłem nią w wodzie stojącej tylko w rzece z łódki. Wg mnie optymalny c.w. to główka 10-20 g + guma ok. 3 cale lub 4 cale o drobnej pracy. Rzucałem też główką 25 g, ale miałem wrażenie że to trochę za dużo i machałem z wyczuciem. Szczyt też już zostawał przy szybszym podbiciu 25 g. Opad był dobrze sygnalizowany w całym ww. zakresie czyli 10-25 g. Moim zdaniem poniżej 10 g słabo widać opad- rzucać się da nawet od 5 g + guma. Trafił mi się jesienny sandacz 63 cm i przy tej rybie wędka ładnie pracowała w średnim nurcie. Nie wiem co by było przy takim 80+. Innych ryb jeszcze na ten kij nie złowiłem. Miałem kilka dobrze wyczuwalnych pstryków jednak nie zaciętych.

Generalnie fajna, poręczna, cięta ( ale nie kołkowata, sucha, a raczej ciepła jak na jednoczęściówkę ), w miarę uniwersalna wędka do gum z nastawieniem na średnie ryby. Przypominam, że moje spostrzeżenia dotyczą wody płynącej. Na stojącej mam nadzieję przetestować w tym roku. Myśle, że na średnich szczupakach i okoniach z łódki na ww przynęty też się sprawdzi. Do spin bassów nie porównam, bo nimi nie łowiłem.