antilag Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 REVC68MH i REVC68H nada sie pod blaszki 10-30grmoim zdaniem to obsłuzy dwa razy tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 WitamJa mam wędkę zbudowaną na tym blanku. Niestety nie łowiłem nią w wodzie stojącej tylko w rzece z łódki. Wg mnie optymalny c.w. to główka 10-20 g + guma ok. 3 cale lub 4 cale o drobnej pracy. Rzucałem też główką 25 g, ale miałem wrażenie że to trochę za dużo i machałem z wyczuciem. Szczyt też już zostawał przy szybszym podbiciu 25 g. Opad był dobrze sygnalizowany w całym ww. zakresie czyli 10-25 g. Moim zdaniem poniżej 10 g słabo widać opad- rzucać się da nawet od 5 g + guma. Trafił mi się jesienny sandacz 63 cm i przy tej rybie wędka ładnie pracowała w średnim nurcie. Nie wiem co by było przy takim 80+. Innych ryb jeszcze na ten kij nie złowiłem. Miałem kilka dobrze wyczuwalnych pstryków jednak nie zaciętych.Generalnie fajna, poręczna, cięta ( ale nie kołkowata, sucha, a raczej ciepła jak na jednoczęściówkę ), w miarę uniwersalna wędka do gum z nastawieniem na średnie ryby. Przypominam, że moje spostrzeżenia dotyczą wody płynącej. Na stojącej mam nadzieję przetestować w tym roku. Myśle, że na średnich szczupakach i okoniach z łódki na ww przynęty też się sprawdzi. Do spin bassów nie porównam, bo nimi nie łowiłem.Wielkie dzięki za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catch&Release Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Batson Revelation REVS610MXF Witam !!!Więc tj w tytule chciałem zapytać czy ktoś z Was ma lub zna, wie coś więcej o tym blanku? Czy wart jest zeby w niego inwestować i budować na nim wędka na sandacza ? Czy lepiej wziąć coś innego o tych samych parametrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Warto. Co innego też można i też warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catch&Release Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Warto. Co innego też można i też warto.A możesz bardziej rozwinąć ? Masz ten kijek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catch&Release Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 WitamJa mam wędkę zbudowaną na tym blanku. Niestety nie łowiłem nią w wodzie stojącej tylko w rzece z łódki. Wg mnie optymalny c.w. to główka 10-20 g + guma ok. 3 cale lub 4 cale o drobnej pracy. Rzucałem też główką 25 g, ale miałem wrażenie że to trochę za dużo i machałem z wyczuciem. Szczyt też już zostawał przy szybszym podbiciu 25 g. Opad był dobrze sygnalizowany w całym ww. zakresie czyli 10-25 g. Moim zdaniem poniżej 10 g słabo widać opad- rzucać się da nawet od 5 g + guma. Trafił mi się jesienny sandacz 63 cm i przy tej rybie wędka ładnie pracowała w średnim nurcie. Nie wiem co by było przy takim 80+. Innych ryb jeszcze na ten kij nie złowiłem. Miałem kilka dobrze wyczuwalnych pstryków jednak nie zaciętych.Generalnie fajna, poręczna, cięta ( ale nie kołkowata, sucha, a raczej ciepła jak na jednoczęściówkę ), w miarę uniwersalna wędka do gum z nastawieniem na średnie ryby. Przypominam, że moje spostrzeżenia dotyczą wody płynącej. Na stojącej mam nadzieję przetestować w tym roku. Myśle, że na średnich szczupakach i okoniach z łódki na ww przynęty też się sprawdzi. Do spin bassów nie porównam, bo nimi nie łowiłem.A teraz jak juz "znasz" ten kijek czy zamieniłbyś na jakis inny do takiej samej gramatury? Pytam bo waham sie własnie pomiędzy REVS610MXF a UMBX-606M lub XSB782-TC albo XSW68MX ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Musiałbym połowić dłużej tymi innymi kijkami, żeby porównać. Na razie mi wystarcza, a kolekcjonerem i jakimś znawcą sprzętu nie jestem. W tym sezonie zobaczę jak się spisze na wodzie stojącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Nie mam, ale jest to następca ISB822.5. Ja mam XSB822.5, czyli wyżej-modułowa wersja tegoż. Ten Revelation jest trochę pół drogi między RX8 a RX7. Generalnie Revelation, choć nadal z węgla RX7, mają od swych "poprzedników" mniejszą zbieżność blanków, przy trochę bardziej sprężystej i "elektrycznej" akcji. Cenowo przedstawiają się bardzo korzystnie, przy naprawdę świetnych charakterystykach.Więcej o REVS610MXF poczytaj i u nas, i na stronie Fishing Center. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Odgrzeję temat.Interesuje mnie blank Revelation od Batsona, a dokładnie REVS68ML. Może ktoś ma wędkę na tym blanku i mógłby co nieco o nim skrobnąć?Interesuje mnie czy nada się on do łowienia pstrągów brodząc, na woblery 4-6 cm i obrotówki do nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Odgrzeję temat.Interesuje mnie blank Revelation od Batsona, a dokładnie REVS68ML. Może ktoś ma wędkę na tym blanku i mógłby co nieco o nim skrobnąć?Interesuje mnie czy nada się on do łowienia pstrągów brodząc, na woblery 4-6 cm i obrotówki do nr 2. pancerne kluseczki , miałem w 2 długościach najlżejsze wersje, szybko poszły w świat , z revek została tylko 17lb już na zawsze (chyba że znowu fenwick zdobędzie moje serce) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 pancerne kluseczki , miałem w 2 długościach najlżejsze wersje, szybko poszły w świat A możesz coś skrobnąć dlaczego poszły w świat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 A możesz coś skrobnąć dlaczego poszły w świat?właśnie dlatego że nie łowię na woblery i obrotówki do gum kije na tych blankach w moim odczuciu nie nadawały się zupełnie, o ile krótszy ogarniał jeszcze w miarę podbijanie 5 g agresywniej tak dłuższa wersja kładła się już do połowy , ogólnie takie jakieś gumowate były co oczywiście wielu uzna za zaletę bo lekkie przynęty latały daleko i pod byle 20cm rybką pięknię się kładły , no i jak to batson śmiało można je było grubo przeciążać, sprzedałem bo szybko zaprzyjaźniłem się z kilkoma immortalami a teraz z czerwonym boronem więc były mi zbędne, z revelation zostawiłem 17lb bo nie umiem sobie wyobrazić czym bym go mógł zastąpić, macałem cięższego immortala i ogromnej różnicy nie dostrzegłem a na pewno nie takiej żeby wydać ponad 7 setek za blank, odnośnie revsów pisałem Ci o wersjach UL dla ścisłości ML nie dotykałem, ale na stronie fc jest nr telefonu, zadzwoń do młodszego Pana i podpytaj, sądzę że uczciwie powie z czym to się zajada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) DziękiNa stronie FC jest nawet opis http://www.fishingcenter.com.pl/artykul.php?id=2013-10-18_nowe_blanki_rainshadow_revelation_od_batson_enterprises_pierwsze_testy&folder=articles/testy&url=/testy.php&tekst=%C2%AB%20Powr%C3%B3tI wychodzi na to, że może być za mocny na to do czego go potrzebuję... Kolega ma ul to sopie obejrzę przy okazji Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Nieco odświeżę i zmodyfikuję:czy ktoś z Szanownych miał może do czynienia z muchowym blankiem, albo gotowym kijem, z serii właśnie Revelation? Szczególnie interesuje mnie #6, ale opinie i o innych będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Persi Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 tak potwierdzę co kolega napisał Revelki do podbijania gum są nijakie. Opad niespecjalnie widoczny, brakuje też szybkości do podbicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 tak potwierdzę co kolega napisał Revelki do podbijania gum są nijakie. Opad niespecjalnie widoczny, brakuje też szybkości do podbicia.Też kwestia względna...miałem REVS610MXF w spinie,teraz mam skróconego od dołu do 6'2'' tyle ,że z pazurem...operowanie gumkami 10-12cm plus główki,czeburaczki lub Texas Rig 10-18g... eleganckie,jest z czego zaciąć i pod rybką ugięcie płynne z Batsonowskim ''powerem''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Też mam kijek na tym blanku i jestem zadowolony, bardzo fajna jest szczytowa praca przy prowadzeniu przynęty, a po zacięciu ryby szybkie przechodzenie blanku w parabolę i bardzo dobra amortyzacja. Teraz myślę nad wędką na blanku REVS68M, trochę mocniejszą wersją podobno???. Ma może ktoś kijek na tym blanku, jakie wrażenia, jaki zakres przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWin Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Panowie, jeszcze raz wznowię temat. Co sądzicie o REVS68 ML do gum na sandacza na wodę stojącą (Zbiornik zaporowy 3-5 metrów głębokości)? Podobno "ogarnia 20gr, pomimo, że opis mówi o 10gr. Jak wypada porównanie np. do MHX P-844? Co brać? Słyszałem, że MHX dosyć często się łamie, ponieważ jest przesztywniony poniżej szczytówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam.Proszę o opinie i informacje o Batson REVC 68MXF.Kijek przeznaczony do łowienia w dużej rzece jak i na wodach stojących. Opis banku w wersji S na stronie FC czytałem, a jak jest w wersji cast. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Matuszewski Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Witam.Proszę o opinie i informacje o Batson REVC 68MXF.Kijek przeznaczony do łowienia w dużej rzece jak i na wodach stojących. Opis banku w wersji S na stronie FC czytałem, a jak jest w wersji cast.Witam, W wersji C otrzyma Pan nieco głębsze ugięcie w stosunku do wersji S. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Witam, Wybieram się do Szwecji pierwszy raz w przyszłym roku i z tej okazji chciałbym z pracowni pierwszy kij. Typ padł pod gumy, opad na okonie. Dostałem od pewnego rod-buildera propozycję zrobienia kija na blanku REVS68ML-2. Fajny blank? testował go ktoś do takich samych rozwiązań, jak opisałem wcześniej? Czy może lepiej wybrać coś innego pod takie wymogi? Łowienie od 3 do 16m. głębokości. Nie chciałbym się zawieść przy pierwszym kiju z pracowni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) A musi byc ta wędka dwuczęsciowa ? Bardzo zawężasz sobie wybór w ten sposób, blanków 1-częsciowych w długościach ok 2m jest cała masa natomiast z dwuczęsciówkami już nie jest tak wesoło. Skoro okonie mają być łowione głębiej to znaczy że nie tak całkiem leko, szukałbym w tej sytuacji blanku opisanego na minimum 8lb maksimum 12lb Jeśli mają być dwuczęsciówki, to oprócz Batsonów Revelation znajdziesz jeszcze blank MJ MJ80L-2 (co prawda dłuższy ale za połowę ceny wspomnianego Batsona) no i Qualie XJB - 682L jak typowo na okonia lub 702ML jeżeli wolisz cos co ew bedzie mogło ogarnąć również sandacza na lekko. Qualia ma moim zdaniem zajebisty stosunek jakości do ceny. W najwyższe półki cenowe przy pierwszym kiju absolutnie bym nie wchodził, pierwszy kij najlepiej by było jakbyś upolował jakąś używkę na giełdzie jerkbaita i zobaczył czy Ci podejdzie bo to trochę jak z samochodami, pierwszy właściciel najwięcej traci A jak już chcesz zamówić coś pod siebie to na początek spróbuj czegoś ze średniej półki ze zbrojeniem klasy Fuzji Fazlite / Alconite ew Seaguide bo proces zamawiania wędek i komunikacji z rodbuilderem jest czymś czego trzeba się nauczyć i parę pierwszych kijów Ci to zajmie moja rada jest też taka żebyś przy pierwszych wędkach nie forsował na siłę w pracowni swoich pomysłów tylko raczej słuchał rodbuildera pozdrawiam ps. widzę że jesteś z okolic Warszawy, możesz wpaść na spotkanie 29 grudnia [ogłoszenie] Wigilia jerkbait.pl - spotkanie w "Korsarzu" 29 grudnia godz. 18:30 - Ogólne - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing to przegadasz temat na miejscu Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Friko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Cześć, Dzięki za odpowiedź Faktycznie może warto zdecydować się na 1skład. W takim razie, co w przypadku 1składu? Jakieś propozycje ciekawe, czy pozostać przy omawianej Qualii XJB 682L? Dzięki również za zaproszenie, ale niestety nie dam rady :/. Zakończenie roku i dużo pracy od jutra. A musi byc ta wędka dwuczęsciowa ? Bardzo zawężasz sobie wybór w ten sposób, blanków 1-częsciowych w długościach ok 2m jest cała masa natomiast z dwuczęsciówkami już nie jest tak wesoło. Skoro okonie mają być łowione głębiej to znaczy że nie tak całkiem leko, szukałbym w tej sytuacji blanku opisanego na minimum 8lb maksimum 12lb Jeśli mają być dwuczęsciówki, to oprócz Batsonów Revelation znajdziesz jeszcze blank MJ MJ80L-2 (co prawda dłuższy ale za połowę ceny wspomnianego Batsona) no i Qualie XJB - 682L jak typowo na okonia lub 702ML jeżeli wolisz cos co ew bedzie mogło ogarnąć również sandacza na lekko. Qualia ma moim zdaniem zajebisty stosunek jakości do ceny. W najwyższe półki cenowe przy pierwszym kiju absolutnie bym nie wchodził, pierwszy kij najlepiej by było jakbyś upolował jakąś używkę na giełdzie jerkbaita i zobaczył czy Ci podejdzie bo to trochę jak z samochodami, pierwszy właściciel najwięcej traci A jak już chcesz zamówić coś pod siebie to na początek spróbuj czegoś ze średniej półki ze zbrojeniem klasy Fuzji Fazlite / Alconite ew Seaguide bo proces zamawiania wędek i komunikacji z rodbuilderem jest czymś czego trzeba się nauczyć i parę pierwszych kijów Ci to zajmie moja rada jest też taka żebyś przy pierwszych wędkach nie forsował na siłę w pracowni swoich pomysłów tylko raczej słuchał rodbuildera pozdrawiam ps. widzę że jesteś z okolic Warszawy, możesz wpaść na spotkanie 29 grudnia [ogłoszenie] Wigilia jerkbait.pl - spotkanie w "Korsarzu" 29 grudnia godz. 18:30 - Ogólne - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing to przegadasz temat na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Przy jednocześciowych blankach do wyboru będziesz miał kilkadziesiąt propozycji Musisz trochę zawęzić obszar poszukiwań. Napisałeś już na jakiej głębokości będziesz łowił, domyślam się że będziesz łowił z łódki. Może podaj jeszcze jakich przynęt będziesz używał (rodzaj, gramatura, wielkość), jakich technik, czy będziesz łowil na plecionkę czy na żyłkę oraz jakiej wielkości ryb się spodziewasz i co z ewentualnymi przyłowami. Polecam też skorzystanie z wyszukiwarki na jerkbacie. Jest tu kilka dni czytania wątków nt blanków / wędek okoniowych warto prześledzić różne wątki, jest duża szansa ze znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Tak, z łódki . Gumy około 3-4" + główki myślę 5-10g max max, przy takich głębokościach. Łowienie z opadu, plecionka. Szwecja... to spodziewamy się okoni 40cm+. O ewentualne przyłowy to będę się martwić w trakcie holu. Poszukam czegoś, raczej na gorąco w rozmowie szukałem odpowiedzi od kogoś, kto tworzył podobny projekt. Każdy ma inny pomysł na swój kij. Najważniejsze, żeby dobrze animować gumę, z kolei podczas holu wchodził w piękną parabolę żeby hol okoni kończył się sukcesem :> Przy jednocześciowych blankach do wyboru będziesz miał kilkadziesiąt propozycji Musisz trochę zawęzić obszar poszukiwań. Napisałeś już na jakiej głębokości będziesz łowił, domyślam się że będziesz łowił z łódki. Może podaj jeszcze jakich przynęt będziesz używał (rodzaj, gramatura, wielkość), jakich technik, czy będziesz łowil na plecionkę czy na żyłkę oraz jakiej wielkości ryb się spodziewasz i co z ewentualnymi przyłowami. Polecam też skorzystanie z wyszukiwarki na jerkbacie. Jest tu kilka dni czytania wątków nt blanków / wędek okoniowych warto prześledzić różne wątki, jest duża szansa ze znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania Edytowane 27 Grudnia 2022 przez smk111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi