Skocz do zawartości

Dobry Sprzęt na spinning!!!

Żywiec31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcę zainwestować parę złotych na dobry sprzęt do spinningu a dokładnie na wędzisko 200 zł a na kołowrotek też 200 zł. Co mnie interesuje czyli wędzisko bardzo lekkie że by czuć walkę z rybą nie łowię że by wyżywić rodzinę tylko jest to moje hobby więc chcę czuć jak ryba stawia opór :) Wędzisko bardzo lekkie nie krótsze niż 2.9 m siła wyrzutu do 40 gr. Kołowrotek naprawdę dobry tu nie mam pomysłu żadnego :(. Więc liczę na wasze dobre rady tak jak z wędziskiem i tak samo z kołowrotkiem. Ostatnio kupiłem kołowrotek Shimanno 3000fps i po jednym sezonie niestety się rozleciał :(. Więc liczę na naprawdę dobre rady. Ryby na które będę polował to przede wszystkim Szczupak ale pewnie trafi się okoń oraz boleń może też sum. Pozdrawiam i czekam na rady najlepiej dołączajcie linki że by można było obejrzeć ok pozdrawiam i czekam na rady :)

Osobiście też doradziłbym zwiększyć budżet, ale jeśli już mają być kwoty jakie podałeś to obadaj sobie ten blog, jest tam sporo na temat budżetowego sprzętu, używanego w warunkach bojowych, nie tylko po to by sobie ładne zdjęcia na portalu testującym zamieścić. ;)

http://jerkbait.pl/blog/4-gruby-człowiek-i-morze/

Jak dobrze poszukasz, to może i w tych 400 zł coś ciekawego znajdziesz, ale najpewniej będzie to sprzęt używany i w tych pieniądzach traktuj zakup jak okazję. Kij - polecam Shimano Beast Master lub Daiwa Powermesh, poszukaj też wśród jakiś Dragonów, Kongerów. Kręcioł w rozmiarze 4000, ale napisz coś więcej o wodzie, na której będziesz łowił, bo rzeka rzece nierówna... Weź też pod uwagę że o ile szczupaka i bolenia ogarniesz jednym zestawem, to już z sumem powyżej 1m będziesz miał kłopot. Wymaga znacznie mocniejszego sprzętu.

Kolego , całkiem fajny zestawik można za taką kase zbudować :)

Przykładowo , kijek daiwa exceler 2,90 do 40g za 260 zł - bardzo delikatny jak na swoje cw tak jak chciałeś...do tego młynek spro passion 740 za 140 zł  i masz zestaw jak ta lala za 4 stówki :) 

Kolego musisz wziąć poprawkę na niektóre wypowiedzi kolegów - tutaj 200zł to za mało na plecionkę a co dopiero na wędkę czy kołowrotek ;)

Zestaw podany przez Mańka (szczególnie kołowrotek) jak najbardziej dobry. Zwróć uwagę jeszcze na Dragona Thytan Seatrount 290/50g. Według mnie troszkę przesacony i bliżej Twoim wymaganiom. Lekki, cięty kijek. Ew Thytan Pike 290/35 jak jednak wolisz coś delikatniejszego.

Najlepiej byłoby podjechać do wędkarskiego i pomacać. Taki sprzęt sklepy powinny mieć na stanie :)

Pozdrawiam

Marcyś, przypominam, że jerkbait promuje sprzęt DOBRY, a nie DROGI. Rozumiem, że niektórych ponosi fantazja i zakładają tytanowe przelotki do kijów sumowych :) ale to nie o tym rozmawiamy.

Jeżeli piszemy o sprzęcie mocnym, dla mnie kij o cw 40g to już średnio cięzki zestaw. Proponowałbym Penn Slammer 360 (duuuuuużo do czytania na jego temat) albo jego młodszy brat Penn Battle 3000 :), którego akurat mam na wydaniu w dobrej cenie :). Do tego wziąłbym kija Dragona z serii Millenium Pike do 35g. Na takim zestawie można już walkę z sumkiem podjąć. Wychodzi, ze kołowrotek jakieś ~300zł do tego kij jakieś 250zł i zostaje 50zł na Power Pro od psulka (Kolegi, który te plecionki zza oceanu sprowadza więc są doskonałej jakośći).

pzdr.

p.S Poszukaj podobnych wątków bo ich trochę było.

• Like 4

Marcyś, przypominam, że jerkbait promuje sprzęt DOBRY, a nie DROGI. Rozumiem, że niektórych ponosi fantazja i zakładają tytanowe przelotki do kijów sumowych :) ale to nie o tym rozmawiamy.

Zdaje sobie sprawę z tego :) I popieram, ale sam wiesz jak to bywa tutaj :)

Inna sprawa, to zwróć uwagę na komentarz Jano czy krzychuna w odniesieniu do tematu wątku oraz do zdania autora:

"nie łowię że by wyżywić rodzinę", który daje wyraźnie do zrozumienia,  że nie musi "odrobić" sprzętu w rybach :)

Witaj kolego .

Nie długo sam zobaczysz że ten budżet to za mało ale wracając do tematu to piszesz że chcesz łowić bardziej finezyjnie więc nie rozumiem tego wyrzutu do 40 g.

Wychowałem się nad rzeką więc mogę coś na ten temat powiedzieć, 25 g to wystarczająca granica a nawet bym ci polecił daiwę powermesh 3-18 g.

Ten kijek będzie fajnie posyłał 3-7 cm. woblery kleniowe ale da radę też z boleniówką 15 g , lżejszą główką też postukasz.

Co do kołowrotka to 200zł może penn batlle alboużywana daiwa, ale jak dołożysz 50 dyszek to polecam daiwę legalis.

To tyle co do sprzętu, myślę że to na Wartę będzie kij uniwersalny i mam nadzieję że Ci trochę pomogłem.

Osobiście dozbierał bym do tej kaski po 300zł i wtedy poszedł na zakupy ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam

Przekłada się to również na powiedzenie TANI nie znaczy DOBRY (tanie mięso psy jedzą itd), co nie znaczy że tanim sprzętem nie da się ryb łowić.

Trzeba znaleźć optimum, tak dla swoich oczekiwań jak i zasobności portfela.

Jakie jest kryterium dobrego sprzętu w cenie do ~300zł, ~500zł, ~1000zł itd ?.

Ja przyznam że nie wiem, każdy ma inne odczucia z używania sprzętu.

Z oferty którą podał @grunwald1980 zwróciłbym uwagę na wędki Okume BR i Shimano Catane.

Z "kręciołów" Penn Slammer.

Ryby na które będę polował to przede wszystkim Szczupak ale pewnie trafi się okoń oraz boleń może też sum.

Naprawdę chcesz świadomie łowić jedną wędką te trzy gatunki ?

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1

Żywiec ja Cię trochę rozumiem bo tez kasą nie śmierdzę ale taka mała rada nie da się jedną wędka łowić  tyle gatunków ryb co napisałeś. Szczupaka i bolenia da się jeszcze pogodzić ale gdzie okoń i sum na dodatek. Na drugi raz napisz też czego nie więcej oczekujesz jaka długość i czym będziesz łowić (chodzi o wagę przynęt) to na pewno pomoże innym kolegą w pomocy Tobie.

Zdecydowanym faworytem jest dla mnie jeżeli chodzi o wagę przynęt tak do 30g jest:

Spro Red Arc 10300 lub 10400

http://allegro.pl/kolowrotek-spro-red-arc-10300-od-smok24-i3458953433.html

i do tego Okuma Black Rock 2.75m 5-25g

http://allegro.pl/okuma-black-rock-spinning-2-75m-5-25g-od-smok24-i3458936144.html

ad Marcyś 

Jeżeli chodzi o wypowiedź Jano to podzielam zupełnie jego zdanie. Nie przeżarłbym tyle ryb w życiu, żeby mi się koszty z wędkarstwem zwróciły :). Wędkarstwo zdecydowanie nie jest dla mnie inwestycją, a hobby związanym z poważnymi wydatkami. 

Na tyle co czytam krzychuna to wiem, że żartuje więc jego wypowiedź też trzeba traktować z przymrużeniem oka.

Z tym jak tu bywa to też wiem i po prostu nabrałem dystansu. Choć przyznam, że czasami denerwuje mnie, że wartościowa wypowiedź znika wśród słowotoku osób, kóre piszą dla samego pisania. Siędzę tu na tyle długo, że wiem na czyje wypowiedzi zwracać uwagę, a które traktować jako żart :).

Zwierzu, jest dokładnie tak jak piszesz. Jeżeli założymy, że wędkarstwo to cale nasze życie to bierzemy wszystko bez względu na koszty, ale jednak czasami życie weryfikuje pewne założenia i szukamy tańszych rozwiązań i dochodzimy do tego ile dla kogo to jest "tanio" czy 200zł to tani czy 500zł to czy też 1000zł to tanio, itd. Wg mnie Slammer za ok 300zł to "tanio", a produkt jak sam wiesz, jest bardzo dobry. 

Co do ogarniania jedną wędką wielu gatunków ryb.. kiedyś kiedy lowiło się pełnym włókem szklanym i katuchą nie było takiego podziału, był spining i się wrzucało wahadło do wody albo obrotówkę a ci szczęśliwsi mogli posłać woblera... i się lowiło to co bierze. Teraz też można podejść do tego tematu z podobnym zalożeniem, że wszystkie lementy zestawu są zgrane. Zestaw średni będzie wtedy idealny. Pisanie, że czasami przyłowem może być sumek czy zawsze macie na myśli ponad 2metrowe potwory? Ja nie, wiem, że są mniejsze i czasami też biorą przy sandaczowaniu czy inym szczupakowaniu. Da się je bez problemu wyholować na sprzęcie średniej mocy. 

W każdym razie życzę udanych zakupów.

pzdr.