krzysju Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Czy wiecie jak uzyskać opalizację na malowanej powierzchni? Opalizacja to dla mnie efekt podobny jaki daje hologram. Nie chcę stosować lakierów do paznokci , które mają w sobie pigment refleksyny,Nie chcę się też bawić z folią holgraficzną , bo trzeba to grubo lakierować. Szukam wśród farbek dla pastyków , ale tam tylko metaliki. Za wszelkie sugestie z góry dziękuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielik Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Polecam zagadac z Marcinem RUDI75 on ci wszystko wyjasni pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Wpisz na portalu aukcyjnym "kameleon spray" albo "flip flop", zakup, a potem nałóż na przynętę Na przykład:http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-motip-clear-kameleon-flip-flop-i3484888206.html Edytowane 7 Września 2013 przez Piotrek (sukingad) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Niet nie zgodzę się kameleony to co innego . Panie krzysju do mieszalni poproś aby pokazali ci miki /mica/ tyle w temacie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 mam kilka fajnych kolorków miki mienia się na różne kolorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Z kameleonem ok, pojechałem po zaworach ale flipy testowałem i dają odpowiedni efekt.Tu masz jeszcze jeden link, czego dusza zapragnie:http://www.pielegnowacauto.pl/lakiery-samochodowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Ale zawrót gł :rolleyes:wy .Nie miałem pojęcia , że tyle tego jest ...Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Do efektu opalizacji najlepiej nadają się lakiery samochodowe tzw. perły.I tak występuje perła niebieska, zielona ,fioletowa, biała i wiele innych.Żeby pogłębić efekt perły trzeba dać odpowiedni kolor podkładu. Czym ciemniejszy podkład tym perła będzie bardziej wyraźna.Np.dając czarny podkład pod niebieską perłę uzyskamy prawie niebieski metalik.Ogólnie z perłami można fajnie kombinować dając różne kolory podkładów. Edytowane 8 Września 2013 przez lesiewicz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Do efektu opalizacji najlepiej nadają się lakiery samochodowe tzw. perły.I tak występuje perła niebieska, zielona ,fioletowa, biała i wiele innych.Żeby pogłębić efekt perły trzeba dać odpowiedni kolor podkładu. Czym ciemniejszy podkład tym perła będzie bardziej wyraźna.Np.dając czarny podkład pod niebieską perłę uzyskamy prawie niebieski metalik.Ogólnie z perłami można fajnie kombinować dając różne kolory podkładów. Dokładnie tak jak Darek pisze , jedyne co można jeszcze dodać to to ze ludzie pracujący w mieszalniach używają troszkę innego nazewnictwa , pod nazwą perła rozumieją cały zestaw czyli podkład bazowy { kolor właściwy } i miki które nadają efekt przez nas określany jako perła lub opalizacja czyli zmiana odbieranej barwy w zależności od konta padania światła .W zależności jaki sposób malowania preferujesz można wybrać czy wolisz lakier czy aerozol . Jeśli będziesz wybierał coś pod aerograf to wybieraj miki o bardzo drobnym ziarnie dość mocno trzeba je rozcieńczyć zacznij od proporcji 50/50 lakier rozcieńczalnik przez dyszę 0,3 pójdzie dla dysz 0,2 będzie to nawet 30/70 te o grubszych ziarnach nadają się tylko do nanoszenia pistoletem lakierniczym lub jako mieszanka w aerozolu .Bardzo fajne efekty można też uzyskać mieszając miki z lakierami pół transparentnymi i metalikami bajeczne barwy można zmixować . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Lakiery samochodowe perłowe uzyskuję się po zmieszaniu odpowiednich pigmętów, bazą pod taki lakier jest pigmęt czysto perłowy z odpowiednią poalizacją następnie dodaje się różne pigmęty i nie zawsze pod taki lakier trzeba bawać tło, jedynym wyjątkiem jest biała perła,tu białe tło jest konieczne. Jeśli chcecie na wobki lakiery tylko perłowe to mogą być lakiery odpowiadające lakierom występującym na autach,jeśli natomiast chcecie opalizację to radziłbym poprosić w mieszalni o białe pigmęty z opalizacją właśnie. Nie wszystkie perły opalizację posiadają. Malować można i pędzlem jak i aero, wszystko zależy od gęstości. Metaliki różnią się grubością opiłków aluminium, i praktycznie można nakładać je aero o średnicy dyszy 0.2mm, z tym że metalik z bardzo gróbym ziarnem mósi być mocno rozcieńczony, spoko można dać 80 procent rozcieńczalnika.Pamiętejmy że im grubsze opiłki ( ziarno ), tym bardziej lakier będzie się mienił. POZDRAWIAM M.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Z kameleonem ok, pojechałem po zaworach ale flipy testowałem i dają odpowiedni efekt.Tu masz jeszcze jeden link, czego dusza zapragnie:http://www.pielegnowacauto.pl/lakiery-samochodowe.htmldobra...nanoszę ten Motip Duplii-Color kameleon, i teraz pytanie...dodaje malowanie farbami Pactry i na koniec lakier (np. domalux) będzie wszystko ok? z efektem kameleona też nic się nie stanie w połączeniu z domaluxem? gdzieś mi się obiło, że do kameleonów stosuje się specjalny clar. Edytowane 8 Września 2013 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Jak ci się nie zgryzą lakiery to się nic nie stanie . Specjalny bezbarwny jest dedykowany dla pokreślenia efektu ale to nie lakier wierzchni (ochronny) tylko spray- przynajmniej ja nie widziałem nic takiego. Chyba kolejność trochę pomyliłeś z tym malowaniem (kameleona z pactrami), albo chodzi Ci o coś innego tj. 1. malujesz woblera kolorami (np. pactry), 2. dodajesz bezbarwny efekt, 3. wierzchni bezbarwny..albo też ja oduczyłem się rozumienia tego co czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 wydaje mi się ,że nie pomyliłem 1.baza(podkład)2.kameleon na boki.3pactra oczy, grzbiet, brzuch .4.lakier...o taką kolejność mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Pactrami zasłonisz kameleona. To są farby (kameleon flipflop) wykorzystywane do karoserii a więc w tym przypadku baza to wszystkie kolory podstawowe na woblerze. Ja stosuję je zaraz pod lakierem wierzchnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Createx ma bezpośrednio różne perły, a pod aero. http://www.createxcolors.com/products/wickedcolors/pearlandmetallic.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 chodzi mi oto aby zasłonić tylko na oczach ,grzbiecie, a jaki lakier stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) No to tam gdzie nie chcesz efektu zakrywasz blu tackiem albo płynem maskującym (płyn jest śmierdzący) i jedziesz efektem po reszcie. Ja używam AutoK (AutoK Neon Effect- trafiam niestety parę razy w roku w galerii kolorów bo go nie mają w ofercie, czasem się trafia na hurtowni- teraz bida). Miałem też fajne motipy (chyba) metalliki z efektem ale to ze 2 lata temu- teraz nigdzie nie widziałem. Poprawka- nie Auto K tylko Belton Effekt. Edytowane 8 Września 2013 przez Piotrek (sukingad) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 U mnie w mieszalni lakierów perły które ja kupuje są transparentne a raczej mleczne półprzeźroczyste i dlatego można uzyskiwać różne efekty przez danie podkładu jaśniejszego lub ciemniejszego.Lakiery perłowe są często mylone z metalikami o bardzo drobnym ziarnie ale wtedy do tego dodają pigment np. niebieski lub inny. W mieszalniach lakierów operuje się numerami lakierów a jeśli powiesz że chcesz perłę niebieską to zazwyczaj dają metalic niebieski..Jutro zerknę na numery tych lakierów i zapodam.Jeszcze można zerknąć na tablicę z paletą barw które powinny posiadać mieszalnie lakierów i tam wybrać odpowiednią bazę.Te perły patrząc na wprost wyglądają prawie na białe a z boku mienią się na odpowiednie kolory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Mieszalnie różnych firm mają różne oznaczenia numeryczne, najlepiej wytłumaczyć że się chce pigmęt biały perłowy aby mienił się na np. niebiesko, fioletowo itp. Sam pracuję w lakierni samochodowej i mamy kilkanaście różnych opalizacji gdzie np. SIKKENS ma kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Mieszalnie różnych firm mają różne oznaczenia numeryczne, najlepiej wytłumaczyć że się chce pigmęt biały perłowy aby mienił się na np. niebiesko, fioletowo itp. Sam pracuję w lakierni samochodowej i mamy kilkanaście różnych opalizacji gdzie np. SIKKENS ma kilka.Też prawda, właśnie dzisiaj byłem w lakierni i to samo mi powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Ciekawe jak by tak dodać takiej miki do końcowej warstwy malowania,czyli do domaluxu (chyba najczęściej stosowany).Taka moja nie sprawdzona sugestia.Może ktoś sprawdzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ja do lakieru bezbarwnego dodaję jedynie pigmętu jasnozłotego, daję super efekt drobinek złota zawieszonych w lakierze. Inne pigmęty nie wyglądają już tak fajnie ( no z wyjątkiem grubego srebra ), a przetestowałem wszystkie jakie mam dostępne.A i nie wszystkie pigmęty się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ciekawe jak by tak dodać takiej miki do końcowej warstwy malowania,czyli do domaluxu (chyba najczęściej stosowany).Taka moja nie sprawdzona sugestia.Może ktoś sprawdzał? Odpuść , lakier poliuretanowy szybko zgęstnieje i skrzepnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 a wrecz przeciwnie kolego wedkarzyk1 ....dodanie miki do lakieru to bardzo dobry pomysł....niekoniecznie do całej puszki....do mniejszej ilości mozna dodać i jedna warstwę pomalować pedzelkiem lub wrzucić lakier do aerografu ( oczywiscie trzeba potem dobrze go wymyć...) ale to działa-osobiscie sprawdzałem.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 a wrecz przeciwnie kolego wedkarzyk1 ....dodanie miki do lakieru to bardzo dobry pomysł....niekoniecznie do całej puszki....do mniejszej ilości mozna dodać i jedna warstwę pomalować pedzelkiem lub wrzucić lakier do aerografu ( oczywiscie trzeba potem dobrze go wymyć...) ale to działa-osobiscie sprawdzałem.... No ok . mało precyzyjnie się wyraziłem , masz trochę racji do małej ilości można dodać niewielka strata natychmiast nie skrzepnie .Osobiście nie lubię utrudniać sobie rzeczy prostych , i wolę prysnąć delikatną mgiełkę między warstwami lakieru efekt taki sam a dodatkowo można zastosować go punktowo co daje możliwość zastosowania kilku barw miki na jednym wobku .Aczkolwiek alfą czy innym omnibusem nie jestem wszystkich lakierów na rynku nie próbowałem , choć bardzo bym chciał .Prubujta & kombinujta jedyna słuszna droga . Pozdro z deszczowego Wro . Hej Śląsk , Hej Śląsk , nana nana nana, nana nana nana :D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi