Skocz do zawartości

Do Usunięcia

tomfish6

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie chce Ci się szukać to zapewne nikomu nie będzie się chciało pisać z takim podejściem do tematu...ode mnie krótko,szybki,czuły,sandaczojebny

Mówie chociaż szczerze , bo cieżko coś znaleźć na ten temat wogole , jak masz taki temat to bardzo bym Ci podzieckowal jak bys mi go podeslał. A i dzięki za szybka i treściwą odpowiedz

Miałem 5S68MXF i sprzedałem bez żalu. Pod opad dla mnie min 15gr główka do max 25g, więcej można ale uważam, że nie ma siły do zacięcia. Okonie, nawet spore z sandaczowo ustawionym hamulcem w znacznej mierze spadały. Pod rybą średniej wielkości pracuje dość ładnie, pod małą ledwo co się ugina.

Mnie kij nie powalił. Zastąpiłem go seryjną wklejką made in PRC i różnicy poza wagą nie widzę.

Dużo bardziej przypadł mi do gustu Phenix UMBX jeżeli chodzi o właściwości użytkowe.

Tomek, masz kij 12lb i plecionkę 10lb zapewne, ja nie widzę gdzie tu mowa o ładowaniu się przynętą 10g... Mam 70MLF-2 do 3/8 i on przy główce 5g i gumie 2-3" z linką 6lb się owszem ładuje, ale kijek 5/8 dla mnie nie.

Nie znaczy to, że nie da się łowić, ale ani czuć ani widzieć na kiju przynęty nie będziesz.

Ale to moje zdanie, osoby, która miała zaledwie kilka customów i żaden na kolana nie powalił.

Główki 5g i okonie to nie bajka dla tego Tourmanenta. Ja głównie łowie na niego sandacze a okonie jako przyłowy - główki od min. 10g -15g do nawet 30g. Ale przyznaje koledze mdziam_78, ze powyżej 25g zwłaszcza na Odrze z długości rzutu zacięcie już nie to.

Ogólnie wiekszymi , ale przy np żerowaniu okonia i założeniu gumki malej i głowki 5 gram czy nadal bedzie fajnie ladowal sie?

To nie jest kij na okonie, mi z niego pasiaki spadały, kilka doholowanych pod łódź miało porozrywane pyski, takie 35cm również.

Bartek miałem kiedyś tak, że w odległości 30m na jakiś 6m brały sandaczyki, łowiłem plecionką 15lb PP i główką właśnie 25g. Nic nie mogłem zaciąć, zmieniłem ciężar główki i linkę i 100% skuteczności.

Dlatego uważam, że to świetny kij, ale w bardzo wąskim zakresie.

Edytowane przez mdziam_78

Bo machanie ma się tak do łowienia jak patrzenie na jedzenie do konsumpcji... Mnie na sucho blank rozwalał i myślałem, że to jest kij jakiego szukam. Po uzbrojeniu i kilku wypadach na ryby wyszło szydło z worka.

Po prostu potrafię się przyznać, iż wyrzuciłem kilka stów w błoto, a nie bronię za wszelką cenę swoich racji i kija za tysiąc plnów. Miałem w rękach jakieś Fenwicki, Phenixa, St.Croix, MHX'y, Batsony i żaden mnie nie powalił na kolana. Nie znaczy to, że zaprzestałem poszukiwań, zweryfikowałem swoje oczekiwania i ostudziłem zapał.

• Like 1