ŁYSY0312 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Jestem od niedawna na jerkbait i naczytałem się na temat budowy i przeróbek spiningów. Na zamówienie spina pod moje potrzeby jest jeszcze za wcześnie - jestem zbyt "słabym" spiningistą, i ciężko by mi było konkretnie określić czego tak naprawdę chcę.....Natomiast przyszło mi do głowy żeby przerobić mojego ukochanego Kongerka Tango 1-10g - wędeczka z pierwszej serii, nawet nie wiem już od ilu lat go mam- wytargał mnóstwo ryb różnych gatunków. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyjątkiem dwóch szczegułów - małe przynęty typu obrotówki 00 i mikrojigi mogłyby latac nieco dalej, no i uchwyt nie za bardzo leży mi w dłoni.Może ktoś już przerabiał takie wędzisko?Doradźcie proszę w jakie przelotki uzbroić i jaki uchwyt polecalibyście do takiej okoniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nie dodałem, że wszelkie przeróbki wykonywałbym sam - mam pewne doświadczenie w wymianie szczytówek i przelotek w wędziskach spławikowych - robie to od lat dla siebie i znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Tytanów nie wrzucisz bo zdecydowanie przekroczą wartość kija, ale PB minimy można by założyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Problemem widzę jest dolna granica c.w. . Tu może być ciężko coś poprawić... jaka jest startowa przelotka? Może ona zbytnio dlawi żyłkę ? Edytowane 16 Września 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Ale czy jest sens przerabiać, jaki efekt zostanie osiãgnięty???Czy oryginalne przelotki w/g Was są cięższe od Pacific Bay, szczególnie te na szczycie- nie sãdzę.Ja bym nic nie zmieniał...Dozbieraj na jakiś tani blank i uzbrój wędkę od A do Z = taki zabieg rozumiem... Edytowane 16 Września 2013 przez Baars 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Józek tytany pewnie by pogorszyły jeszcze lotność najlżejszy wabików Edytowane 16 Września 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Witam, przerabiałem Tango (pierwsza, zielona seria 2,40 m cw. 2-8 g) koledze który chciał mieć zamontowany uchwyt SKSS i mogę powiedzieć że nie był to dobry pomysł okazało się że blank po zdjęciu oryginalnego uchwytu i zdarciu lakieru jest wykonany prawie że z papieru ścianki miał mega cienkie, uginały się pod palcem, trzeszczały skończyło się na wmontowaniu w środek kawałka innego blanku bo strach było tym łowić... moja rada - jeżeli będziesz przerabiał Tango to nie ingeruj w powłokę lakierniczą pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Józek tytany pewnie by pogorszyły jeszcze lotność najlżejszy wabikówTo jest bardzo możliwe.Czasem należy dokładnie przemyśleć co chcemy z kija "wydobyć" - bardzo ostrą szpadę czy lekkie zmiekkczenie.Przeróbka ma sens, chodzi o prawidłowe rozstawienie przelotek niezbędne do bardziej prawidłowego ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 O ile można zrozumieć tytany na feniksie, to już ni jak nie wiem jak w głowie znaleźć miejsce dla tytanów na jakiś kieski, ciężki, "ulakieorwanym", fatalnie wyważonym (pisząc ładnie: zbalansowanym) blank.Kolega przerabiał i żałuje każdej minuty posieconej temu pomysłowi, jak i każdej złotówki wydanej na ta wędkę. Ja też, zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 O ile można zrozumieć tytany na feniksie, to już ni jak nie wiem jak w głowie znaleźć miejsce dla tytanów na jakiś kieski, ciężki, "ulakieorwanym", fatalnie wyważonym (pisząc ładnie: zbalansowanym) blank.Kolega przerabiał i żałuje każdej minuty posieconej temu pomysłowi, jak i każdej złotówki wydanej na ta wędkę. Ja też, zresztą.Kto bogatemu zabroni?Jeżeli bardzo lubi ten kij to jaki problem zainwestować w PB minimy-to nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Dziękuję wszystkim za cenne rady - Tak czy inaczej spróbuje tej przeróbki. Bogaty nie jestem ale troche luźnej kasy się znajdzie Wolę zacząć zabawę z tańszym kijkiem niż próbować ingerować w swoje TD Myslę że wymiana przelotek na ciut większe poprawi lotność wabików, a ich ewentualna większa waga nie zaburzy pracy kija - przeprowadziłem taki zabieg w topowej odległościówce i zarówno ja jak i właściciel kijka byliśmy zadowoleni z efektów. Co do uchwytu to jeszcze pomyslę.Jesli nie wyjdzie, to cóż......postaram się kongerkowi przywrócić stan fabryczny, jesli jeszcze da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Kto bogatemu zabroni?A kto biednemu zabroni bogato żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 A kto biednemu zabroni bogato żyć? No tak, dobrze prawisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi