Skocz do zawartości

Przeróbka/udoskonalenie Konger Tango 1-10g

ŁYSY0312

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od niedawna na jerkbait i naczytałem się na temat budowy i przeróbek spiningów. Na zamówienie spina pod moje potrzeby jest jeszcze za wcześnie - jestem zbyt "słabym" spiningistą, i ciężko by mi było konkretnie określić czego tak naprawdę chcę.....

Natomiast przyszło mi do głowy żeby przerobić mojego ukochanego Kongerka Tango 1-10g - wędeczka z pierwszej serii, nawet nie wiem już od ilu lat go mam-:) wytargał mnóstwo ryb różnych gatunków. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyjątkiem dwóch szczegułów - małe przynęty typu obrotówki 00 i mikrojigi mogłyby latac nieco dalej, no i uchwyt nie za bardzo leży mi w dłoni.

Może ktoś już przerabiał takie wędzisko?

Doradźcie proszę w jakie przelotki uzbroić i jaki uchwyt polecalibyście do takiej okoniówki.

Ale czy jest sens przerabiać, jaki efekt zostanie osiãgnięty???

Czy oryginalne przelotki w/g Was są cięższe od Pacific Bay, szczególnie te na szczycie- nie sãdzę.

Ja bym nic nie zmieniał...

Dozbieraj na jakiś tani blank i uzbrój wędkę od A do Z = taki zabieg rozumiem... :)

Edytowane przez Baars
  • Like 1

Witam,

przerabiałem Tango (pierwsza, zielona seria 2,40 m cw. 2-8 g) koledze który chciał mieć zamontowany uchwyt SKSS i mogę powiedzieć że nie był to dobry pomysł  :(

okazało się że blank po zdjęciu oryginalnego uchwytu i zdarciu lakieru jest wykonany prawie że z papieru  :blink: ścianki miał mega cienkie, uginały się pod palcem, trzeszczały  :unsure: skończyło się na wmontowaniu w środek kawałka innego blanku bo strach było tym łowić...

moja rada - jeżeli będziesz przerabiał Tango to nie ingeruj w powłokę lakierniczą  ;)

pozdr

Józek tytany pewnie by pogorszyły jeszcze lotność najlżejszy wabików

To jest bardzo możliwe.Czasem należy dokładnie przemyśleć co chcemy z kija "wydobyć" - bardzo ostrą szpadę czy lekkie zmiekkczenie.

Przeróbka ma sens, chodzi o prawidłowe rozstawienie przelotek niezbędne do bardziej prawidłowego ugięcia.

O ile można zrozumieć tytany na feniksie, to już ni jak nie wiem jak w głowie znaleźć miejsce dla tytanów na jakiś kieski, ciężki, "ulakieorwanym", fatalnie wyważonym (pisząc ładnie: zbalansowanym) blank.

Kolega przerabiał i żałuje każdej minuty posieconej temu pomysłowi, jak i każdej złotówki wydanej na ta wędkę. Ja też, zresztą.

O ile można zrozumieć tytany na feniksie, to już ni jak nie wiem jak w głowie znaleźć miejsce dla tytanów na jakiś kieski, ciężki, "ulakieorwanym", fatalnie wyważonym (pisząc ładnie: zbalansowanym) blank.

Kolega przerabiał i żałuje każdej minuty posieconej temu pomysłowi, jak i każdej złotówki wydanej na ta wędkę. Ja też, zresztą.

Kto bogatemu zabroni?Jeżeli bardzo lubi ten kij to jaki problem zainwestować w PB minimy-to nie majątek.

Dziękuję wszystkim za cenne rady -:)  Tak czy inaczej spróbuje tej przeróbki. Bogaty nie jestem ale troche luźnej kasy się znajdzie :P  Wolę zacząć zabawę z tańszym kijkiem niż próbować ingerować w swoje TD B)

Myslę że wymiana przelotek na ciut większe poprawi lotność wabików, a ich ewentualna większa waga nie zaburzy pracy kija - przeprowadziłem taki zabieg w topowej odległościówce i zarówno ja jak i właściciel kijka byliśmy zadowoleni z efektów. Co do uchwytu to jeszcze pomyslę.

Jesli nie wyjdzie, to cóż......postaram się kongerkowi przywrócić stan fabryczny, jesli jeszcze da radę ;)