Skocz do zawartości

Trociowe wahadła - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Po kilkunastu moich postach na forum zaproponowano mi abym napisał kilka słów na temat przynęt jakimi są błystki wahadłowe ich stosowania w zmiennych warunkach łowisk oraz sposobu prowadzenia. Postaram się w miarę swojego doświadczenia przedstawić ten temat jak najbardziej wyczerpująco. Ponieważ mamy już sezon trociowy to na początek będzie o stosowaniu wahadeł w połowach troci i łososi na rzekach pomorskich.

Zapraszam na kolejny artykuł o technikach połowu ryb łososiowatych. Tym razem Jachu (Janusz Walaszewski) prezentuje swoją ulubiona przynętę na trocie - blachę wahadłową. Zapraszam serdecznie do lektury artykułu oraz dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przeczytałem z wielkim zainteresowaniem, ponieważ wahadło jest ostatnio moją ulubioną przynętą. Zostały potwierdzone moje obserwacje, ale też trochę świeżości (połów na drugim brzegu) się wkradło, na pewno spróbuje na następnej wyprawie.

Dostaniesz do łapki coś, co może Ci to wahadło zastąpić :D, ale tylko w pewnych sytuacjach :D

Cóż, muszę się przyznać, że na temat rogatek, żurków i obu

francuzów trudno mi się wypowiadać, wiem oczywiście o co chodzi

ale nie łowię tymi błystkami na co dzień. Jedynie rogatką łowiłem. Ale skoro mam pod ręką Stefanki i łowię na nie od

początku to nie kombinuję. Oczywiście mógłbym opisać i ocenić

różnice i zastosowqanie wymienionych na początku, ale do tego

potrzebował bym 1-2h na łowisku. Mogę spróbować coś takiego przeprowadzić tylko muszę się zaopatrzyć w żurki i ... .

Pozdro Jachu

Przeczytałem z wielkim zainteresowaniem, ponieważ wahadło jest ostatnio moją ulubioną przynętą. Zostały potwierdzone moje obserwacje, ale też trochę świeżości (połów na drugim brzegu) się wkradło, na pewno spróbuje na następnej wyprawie.

Dostaniesz do łapki coś, co może Ci to wahadło zastąpić :D, ale tylko w pewnych sytuacjach :D

brzmi smacznie <_<

Heej Tomaszek, mój ulubiony antagonisto. artyk jest o wahadłach

a nie o rybach. Jakbym wstawił fotki wszystkich swoich trotek

to pewnie by zabrakło miejsca na serwerze. A tak na poważnie

faktycznie można by jakąś fotkę zamieścić. Sądziłem jednak, że

piszę o wahadłach i ich stosowaniu w konkretnej sytuacji.

Pozdro Jachu

PS. O widzę że Rafał-mifek się za mną wstawił

Witaj Remku, to był taki żart z tym serwerem, zresztą wiem, że

wiesz. Cały problem polega na tym, że 99% moich fotek to klasyczne odbitki, które trzeba zeskanować. Z drugiej strony nie widzę specjalnie powodu by się chwalić starymi fotkami. Jak

będą nowe to oczywiście wstawię.

Pozdrowienia Jachu

Fakt , że pojawiają się w naszej praktyce przynęty takie jak karlinka , czy trzebiatówka /choćby z wylewki/ , jest optymistyczny . Bo akcentuje obecność nad wodą populacji z pomysłem na łowienie , i wyobrażnią . Nie tylko rutynowy koszyk poglądów ..