Skocz do zawartości

Trociowe wahadła - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja łowię głównie pstrągi - również na wahadła - ale jeśli chodzi o wahadła na trocie to na podobne do opisanych w artykule (zdjęcie na drzewie) łowił mój tato (oczywiście na Inie)- kilka ładnych trotek wyciągnął, zazwyczaj jednak łowi(łowił, bo ostatnio zerwał ostatniego z kolekcji) na duże, łamane woblery własnej produkcji.

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj @traker.

Oj łamańce są bardzo skuteczne , ja też na nie miałem niezłe wyniki. Jeśli chodzi o wahadła, to łowienie nimi pstrągów nie

wiele różni się od łowienia troci, w zasadzaie to jedynie wielkość łowiska i masa i rozmiar przynęty, ogólne zasady całkiem takie same.

Pozdro Jachu

Właśnie chodzi o sprzęt - na trotkę musi być ciut mocniejszy, dlatego raczej nastawiam sie na pstrągi. W zeszłym roku kolega wyciągnął potoka ponad 1,5 kg (na kopyto), było też kilka tęczaków. Oczywiście na Inie. :D

traker te tęczaki to gdzieś w Twojej okolicy??

tak @mifek wszystko się dzieje w mojej okolicy, mógłbyś wpaść kiedyś to byśmy wyskoczyli do mnie na Inę - odcinek górski od Recza do Stargardu, bardzo malownicza okolica. Są potoki, są tęczaki, są trotki i inne.

hymmmm w zasadzie to jest taka opcja, ale na razie poki jeszcze wolno razem z milo26 - choc ostatnio milo raczej sam, meczymy drawe jak już jesteśmy w tamtym kierunku. ale jak się zacznie zakaz od polowy marca to bedziemy sie przenosic na inne rzeczki - wtedy ... czemu nie :mellow:

Mogę na ogólnym. Dużo tych tęczaków nie było, ze trzy mi się trafiły, ale i za dużo razy to nie byłem na Inie. W zeszłym sezonie głównie łowiłem na małych jeziorkach dokoła. Mój tato też kiedyś złowił parę sztuk - on głównie poluje na trocie.

Może nie :D , ale mam jeszcze kilka bajorek i starorzeczy do sprawdzenia. Jest jedno takie gdzie w zeszłym roku połowiłem dużo szczupaczków (do 50 mcm), a wiem że są większe, tylko ciężko je wydobyć spod trzęsawy. Dlatego między innymi teraz zakupiłem cięższy zestaw castingowy, specjalnie na te (i nie tylko te)szczupaki.

Hej.

@Biosteron, to tylko niewielka część kolekcji, jedno pudełko :lol: :lol: :lol:

A łowne faktycznie wszystkie, nie ma tu morsów i starych oryginałów Czapli.

Pozdro Jachu

Domyślam sie @Janusz ze to tylko cząstka z Twojej kolekcji,uzbierało sie zapewne bardzo dużo wahadełek przez taki długi staż wędkowania :D

Witaj

@Biosteron, mam już pewien ogólny szkic, ale będę potrzebował trochę fotek, z dużych rzek dla zobrazowania miejscówek, tak

się składa, że nie mam takowych u siebie, ale myślę że chłopaki

z forum coś podeślą i pozwolą wykorzystać. Muszę tylko sprecuzować o co by mi chodziło.

Pozdro Janusz

Witaj

@Biosteron, mam już pewien ogólny szkic, ale będę potrzebował trochę fotek, z dużych rzek dla zobrazowania miejscówek, tak

się składa, że nie mam takowych u siebie, ale myślę że chłopaki

z forum coś podeślą i pozwolą wykorzystać. Muszę tylko sprecuzować o co by mi chodziło.

Pozdro Janusz

no to precyzuj wasc precyzuj... moze znajde coś u siebie... :D