Skocz do zawartości

Wymiana korbki

Pickerel

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego już czasu bezskutecznie poszukuję pojedynczej składanej korbki shimano(JDM). Powoli dochodzę do wniosku że chyba łatwiejszym i szybszym wyjsciem będzie zainstalowanie innej korbki. Najlepszą opcją byłaby korba wkręcana w przekładnię. Jestem ciekaw czy komuś już się udała taka przekładka.

Pozdrawiam

Tylko po co? Lepiej siedzieć cały dzien na forum i spamować gdzie się tylko da. Jakiś pomysł mam ale nie po to zadawałem pytanie na forum żeby sobie samemu na nie odpowiedzieć. Kwestię pokazywania czy udowadniania czegokolwiek pozostawię bez komentarza.

Edytowane przez Pickerel

Kolego wg mnie jest to bezsensowne łamane przez niewykonalne... jeżeli uważasz inaczej przekonaj nas...

Po to jest forum...

Ja myślę że ty Chyba nie zdajesz sobie sprawy tak do końca co chcesz zrobić .... sorry...

Co do siedzenia na forum no cóż... kupiłem zaje.... telefon i mam zaje..... pakiet internetowy to i jestem 24h ... tylko co to ma do tematu

Edytowane przez Tomasz eS

Pickerel, nie rozumiem o co Ci chodzi. Piszesz że poszukiwałeś bezskutecznie korbki do kołowrotka i że prościej według Ciebie będzie zainstalowanie korby wkręcanej w przekładnie. Wnioskuje z tego że nie masz o tym najmniejszego pojęcia.Powiedz mi jakim cudem chcesz to zrobić i czemu to ma służyć. Jeśli chcesz mieć kręcioł z wkręcaną korbą to go po prostu kup. Chyba że podczas swoich eksperymentów chcesz się pozbyć tego. Życze powodzenie w bezsensownym tuningu

Edytowane przez fish28
  • Like 1

W takim razie na początek przedstawię swój pomysł  tuningu korbki bez ingerencji w mechanizm kołowrotka.

Będzie nam potrzebny kołowrotek - w tym przypadku z podwójną składaną korbką na której miejsce spróbujemy wstawić pojedynczą wkręcaną.

post-54406-0-55004400-1378709560_thumb.jpg

Pojedyńcza korbka oraz długa śruba z pasującym do trzpienia korbki gwintem.

post-54406-0-07389800-1378709561_thumb.jpg

Piła do metalu.

post-54406-0-61322300-1378709571_thumb.jpg

Przecinamy śrubę otrzymując dwa kawałki.

post-54406-0-43074000-1378709590_thumb.jpg

To samo robimy z trzpieniem korbki.

post-54406-0-71250900-1378709609_thumb.jpg

Dłuższy kawałek śruby wkręcamy w pozostałość trzpienia korbki.  Tu wypadałoby zastosować klej bądź inne mocniejsze spoiwo.

post-54406-0-14492000-1378709610_thumb.jpg

Łepek śruby wkręcamy w odcięty trzpień korbki.  

post-54406-0-54019400-1378709610_thumb.jpg

Następnie odcięty trzpień korbki wkładamy w przekładnię kołowrotka i zamykamy dekielkiem.  Korbkę wkręcamy w zmodyfikowaną przekładnie i otrzymujemy efekt końcowy.

post-54406-0-01132800-1378709611_thumb.jpg

Odcięty trzpień korbki (foto 7) nie jest w żaden sposób przymocowany do kołowrotka/przekładni.   

Jest to tylko pomysł który na razie zrealizowałem w paintshopie :D .  Za wszelkie poprawki bądź też inne propozycje będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Pickerel

W korbce jest tylko kawałek gwintu... i napewno go odetniesz... . Dochodzi gwintowane... pamiętaj ze korbka musi się w kręcąc w odpowiednim kierunku.. . Innym wypadku będzie się wykrecala w czasie zwijania... jak chcesz do przekładni zamontować odcięty trzpień ?

W korbce jest tylko kawałek gwintu... i napewno go odetniesz... . Dochodzi gwintowane... pamiętaj ze korbka musi się w kręcąc w odpowiednim kierunku.. . Innym wypadku będzie się wykrecala w czasie zwijania... jak chcesz do przekładni zamontować odcięty trzpień ?

O ile znam się coś trochę na kołowrotkach, Tomek ma w powyższej kwestii rację w każdym calu :D .

Korbki wkręcane muszą mieć lewy gwint a TY masz w tej wersji gwint prawy, więc  realizacja pomysłu nie jest tak prosta jak w paintshopie :D .

Proponuję posłuchać rady kolegów i nie kopać się z koniem.

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Tak jak napisałem wyżej, jest to na razie tylko projekt który powstał na szybko.   Wywiesić białą flagę można zawsze, ale żeby tak od razu bez walki? :o

Rozumiem Twoją bojowość w walce ale to chyba mało istotna sprawa do walki :) .

Osobiście będę CI kibicował i trzymał kciuki za powodzenie :) .

No to korbke masz juz gwintowaną...łatwiznaaaa...a teraz pokaż prosze jak zrobisz gwint w kole zębatym tym bodajże czworokatnym otworze w który wchodzi trzpień korby...to ja wtedy postaram sie to uczynic we wszystkich swoich kołowrotkach typu okuma,mikado,jaxon,i kazdy z nich bedzie miał korbe wkrecana w przekładnie...i wtedy powymieniam im łozyska,i sprzedam stelle...śledze z uwagą i kibicuje...lecz sam niestety nie bardzo pomoge.

Tak wiem już mnie dawno przekonaliście i co ważniejsze udowodniliście że NIE DA RADY :rolleyes: .  Normalnie bez cudu się nie obędzie :lol: .  Zapytałem o radę i na szybko dla przykładu podałem jeden pomysł.  Jak się okazało łatwiej jest krytykować niż samemu coś wymyślić zaproponować.   No ale my to przecież mamy w genach.

Szanowny gorgole odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w moim poście ze zdjęciami.  Gdybyś się tak bardzo nie spieszył z napisaniem swojego cennego postu to może byś to wyłapał.  A, i jeśli uważasz że korbka wkręcana w przekładnię jest jakimś wyznacznikiem jakości to jeszcze mało kołowrotków przerzuciłeś.  Na Stelle to trochę za mało.