Skocz do zawartości

duze ryby - ladne zdjecia

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 2 tygodnie później...

Mam proste pytanie ; z jakiej odleglosci jest zrobione to zdiecie . Kiedys sobie obiecywalem ze zrobie kilka zdiec tej samej rybki , tak zeby wyczuc dobra odleglosc ...aby ukazac jej powiekszenie , wtedy widac jej piekno . Oczywiscie zrobic tez zdiecie z normalnej odleglosci jako standart . Mysle ze trzeba przelamac te bariere ktora w nas tkwi - a mianowicie ze zblizone zdiecia powiekszaja rybe i wstyd takie zdiecia robic zeby nie byc posadzany o powiekszenie zdobyczy . Mysle ze jezeli sa dobre warunki to trzeba natrzaskac zdiec z roznych pozycji i wtedy mozna kilka zrobic naprawde dobrych . Zawsze sobie to obiecuje i jeszcze nigdy nie udalo mi sie takiego planu tak naprawde wykonac . A trzeba do takich sytuacji sie naprawde przylozyc , wychodza piekne zdiecia i ciesza oczy .

Też kiedyś wstydziłem się takich zdjęć więc większość mam taką, że trzymam rybę blisko siebie, a robiący zdjęcie jest niestety za daleko od ryby.

Teraz trochę zmieniłem upodobania i staram sie robić zdjęcia aby ukazać jak najbardziej piękno ryby. Wolę aby ryba była powiększona i żeby zdjęcie było jak najlepsze.

W zrobieniu takiego zdjęcia jak to powyżej też trzeba mieć trochę doświadczenia. Dla mnie to zdjęcie jest wspaniałe.

Warto czasem nieco wyciągnąć ręce z rybą, a nawet bardzo przybliżyć się z obiektywem aparatu. Kadrując warto zwrócić uwagę na to aby cały obiektyw wypełniała ryba. Reszta tła ma mniejsze znaczenie.

O tym musi pamiętać fotografujący bo często jest tak, że ten co trzyma rybę jest pod wpływem dużych emocji i nie pamięta co ma robić. :D

Michumm, to tak jak z wszystkim:

- subaru, evo lancer VIII -> stajesz się kierowcą rajdowym

- wędka megabass z DC -> stajesz się mistrzem wędkarstwa

- obiektyw Nikon z dziurą 2.6 + D1 -> nagroda Pulitzera w kieszeni

Nie, nie ... do tego trzeba talnetu, zmysłu i umiejętności. Sam sprzęt jest tylko bezdusznym sprzętem, którym naszczęście my, ludzie, jeszcze kierujemy.

Pozdrawiam

Remek

Skoro juz watek zostal odswiezony...

Zgoda co do tego, ze zwykla idiot kamera nie da sie zrobic naprawde dobrego zdjecia.

Zgoda co do tego, ze najlepszy z mozliwych sprzet to jeszcze ciut przy malo.

Mnie naszla inna refleksja, co do tego wyciagania rak z ryba do zdjecia...

Otoz chcialbym, zeby powtorzyla mi sie sytuacja troche inna, mianowicie z potrzeba oddalania obiektu od aparatu, zeby zmiescila sie cala scena... <_<

Jeszczio raz, jeszczio mnoga, mnoga raz... :unsure:

Gumo

Gumo, ja o takiej rybie to nawet nie myślę, nie marze.

Jak spotkam się z takim potworem to chyba dostanę zawału, a życie jeszcze mi miłe, ha, ha, ha ...

A tak powaznie, to ja wam powiem prawdę : te nasze ryby ze Świny to pic ... nie ma tam nawet 90-tek ... wyprodukowaliśmy silikonowe szczupaczki i ot robimy sobie z nimi zdjęcia w plenerze.