Skocz do zawartości

duze ryby - ladne zdjecia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sebastian bardzo duży szczupak. Nawet nie denerwuje mnie te wychanie go przedtarłowe bo jest grupka ludzi, którzy preferują pełne brzuszki , ale podoba mi się to, że nie ma zawieszonego na dolnej szczęce jedynie słusznego woblera.

Takiego potwora to jeszcze nie widziałem w wodzie, nie mówiąc o złowieniu.

pozdrawiam

i właśnie dlatego wędkuję,cały czas wierzę że w końcu dorwę takiego kabana,PS bardzo podoba mi się łódź naszych mistrzów,można by podpiąć jakiegoś wietieroka 8 koni i byłaby łódź podwodna :)kiedyś na podobnym bączku popłynęliśmy we trzech ja siedziałem okrakiem na środkowej ławce i obsługiwałem jedno wiosło a kolega siedzący na rufie drugie,każdy ruch musiał być bardzo przemyślany i spokojny bo łódka miała tendencję do nabierania wody burtą podczas lekkich przechyłów,na szczęście dzięki wspaniałemu zmysłowi równowagi udało nam się uniknąć wywrotki.Ciekawi mnie też jak zachowuje się ta łódeczka gdy obok przepłynie motorówka i zrobi się wielka fala :huh:

Tomek, szczęka opadła tak jak w Smaczkowym artykule. Jak z niczego można zrobić coś. Ja bym temu okonkowi nie zrobił zdjęcia ... Mistrzostwo! Piękne zdjęcie i taki ciepły klimat ... oby do lata! Dzięki Tomek! I ponownie Adać ... ten to ma dobrze, normalnie jak jakaś gwiazda Holywood!

Pozdrawiam

Remek

Zgadzam się w 100%. Zobaczyć to co jest niewidoczne to już sztuka. Wielokrotnie miałem okazję tego doświadczyć. Koledzy widzieli, a ja później zastanawiałem się dlaczego ja tego nie zobaczyłem. Dlatego, kiedyś tam, studiowałem duże ilości albumów mistrzów fotograii i ... efekty były łatwo zauważalne. Teraz nistety moje oko się rozregulowało ale ... czas na jego ponowną regulację :mellow: Już niebawem ...

Pozdrawiam

Remek

Remku na początku ja oglądałem setki zdjęć tych kiepskich , żeby nie powielać błędów , później oglądałem tysiące bardzo dobrych zdjęć , żeby je naśladować, teraz oglądam w miarę możliwości też te bardzo dobre zdjęcia , z dwóch powodów , żeby się uczyć i w miarę możliwości ich nie powielać ... :mellow:

Podobnie jeśli chodzi o mnie. Zdjęcia profesjonalistów dawały mi umiejętność patrzenia na to co istotne, na to na co warto zwrócić uwagę. One bardzo często obalały jakieś utarte stereotypy. Moim zdaniem trudno kopiować innych za każdym razem trafiamy na inne warunki, na inne okoliczności więc zdjęcia mają inny charakter. Oczywiście nie powinniśmy kopiować ewidentnie pomysłów. Myślę, że można się wzorować ale ważne by dodawać coś od siebie.

Pozdrawiam

Remek

Piękny okoń.

Petrus33, kiedyś też tak mówiłem i wszystko trzymałem przyklejone do mojej klatki piersiowej teraz uważam, że to kolejny mit, który warto obalić. Takie zdjęcie ma na celu pokazanie piękna ryby a nie uśmiechu wedkarza. Moim zdaniem fajne zdjęcie!

Pozdrawiam

Remek

Jestem tego samego zdania co Remek.

To nie wyścigi, tylko piękna pamiątka.

Dla znawców tematu, ta sama ryba przyklejona do wędkarza wyglądałaby może nieźle, a tak nawet dla laika pobudza wyobraźnię. Poza tym z pewnością ma swoje centymetry...

YO!

I potem taki laik opowiada w sklepie historię science fiction, że gośc złowił okonia który miał 70cm, a inny sandacza, który mierzył 125cm :wacko:, a jeszce wiekszy mu urwał plecionkę i wszystko z jednego dołka:)

p.s a na ile ten okoń według ciebie wygląda?

Ja nadal jestem za naturalnością, a nie fotograficznym blefem!!

Co osoba to inne zdanie ... fotografia to sztuka więc każdy ma prawo do swojego gustu. Czy koleś opowiada o gigancie, który w rzeczywistości miał 15 cm, czy nie ... jego sprawa. Dla mnie ważna jest pamiątka i piękna ryba. Historie mało istotne - nigdy nie naciągam miarki.

Pozdrawiam

Remek

...p.s a na ile ten okoń według ciebie wygląda ?

Ja nadal jestem za naturalnością, a nie fotograficznym blefem ...

Na początku należy sobie wyjaśnić jedno: jako ludzie cywilizowani staramy sie iść do przodu a nie uwsteczniać się w swoich poglądach

Teraz meritum sprawy (według mnie) : ryba na zdjęciu ma wyglądać ładnie a nie wyglądać na ileś tam. Jeśli robimy zdjęcie złowionej ryby to świadomie lub podświadomie musimy zdawać sobie sprawę, że to ona jest głównym punktem zdjęcia zaś wędkarz, woda, czasami tapety( <_< ) są tylko tłem.

To jest tak jak z robieniem sobie zdjęć do dokumentów, siadając na zydlu u fotografa każdy z nas chciałby wyjść korzystnie - nieważne ile waży, mierzy, jak wygląda.

Ogólnodostępność do taniej fotografii cyfrowej spowodowała, że wiele osób zaczęło pstrykać powodując lawinowy rozwój nie tyle techniki, co właśnie świeżego spojrzenia na uwieczniane przez siebie obrazy. Nie ma co być ortodoksem :D

Zdaję sobie sprawę z tego, iż nie uniekniemy sytuacji kiedy inni będą starali się wmówić nam, że złowili karpia któremu ze starości porosły między łuskami dwuletnie brzózki. Tacy blagierzy należą między innymi do tradycji wędkarskich i dodają im kolorytu.

PZDR

Zanderix