Skocz do zawartości

duze ryby - ladne zdjecia

Rekomendowane odpowiedzi

witaj Zanderix

Twój komentarz do oceny foty okona bardzo mi się podoba. Oczywiście, że byba ma wyglądać ładnie i ciekawie. Wykorzystanie pewnych właściwości optyki nie może być traktowane jak błąd. nawet jak złowioną rybę sfotografujesz rybim okiem. Fochy miłośników bylejakości czy szarych ubranek nie powinny wyznaczać ocen dobrych fotografii na forum i nie tylko.

Zdjęcie jest po prostu ładne i tyle.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

witaj Zanderix

Twój komentarz do oceny foty okona bardzo mi się podoba. Oczywiście, że byba ma wyglądać ładnie i ciekawie. Wykorzystanie pewnych właściwości optyki nie może być traktowane jak błąd. nawet jak złowioną rybę sfotografujesz rybim okiem. Fochy miłośników bylejakości czy szarych ubranek nie powinny wyznaczać ocen dobrych fotografii na forum i nie tylko.

Zdjęcie jest po prostu ładne i tyle.

pozdrawiam

Ładnie i ciekawie to nie znaczy, że ma odbiegac swoimi rozmiarami od rzeczywistości.Tylko i wyłącznie o to mi chodziło.Czy mógłbyś bardziej rozwinąc swoją myśl o fochach miłośników bylejakości czy szarych ubranek?

Thymallus ja nie piszę, że zdjęcie jest brzydkie, lecz odbiega od naturalnych rozmiarów fotografowanego przedmiotu.

Może i ja wtrące swoje trzy grosze, według Ciebie jedynie słusznym obiektywem jest 50mm, bo w przybliżeniu oddaje on rzeczywistość , więc po co te wszystkie zoomy i szerokie kąty ? A ryba nie odbiega rozmieram od natury przeciez nikt jej nie napompowal? chyba , że się myle? Stanowi ona zwyczajnie główny temat zdjęcia i tyle .

ginel napisał

-Thymallus ja nie piszę, że zdjęcie jest brzydkie, lecz odbiega od naturalnych rozmiarów fotografowanego przedmiotu-

a wystarczyłoby napisać

-Thymallus ja nie piszę, że zdjęcie jest brzydkie, lecz odbiega od rozmiarów okoni do których przywykłem.-

I problem by nie istniał.

pozdrawiam

ginel napisał

-Thymallus ja nie piszę, że zdjęcie jest brzydkie, lecz odbiega od naturalnych rozmiarów fotografowanego przedmiotu-

a wystarczyłoby napisać

-Thymallus ja nie piszę, że zdjęcie jest brzydkie, lecz odbiega od rozmiarów okoni do których przywykłem.-

I problem by nie istniał.

pozdrawiam

Jesli chodzi o mnie to problem nie istnieje!

Pozdrawiam ginel

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

To ja pochwalę się moim sandaczem. Jak każda porządna ryba zostało złowiona dawno Miała 102 cm co można sprawdzić dzięki temu, że zdjęcie zrobione jest obiektywem 50 mm który widzi tak jak nasze oko. I to chyba tyle pozytywów. Zdjęcie może być poglądówką jak nie należy fotografować sandaczy. Nie dosyć, ze obiektyw 50 mm to zdjęcie zrobiłem sobie w pionie z ponad 3 m. Temat nie pokrywa nawet ¼ kadru. To co pokazałem to wycinek. Takie kadrowanie powoduje, że detale są opisane małą ilością pixeli co rzuca się na wyrazistość a na dodatek daje ubogie przejścia tonalne, czyli nędzny kolor. Tą fotkę odszumiłem co przy okazji usuwania ziarna dało więcej półtonów. Oryginał to koszmarna kaszka. Z doświadczenie wiem, że sandacz, jak żadna inna ryba, wymaga fotografowania z bliska, dzięki czemu jest szansa oddać prawdziwe jego gabaryty. Inaczej trzeba dokonywać pomiarów porównawczych aby dowieść jaka ryba była. Podpisuje się pod głosami dającymi swobodę fotografującemu. Tylko fotki dokumentujące rekordową rybę powinny być robione na miarce lub przy innym porównywalnym przedmiocie, bez wykorzystywania efektu szerokiego obiektywu.

post-158-1348913270,8641_thumb.jpg

• 7 miesięcy temu...

@ginel

Nie żebym się czepał. Ale kiedyś chciałem realiów i dowodów a skutki tego były tak opłakane, jak w złącznikach Embarassed .

Z dwojga złego wybieram szeroki kąt, niż miarkę czy pasek zegarka <_<

Teraz bardziej się przykładam, chociaż z rybami jakby gorzej jest :huh: .

post-160-1348913396,3521_thumb.jpg

post-160-1348913396,5151_thumb.jpg

• 10 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

team bodden-angeln znowu nawyrabial ... tym razem andreas przsesadzil totalnie ... 129 cm i 17 kilogramow ... co za narod?! ... :unsure: ... :mellow:

http://www.savage-gear.com/log/gallery/ddbait-gallery-1239.j pg

Piękna ryba. Moje marzenie.

Zdjęcie widziałem już wcześniej. Dość stare :D