Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda

KOMANCZ

Pytanie

Chciałbym Serdecznie podziekować za pomoc w zakupie echosondy kolegom z Forum jerkbaita : Rafałowi vel Mifek i Robertowi vel Xavi ! Rafał odnalazł na allegro to piekne urządzenie, uzbroił i wyposażył w akumulatory. Robert spotkał się z klientem z Warszawy, który pozbywał się tego cacka i zorganizował zakup ( kontrolowany ).

Ekipa ze Świnoujsćia jest już wyposażona w FishMarka 320 - to echosonda z dobrą rozdzielczością i z dużym ekranem, który mozna podzielić na okna. Pozwala to na bardzo precyzyjny podgląd podwodnej rzeczywistości oraz jej wszechstronną interpretację. Posiada zestaw funkcji umożliwiającym prace praktycznie w każdych warunkach.

Tym samym czekamy na pierwszą wyprawę z echosondą. Pierwsza nie oznaczona miejscówka bedzie nosiła nazwę Mifka i Xaviego !

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kiedys na poczatku podchodzilem z niefnoscia do wszelkich elektronikow , myslalem ze te maszynki popsuja mi sama istote wedkarstwa , jego piekno . Po kilku latach uzywania nie wyobrazam sobie plywania bez echa , uzaleznilem sie jednym slowem :mellow: . Na duzych zbiornikach jest to nieodzowne urzdzenie . W tym roku dojdzie mi w koncu GPS [moze teraz na gwiazdke ] przymierzam sie do wody ktorej nie znam , a zgubic sie tam to zaden problem . I tak pomalu przelamuje moje niecheci wzgledem elektronicznych pomyslow , nie ma innego wyboru , trzeba sie z nimi zaprzyjaznic :mellow: . Szczegolnie troling z echem to piekna dyscyplina .....i caly czas nauka , nauka , nauka....chcialoby sie tak codzien . Szkoda ze w szkole nie uczyli wedkowania to by bylo pieknie ...kochal bym taka szkole ...dlaczego tak nie jest ? :mellow:

• 0

Komancz ja to nawet już mam swój typ co do miejscowek i wszystkie je znasz... Generlanie mam na mysli te dwie nowe rynna pod brzegiem ciagnaca sie baaaaardzo dlugo oraz rozlegla plycizna z fantastycznym dolem do 10 m - tez wiesz gdzie. tylko czekac az padna tam pierwsze fishe :mellow: miejscowki sa dwie. pomocnikow tez... no chyba ze chcwecie nazwac zupelnie nowo odkryte miejscowki :mellow:

• 0

A pro po....ja od pierwszej wyprawy posiadam mape moich jezior w Kanadzie . To nie jest mapa normalna czyli wydana przez urzad topograficzny . Moja mapa jest jak mapa piracka ze skarbami . Na tej mapie juz od startu nanosze wszystkie punkty zlowienia ciekawych ryb , niebezpiecznych skal podwodnych ,miejsc wystepowania roslin , sa tez sciezki lesne jak przejsc z jeziora na jezioro [ a mozna sie naprawde zgubic , do dzis na drzewach sa wstazeczki oznaczajace sciezki :huh: ]. Proponuje Komanczu o postaranie sie o mape Zalewu Szczecinskiego i nanoszenie na nia swoich punktow . Po kilku latach taka mapa stanie sie piracka mapa skarbow :mellow:

• 0

@Komanczu, ja też gratuluję bardzo dobrego zakupu! Myślę, że to bardzo fajna elektronika. Sam, jeśli będę kupował to wezmę coś w tej klasie. Dla mnie najważniejsze to głębokość i struktura dna. Bardzo udany zakup ... no i nareszcie macie trzecie oko :mellow:

Cieszy mnie to, że forumowicze tworzą grupę i pomagają sobie nawzajem. Fajnie!

Pozdrawiam

Remek

• 0

Echosonda, fabrycznie nowa, oryginalnie zapakowana i za bardzo rozsądne dukaty.

To w porzo. Ktos normalnie sprowadzil zza wielkiej wody celem uplynnienia, a nie wyprzedawal wadliwy egzemplarz :mellow:

Kiedys myslalem, ze im wieksza rozdzielczosc, tym lepiej. Obecnie jednak tak nie mysle, bo lowie glównie w zanieczyszczonych wodach i tu wysoka rozdzielczosc bardzo przeszkadza. 320x320 to w sam raz na krajowy freshwater.

• 0

Wybor modelu bardzo trafny. Jednak jezeli jest to sprowadzane to potrzebne jeszcze pudelko z zasobnikiem na akumulator (standardowo jest miejsce na zelowy 7 Ah) i uchwyt zaburtowy, ktory jest chyba najlepszym rozwiazaniem, jezeli sie korzysta z roznych lodzi.

Mozna zaadaptowac inne pudelko, zakupic zestaw portable albo zastosowac specjalny uchwyt na sonde, umieszczany na burcie lodzi..

Gumo

• 0

@KOmancz i chłopaki ze Świnoujścia - gratulacje (czemu tak późno ten zakup?!?) :wacko: :lol: <_< . Teraz to już się boję pomyśleć co się bęzie działo. Niedługo koledzy nas wykoszą w pień ze swoimi życiówkami, czego im w nadchodzącym Nowym Roku życzę.

Co do wyboru, to uważam to za doskonałą zabawkę. Jestem szczęśliwym posiadaczem identycznej i nie wyobrażam sobie łowienia bez tego ustroistwa np. na Mietkowie i innych zbiornikach. Nawet na znanych mi jeziorach często odczyty z echa przesądzały o sukcesie. Teraz Zalew zacznie zdradzać swoje tajemnice. Dziś znacie już kilka szczupakowych miejscówek, niedługo może poznacie ciekawe dołki sandaczowe itd. POwodzenia w odkrywaniu podwodnego świata...

• 0

Echosonda jest gotowa do pracy, tak jak wczesniej napisałem , Mifek wykonał uchwyt zaburtowy, podarował akumulatory żelowe itd. itp. Kuba, mysle, że dogadamy się - szczegóły ustalimy na priv - serdecznie dziękuje.

Mam nadzieje, że jeszcze w tym roku zameldujemy o kolejnych pieknych rybach.

• 0

Kiedys myslalem, ze im wieksza rozdzielczosc, tym lepiej. Obecnie jednak tak nie mysle, bo lowie glównie w zanieczyszczonych wodach i tu wysoka rozdzielczosc bardzo przeszkadza. 320x320 to w sam raz na krajowy freshwater.

Mógłbyś Kuba rozwinąć? Czy 480 daje za bujne odczyty czy w czym leży problem? Sam noszę się z zamiarem kupna FishMarka, ale celowałem raczej w 480 i to nie tylko z powodu większej rozdzielczości, ale także 16 a nie 10 jak w 320 stopniom szarości.

Czy FishMark 320/480 ma możliwość zmiany jednostek miary z pozycji menu? Czy może są one wgrane na amen i jak się kupi z US to trzeba się męczyć ze stopami i farenheitami?

Pzdr

• 0

Buri jesli chodzi o zmiane jednostek to nie ma najmiejszego problemu. nie jest to moze rzecz ktora sie zmienia po nacisnieciu jednego przycisku - jest troche glebiej w menu ale jesli wziac pod uwage ze zrobisz to raz to chyba nie wazne jak gleboko jest to ukryta... grunt ze jest to mozliwe bez zadnych dodatkowych zabigow