Skocz do zawartości

Fluorocarbon na przypon szczupakowy

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A jak jest z skrecaniem sie FC.  Mam jakies gotowce, ale strasznie poskrecane, dlatego sie zniechecilem

Podwiesić obciążenie typu aku i go podnieść.  

Jak gotowce to pewnie cienkie.

Gotowe przypony zwijamy w koło o jak największej średnicy. U mnie około 15 cm.

• Like 1

@Meme dokładnie tak.Średnicę dobieram tak żeby koniec FC przełożyć 2razy przez tulejkę przed zacisnieciem.

Czyli tak prosto licząc - do 1 mm bierzesz tulejki 2mm do 0.8 1.6mm ? :) Tak pytam aby było łopatologicznie i mieć pewność :D

attachicon.gifScreenshot_20170525-100728.jpg

Do FC używa się tulejek podwójnych. Szczypce powinny być węższe niż długość tulejki. Zaciskamy tylko środek tulejki. Wolny koniec FC nadtapiamy .

attachicon.gifScreenshot_20170525-100751.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Jak to jest z tymi rurkami? Czytalem gdzies, ze FC potrafi pekac na kancie rurki. :huh: Wiazac, czy zaciskac rurkami? :rolleyes:

attachicon.gif20170525_093438.jpgattachicon.gif20170525_093250.jpgattachicon.gif20170525_093204.jpg

Tak będzie jaśniej ;)

Kolejność zdjęć od dołu

Do tak "poważnych " przyponów, stosuję dwie tulejki na każdym końcu. Wydaje mi się, że mogę zastosować mniejszy zacisk na tulejce, mniej ryzykując osłabienie linki a zwiększona długość/powierzchnia jest wystarczająco mocna (tak jak i Ty przekładam potrójnie linkę przez rurki)

https://www.youtube.com/watch?v=UnBfgLwxAP4

Tulejki, rurka termokurczliwa ...i czajnik.

Patent z czajnikiem dobry. Ale ja bym nie użył rurki termokurczliwej przy tulejkach. Nie widać co się dzieje z materiałem przyponowym tuż przy tulejce a jest to newralgiczne miejsce.

Kiedyś tak robiłem z przyponami typu Surflon i Surfstrand ale odszedłem od tego bo w tym miejscu druciki potrafią pekać tuż przy tulejce i nie jesteśmy w stanie tego zaobserwować.

• Like 1

Ja zrobiłem systemem @Godskiego na fc 1mm.

Węzeł plus rurka i jest git.

Mala uwaga - jeden z linków podanych do allegro na rurki termokurczliwe o szerokosci 1,6 pasuje idealnie do fc 1mm....