Skocz do zawartości

Fluorocarbon na przypon szczupakowy

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Ten sam. Centauri.

Moim zdaniem tulejki nie mają sensu. Jak chcemy mieć więcej luzu od strony agrafki np. do woblerów wystarczy dać agrafkę z krętlikiem albo kółkiem łącznikowym.

Ok teraz węzeł wychodzi mi super :)  Dzięki!

Takie. Tylko wydaje mi się, że trafiłem gdzieś dużo taniej. A zaciskać trzeba z wyczuciem aby nie uszkodzić linki czy to FC, tytan, czy też plecionka stalowa.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/savage-gear-szczypce-zaciskowe-finesse-crimping-pi-i5629006852.html

Edytowane przez BOB1

Jakiej firmy kretliki agrafki, jesli nie ma dostepu do afw, eagle claw... ?

Ja od 3 lat stosuję spinwal.

Kiedyś również przypony, ale w tym roku dwa przypony surfstrand 9kg strzelily przy krętliku. Moze jakas wadliwa seria, bo kiedys dlugi czas stosowalem te przypony tylko nieco mocniejsze i byly super. Dwa prYpony na cały sezon wystarczaly.

Ale agrafki uwazam za bardzo udane - stosuję te do 20kg.

Grubość fc a obcinka - gdzieś tu czytalem wypowiedzi że min 0.8.

Gdzie indziej słyszałem ze 0.6 - 0.7 w zupełności wystarczy.

Myslę, że zależy jak dlugi bedzie hol z szorowaniem zębami o fc.

Ja bym chętnie kupil 0.7.

Edytowane przez Drac
  • Like 1

Czytałem wpisy dotyczące łowienia szczupaków na Szwedzkich forach i wywnioskowałem, że dopiero FC o grubości ok 1,00 mm jest gwarantem, że nie stracimy ryby z przynętą. Oczywiście przy założeniu, że będziemy na bieżąco sprawdzali czy przypon nie jest za bardzo poszarpany

• Like 2

• 3 tygodnie później...

ja używam berkleya 0.91 i jest ok, nie zdażyło mi się żeby coś go przegryzło [emoji14] z wielką chęcia przetestuje grubszy, tylko ciężko dostać taki 1,2mm i tulejki też temat rzeka, albo króciutkie albo....

Myślałem o tym berkleyu gdyż jest w dobrej cenie, muszę spróbować.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Po co kombinować i szukać taniej? Kupcie Daiwę typ F 1 mm za 150 zł za 50 metrów i podzielcie na 3-4 osoby. Wyjdzie z tego z 70 przyponów 40-50 cm.

A są one praktycznie niezniszczalne.Możesz podesłać link gdzie kupujesz.