Skocz do zawartości

Fluorocarbon na przypon szczupakowy

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem taką linkę:

Savage Gear RAW 49 

7761d9c09eb2375514989652a96dbf9e.jpg

Dziś będę robił przypony używając tulejek zaciskowych.

Ktoś może już używał tej linki i mógłby się wypowiedzieć jak się spisuje w łowiskach sandaczowych, w których jest duża szansa spotkać się ze szczupakiem ? 

Do tej pory używałem i nadal przy okoniach, będę używał SG Regenerator, SG Fluorocarbon - nie gwarantuje on niestety 100% pewności przed przegryzieniem linki.

Ja używam linki 7x7 20lb od SavageGear. Kupiona parę ładnych lat temu pod inną nazwą ale pewnie to jest to samo. Linka bardzo dobra, najlepsza tego typu jaką miałem. Lepsza od AWF. Miękka, doskonale się wiąże i nie widzę potrzeby kaleczyć jej tulejkami.

• 5 miesięcy temu...

O jakim FC piszesz? Używam 1 mm Daiwy typ F i po wielu rybach 80,90 i 100+ nic , musiałem jeden wymienić .

Ja tak samo ... nie miałem problemu nigdy z jakością powłoki daiwy po rybach 100+

... mam nawet przypony które są już używane 3 sezonu albo nawet dłużej ;)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

używam 0.40 -po braniu szczupaka (jak zagryzie) można często rozerwać w rękach. Od tego czasu tylko tytan. Przynęta pracuje o wiele lepiej  i nie ma obcięć.  Być może 1mm dałby radę ale nie wiem jak miałbym używać 1mm FC przy ripperkach 5-8g... Z cienkim tytanem (stalowym pewnie też) żaden problem. Tam gdzie łowię szczupak to najczęstszy gość na wędce (choć poluję na okonia...). Po co robić im niepotrzebnie krzywdę?

Aha -używam również REGENERATOR 0.40- lepszy niż FC bo bardziej miękki i nie sprężynuje lecz również NO GO na szczupaka (na kamienie dobry).

Edytowane przez Kaziq

używam 0.40 -po braniu szczupaka (jak zagryzie) można często rozerwać w rękach. Od tego czasu tylko tytan. Przynęta pracuje o wiele lepiej  i nie ma obcięć.  Być może 1mm dałby radę ale nie wiem jak miałbym używać 1mm FC przy ripperkach 5-8g... Z cienkim tytanem (stalowym pewnie też) żaden problem. Tam gdzie łowię szczupak to najczęstszy gość na wędce (choć poluję na okonia...). Po co robić im niepotrzebnie krzywdę?

Aha -używam również REGENERATOR 0.40- lepszy niż FC bo bardziej miękki i nie sprężynuje lecz również NO GO na szczupaka (na kamienie dobry).

Teraz rozumiem, 0,40 w życiu bym nie założył . A na przyłowy lepszy wolfram czy stalka od FC.

0,50 używam na sandacze, przy zacięciu szczupaka miałem tylko pstryk i po zestawie. Wyciągnąć szczupłego się uda jak w kącik się zatnie ;)

Zawsze to kilka sekund więcej holu niż bezpośrednio na plecionce B) Ja pod zedy używam 0,38 i czasem też się "uda"...

Wiwaldiemu chodzi chyba o to , że sztywna wędka spowoduje większe naprężenie linki i fluo jest wtedy łatwiej przeciąć szczupaczym zębem. Głęboko uginający się kij niby aż tak nie napręży i wówczas jest trudniej przeciąć fluo. Tyle z teorii. To może na końcu pletki dać gumę amortyzującą (jak w tyczkach i do niej uwiązać fluo ? (Taki żarcik ☺)

aha. Nie podzielam. Mam "gumową" wędkę -fluo do wymiany po każdym holu szczupaka (używam jednak średniego bo 0.40) - jest po prostu ponadgryzany i nigdy nie wiadomo czy nie strzeli choćby przy następnym rzucie. Fluo przydaje się DO ODSTRZELIWYWANIA ZACZEPÓW jak się używa plecionki. Taki metr daje trochę "sprężyny" dającej szansę na odczepienie od zawady. Tu chyba możemy się wszyscy zgodzić?

Wiążę zresztą przed drut tytanowy ok 40-50cm FC właśnie w tym celu : odstrzelenie od kamienia czy gałęzi.

Łączysz całość z plecionką węzłem czy kretlikiem? Ja przy trochę dłuższych przyponach często się zapominam i biję kretlikiem po przelotce. Dla tego stosuję tylko krótkie :D

Kup sobie stopery gumowe 4mm lub 6mm zależy jak dużą masz średnicę przelotki szczytowej, tak żeby stoper przez nią nie przeszedł, i po sprawie. Nie musisz na nic więcej uważać

post-48797-0-13463300-1613850468_thumb.jpeg

Edytowane przez mepps
  • Like 1

• 3 lata później...

Hejka. Wiekszosc zylki fc (takiej powiedzmy 80lbs+) jest sprzedawana na plytkich szpuach o duzej srednicy. Te szpule sa dosyc delikatne i rzadko wytrzymuja wystarczajaco dlugo by zuzyc zylke w calosci. Zwykle szpule z mala srednica chyba sie nie nadadza i fc bedzie z nich spadal. Ma ktos pomysl czego uzyc jako zamiennika? Myslalem o szpulach z ali przeznaczonych do puszczania latawcow.