scOOtt Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Wczoraj zakupiłem taką linkę:Savage Gear RAW 49 Dziś będę robił przypony używając tulejek zaciskowych.Ktoś może już używał tej linki i mógłby się wypowiedzieć jak się spisuje w łowiskach sandaczowych, w których jest duża szansa spotkać się ze szczupakiem ? Do tej pory używałem i nadal przy okoniach, będę używał SG Regenerator, SG Fluorocarbon - nie gwarantuje on niestety 100% pewności przed przegryzieniem linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Ja używam linki 7x7 20lb od SavageGear. Kupiona parę ładnych lat temu pod inną nazwą ale pewnie to jest to samo. Linka bardzo dobra, najlepsza tego typu jaką miałem. Lepsza od AWF. Miękka, doskonale się wiąże i nie widzę potrzeby kaleczyć jej tulejkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) Jak dla mnie najlepszy. Można wiązać. Mowa tu o drucie a nie lince 1x7 czy 7x7. Edytowane 3 Września 2020 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Jestem po pierwszych zrobionych przyponach z tego materiału. Ogólnie jestem pod ogromnym wrażeniem. Linka cienka, gietka jak fluorocarbon. Myślę, że to będzie podstawowy materiał, którego będę używał. Jeden minus jak na tą chwilę to cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Ja od 2 lat używam tego samego przyponu z linki tytanowej bft. Nic się nie dzieję. Super lekki nie wpływa na pracę przynęty. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Ja od 2 lat używam tego samego przyponu z linki tytanowej bft. Nic się nie dzieję. Super lekki nie wpływa na pracę przynęty. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu TapatalkaRównież do jerkowania? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Drut tytanowy tylko do jerków. Gumy na linkach 1/7x7 lub 0.9-1mm fluorocarbon. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Września 2020 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Jak dla mnie najlepszy. Można wiązać. Mowa tu o drucie a nie lince 1x7 czy 7x7. BFT.jpggdzie można taki drut kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca.b Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Sprawdź w BRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaziq Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Używam tytanowego (krótkie ok 10cm) nawet do najmniejszych przynęt i działa świetnie. FC trzeba po każdym szczupaku który miał go w pysku wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Używam tytanowego (krótkie ok 10cm) nawet do najmniejszych przynęt i działa świetnie. FC trzeba po każdym szczupaku który miał go w pysku wymienić.O jakim FC piszesz? Używam 1 mm Daiwy typ F i po wielu rybach 80,90 i 100+ nic , musiałem jeden wymienić . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 O jakim FC piszesz? Używam 1 mm Daiwy typ F i po wielu rybach 80,90 i 100+ nic , musiałem jeden wymienić .Ja tak samo ... nie miałem problemu nigdy z jakością powłoki daiwy po rybach 100+... mam nawet przypony które są już używane 3 sezonu albo nawet dłużej Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Ja miałem w jednym rozwarstwienie dyskwalifikujące go , w innych delikatne przecierki powierzchniowe (tarka) nie osłabiające przyponu. Jakiej grubości i jakiej firmy przyponu używasz @Kaziq? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaziq Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) używam 0.40 -po braniu szczupaka (jak zagryzie) można często rozerwać w rękach. Od tego czasu tylko tytan. Przynęta pracuje o wiele lepiej i nie ma obcięć. Być może 1mm dałby radę ale nie wiem jak miałbym używać 1mm FC przy ripperkach 5-8g... Z cienkim tytanem (stalowym pewnie też) żaden problem. Tam gdzie łowię szczupak to najczęstszy gość na wędce (choć poluję na okonia...). Po co robić im niepotrzebnie krzywdę?Aha -używam również REGENERATOR 0.40- lepszy niż FC bo bardziej miękki i nie sprężynuje lecz również NO GO na szczupaka (na kamienie dobry). Edytowane 18 Lutego 2021 przez Kaziq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 używam 0.40 -po braniu szczupaka (jak zagryzie) można często rozerwać w rękach. Od tego czasu tylko tytan. Przynęta pracuje o wiele lepiej i nie ma obcięć. Być może 1mm dałby radę ale nie wiem jak miałbym używać 1mm FC przy ripperkach 5-8g... Z cienkim tytanem (stalowym pewnie też) żaden problem. Tam gdzie łowię szczupak to najczęstszy gość na wędce (choć poluję na okonia...). Po co robić im niepotrzebnie krzywdę?Aha -używam również REGENERATOR 0.40- lepszy niż FC bo bardziej miękki i nie sprężynuje lecz również NO GO na szczupaka (na kamienie dobry).Teraz rozumiem, 0,40 w życiu bym nie założył . A na przyłowy lepszy wolfram czy stalka od FC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 0,50 używam na sandacze, przy zacięciu szczupaka miałem tylko pstryk i po zestawie. Wyciągnąć szczupłego się uda jak w kącik się zatnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander79 Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 0,50 używam na sandacze, przy zacięciu szczupaka miałem tylko pstryk i po zestawie. Wyciągnąć szczupłego się uda jak w kącik się zatnie Zawsze to kilka sekund więcej holu niż bezpośrednio na plecionce Ja pod zedy używam 0,38 i czasem też się "uda"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Fluo ma swój potencjał przy kijach o akcji parabolik, bo po zacięciu nie dają takiego oporu jak przy szybkich kijach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaziq Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Wiwaldiemu chodzi chyba o to , że sztywna wędka spowoduje większe naprężenie linki i fluo jest wtedy łatwiej przeciąć szczupaczym zębem. Głęboko uginający się kij niby aż tak nie napręży i wówczas jest trudniej przeciąć fluo. Tyle z teorii. To może na końcu pletki dać gumę amortyzującą (jak w tyczkach i do niej uwiązać fluo ? (Taki żarcik ☺) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaziq Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 aha. Nie podzielam. Mam "gumową" wędkę -fluo do wymiany po każdym holu szczupaka (używam jednak średniego bo 0.40) - jest po prostu ponadgryzany i nigdy nie wiadomo czy nie strzeli choćby przy następnym rzucie. Fluo przydaje się DO ODSTRZELIWYWANIA ZACZEPÓW jak się używa plecionki. Taki metr daje trochę "sprężyny" dającej szansę na odczepienie od zawady. Tu chyba możemy się wszyscy zgodzić? Wiążę zresztą przed drut tytanowy ok 40-50cm FC właśnie w tym celu : odstrzelenie od kamienia czy gałęzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Łączysz całość z plecionką węzłem czy kretlikiem? Ja przy trochę dłuższych przyponach często się zapominam i biję kretlikiem po przelotce. Dla tego stosuję tylko krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaziq Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 FC z plecionką węzłem a FC z drutem krętlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Łączysz całość z plecionką węzłem czy kretlikiem? Ja przy trochę dłuższych przyponach często się zapominam i biję kretlikiem po przelotce. Dla tego stosuję tylko krótkie Kup sobie stopery gumowe 4mm lub 6mm zależy jak dużą masz średnicę przelotki szczytowej, tak żeby stoper przez nią nie przeszedł, i po sprawie. Nie musisz na nic więcej uważać Edytowane 20 Lutego 2021 przez mepps 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Hejka. Wiekszosc zylki fc (takiej powiedzmy 80lbs+) jest sprzedawana na plytkich szpuach o duzej srednicy. Te szpule sa dosyc delikatne i rzadko wytrzymuja wystarczajaco dlugo by zuzyc zylke w calosci. Zwykle szpule z mala srednica chyba sie nie nadadza i fc bedzie z nich spadal. Ma ktos pomysl czego uzyc jako zamiennika? Myslalem o szpulach z ali przeznaczonych do puszczania latawcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi