godski Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 0.80 bedzie idealny pod wszystkoA dlaczego nie 0,50 czy 0,60 ??? Cieńszy ,mniej widoczny tyle że nie o to w tym chodzi. Tutaj ma być moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Ten 1mm jerkom nie przeszkadza. Przynajmniej moim. Szczupakom raczej też nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Więc chciałbym ustalić kompromis pomiędzy mocą, a widocznością i sztywnością.Zerowe doświadczenie z takimi linkami, więc pytam obeznanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 gryzłem 0,6 moim zdaniem za słaby na szczupaki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Witam A jak jest z skrecaniem sie FC. Mam jakies gotowce, ale strasznie poskrecane, dlatego sie zniechecilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Witam A jak jest z skrecaniem sie FC. Mam jakies gotowce, ale strasznie poskrecane, dlatego sie zniechecilemProstowanie nad parą z czajnika pomaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Witam A jak jest z skrecaniem sie FC. Mam jakies gotowce, ale strasznie poskrecane, dlatego sie zniechecilemPodwiesić obciążenie typu aku i go podnieść. Jak gotowce to pewnie cienkie. Gotowe przypony zwijamy w koło o jak największej średnicy. U mnie około 15 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Przykład węzła Uni przypon 600 lb też da się wiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Da się wiązać z powodzeniem nawet 40 mm line stalowa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Ostatnio cały tydzień łowiłem FC savage gear 0,74 65 lb. Do tego tulejki i agrafki Kamatsu. Złowiłem sporo ryb w tym 1szt 115 cm. FC sprawdził się w 100%ach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 jakie tulejki stosowałes ? takie do zaciskania na przypony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 @Meme dokładnie tak.Średnicę dobieram tak żeby koniec FC przełożyć 2razy przez tulejkę przed zacisnieciem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 @Meme dokładnie tak.Średnicę dobieram tak żeby koniec FC przełożyć 2razy przez tulejkę przed zacisnieciem.Czyli tak prosto licząc - do 1 mm bierzesz tulejki 2mm do 0.8 1.6mm ? Tak pytam aby było łopatologicznie i mieć pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Węzeł idealny + modyfikacja pod wobki. Andrzeju to jest ten węzeł który polecałeś wcześniej czy coś nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Czyli tak prosto licząc - do 1 mm bierzesz tulejki 2mm do 0.8 1.6mm ? Tak pytam aby było łopatologicznie i mieć pewność Tak będzie jaśniej Kolejność zdjęć od dołu Edytowane 25 Maja 2017 przez urasenty 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Do FC używa się tulejek podwójnych. Szczypce powinny być węższe niż długość tulejki. Zaciskamy tylko środek tulejki. Wolny koniec FC nadtapiamy . Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Screenshot_20170525-100728.jpg Do FC używa się tulejek podwójnych. Szczypce powinny być węższe niż długość tulejki. Zaciskamy tylko środek tulejki. Wolny koniec FC nadtapiamy . Screenshot_20170525-100751.jpg Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaJak to jest z tymi rurkami? Czytalem gdzies, ze FC potrafi pekac na kancie rurki. Wiazac, czy zaciskac rurkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 20170525_093438.jpg20170525_093250.jpg20170525_093204.jpg Tak będzie jaśniej Kolejność zdjęć od dołuDo tak "poważnych " przyponów, stosuję dwie tulejki na każdym końcu. Wydaje mi się, że mogę zastosować mniejszy zacisk na tulejce, mniej ryzykując osłabienie linki a zwiększona długość/powierzchnia jest wystarczająco mocna (tak jak i Ty przekładam potrójnie linkę przez rurki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwan krk Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=UnBfgLwxAP4 Tulejki, rurka termokurczliwa ...i czajnik. Edytowane 28 Maja 2017 przez Iwan krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Andrzeju to jest ten węzeł który polecałeś wcześniej czy coś nowego? Ten sam. Centauri. Moim zdaniem tulejki nie mają sensu. Jak chcemy mieć więcej luzu od strony agrafki np. do woblerów wystarczy dać agrafkę z krętlikiem albo kółkiem łącznikowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 https://www.youtube.com/watch?v=UnBfgLwxAP4 Tulejki, rurka termokurczliwa ...i czajnik.Patent z czajnikiem dobry. Ale ja bym nie użył rurki termokurczliwej przy tulejkach. Nie widać co się dzieje z materiałem przyponowym tuż przy tulejce a jest to newralgiczne miejsce.Kiedyś tak robiłem z przyponami typu Surflon i Surfstrand ale odszedłem od tego bo w tym miejscu druciki potrafią pekać tuż przy tulejce i nie jesteśmy w stanie tego zaobserwować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 zrobiłem takie z FC 1mm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Co to za tulejki? gdzie kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Centrum Wędkarstwa Wawa Wyrzeże Kościuszkowskie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Ja zrobiłem systemem @Godskiego na fc 1mm.Węzeł plus rurka i jest git. Mala uwaga - jeden z linków podanych do allegro na rurki termokurczliwe o szerokosci 1,6 pasuje idealnie do fc 1mm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi