Skocz do zawartości

Fluorocarbon na przypon szczupakowy

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz ja bez stalki łowiac na żyłkę tez niejednokrotnie wyciągnąłem szczupaki.... czy to oznacza że mogę łowić bez stalki ?

Ha.  ;) !  ja lowiac kilkanascie lat temu  wytaszczylem wymiarowego szczupaka na bacika z koncowka 0,8 ;)  haczyk tak malutki ze zakrywala go jedna pinka ;)) tak biedakowi sie zylka na pyszczek zaplatala, ze nie mial nawet jak japy otworzyc..

Dzis lapie tylko na flucarbon  w rozmiarze 4-5-6 ktorego sam wiaze.  Samemu szczupakowi to pewnie zwisa jaki jest przepon, ale zawsze na wzgledzie mam sandacze i takie rozwiazanie jest dla mnie bardzo praktyczne..

Nie pamietam, abym ostatnio mial jakies obcinki FC przy braniu, choc mam duzy respekt do szczupaka zebow i zdaje sobie sprawe, ze duza sztuka przy mocnym szarpaniu i dluzszym holu moze przeciac FC.  Kilka lat wstecz jak jakosc FC byla kiepska i zaczynalem je stosowac jako przepon to zdarzalo sie, ze FC byl ciety.

Tak Tomek ;) pisalem o koncowce 0,08 ;) nie lapie batem juz.. z 10 lat to i jedno zero mialem prawo pominac ;p

Oczywiscie pisze o dosc grubym przeponowym FC... ktorego srednio sie wiaze by efekt koncowy byl jak w "sklepie" ale mam swoje metody ;) min. podrzewam go w cieplej wodzie, dzieki temu jest przez jakis czas nieco bardziej plastyczny ;p

• Like 1

Wiesz ja bez stalki łowiac na żyłkę tez niejednokrotnie wyciągnąłem szczupaki.... czy to oznacza że mogę łowić bez stalki ?

Spoko napewno nie jednemu sie to udalo, tylko ja nie mowie o szczupaku zapietym tak ze nie ma kontaktu z zylka.Szczupak o ktorym mowie zagryzl gleboko, jak go holowalem to mial fc tarl o jego zeby.Tu to opisalem i dalem foty jako dowod

http://jerkbait.pl/topic/1248-fluorocarbon/page-5

• Like 1

Nie wiem bo może ja jakiś dziwny jestem :wacko: ale w moim przypadku żaden fluo-carb nie przechodzi testu żyletki, jak przyłożę tak tnę, czyli wszystkie średnice FC są do d... (podobnie jak stelki ;) ) i żaden na przypon się nie nadaje ?

Edytowane przez Zwierzu

Nie wiem bo może ja jakiś dziwny jestem :wacko: ale w moim przypadku żaden fluo-carb nie przechodzi testu żyletki, jak przyłożę tak tnę, czyli wszystkie średnice FC są do d... (podobnie jak stelki ;) ) i żaden na przypon się nie nadaje ?

Jesli szczupakowi zamiast zebow zaczna wyrastac zyletki Polsilver to napewno zrezygnuje ze stosowania FC  B) i zaczne stosowac drut (nawet kolczasty) :P

Zyletka jest swietna przy robieniu przyponow z grubego FC , rowno tnie , nie ma problemu przesunac go przez tulejki.

Dla chetnych testow- o ile uzebienie pozwala proponuje samemu przegrysc FC Leader 80 lub 100 funtow ( tylko prosze bez egzotyki i bez takich produktow ktore lezaly obok...) Proponuje wyprobowac Climax, Seaguar czy Hi Seas

Pozdrawiam fanow przyponow FC na zebatego :)

Tak tez myslalem :rolleyes:

Jednak wytrzymalosc 25LB. to DUZO za malo jak na moje gusta.

Ja kupiłem ten FC głównie z myślą o sandaczach na opasce, bo strasznie tam plecionkę piłuje. 25lb spokojnie wytrzymuje szczupacze zęby, ale profilaktycznie po holu szczupłego wymieniam na nowy. Łowienie szczupaków zarzuciłem w zeszłym sezonie i dla mnie to przyłów. Pewnie jakbym kupował tylko pod szczupaka to wziąłbym taki 60-80 lb, a do mocich zastosowań 25 wystarczy. Moim zdaniem FC to o niebo lepsze rozwiąznie niż wolfram, który zaraz staje się sprężyną. Druga opcja to stalka ale 7x7 bo jest miękka.

Ja tam proponuję nie bawić się w średniej jakości FC, bo można tylko się zrazić albo rozczarować. Do przyponów typowo pod szczupaka FC od 60lb w górę i tak jak pisał Darecki72 - dobry, oryginalny, znanego producenta a nie jakiś J..xon, czy D..on... bo to nawet koło FC nie leżało. Jak można sprzedawać FC po 30 zł za 50 metrów, skoro w stanach FC kosztuje 10-20 $ za 25 yardów? A jeszcze dochodzi cło i przesyłka. Ludzie właśnie kupują te od polskich sprzedawców, a potem jęczą, że to zwykła żyłka, że badziew, że nie działa....

Edytowane przez QbaNerra
  • Like 2

• 2 tygodnie później...