DresiQ Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Mi na stawie pożwirowym szczupak przywalił chwilka walki i nagle luz ściągam a tu fluorocarbon przegryziony a dopiero był założony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Bo FC nie nadaje się na szczupaki wg mnie. .. są do tego lepsze wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Po co się bawić w jakiś badziew z którym szczupak sobie radzi jak jest masa innych materiałów których nie ma szans przegryzć??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 dobrego fc szczupak nie przegryzie, zlowilem szczupaka a mialem nawiniety sam fc i ten szczupak byl przylowem, polknal po sama dupe, zrobil 2 odjazdy a fc nawet nie naruszony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wiesz ja bez stalki łowiac na żyłkę tez niejednokrotnie wyciągnąłem szczupaki.... czy to oznacza że mogę łowić bez stalki ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Na szczupaki przeważnie używam FC i nigdy nie zaliczyłem obcinki. Może dlatego że jest wystarczająco gruby? Do tej pory używałem 20-kilowych Dragona(40cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wiesz ja bez stalki łowiac na żyłkę tez niejednokrotnie wyciągnąłem szczupaki.... czy to oznacza że mogę łowić bez stalki ? Ha. ! ja lowiac kilkanascie lat temu wytaszczylem wymiarowego szczupaka na bacika z koncowka 0,8 haczyk tak malutki ze zakrywala go jedna pinka ) tak biedakowi sie zylka na pyszczek zaplatala, ze nie mial nawet jak japy otworzyc..Dzis lapie tylko na flucarbon w rozmiarze 4-5-6 ktorego sam wiaze. Samemu szczupakowi to pewnie zwisa jaki jest przepon, ale zawsze na wzgledzie mam sandacze i takie rozwiazanie jest dla mnie bardzo praktyczne..Nie pamietam, abym ostatnio mial jakies obcinki FC przy braniu, choc mam duzy respekt do szczupaka zebow i zdaje sobie sprawe, ze duza sztuka przy mocnym szarpaniu i dluzszym holu moze przeciac FC. Kilka lat wstecz jak jakosc FC byla kiepska i zaczynalem je stosowac jako przepon to zdarzalo sie, ze FC byl ciety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Chyba na 0.08 nie na 0.8 no ale mówisz o FC grubym przyponowym... Nie takim który stosuje się zamiennie z żyłką ... i z tego co piszesz ze względu na sandacza Edytowane 29 Września 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Tak Tomek pisalem o koncowce 0,08 nie lapie batem juz.. z 10 lat to i jedno zero mialem prawo pominac ;pOczywiscie pisze o dosc grubym przeponowym FC... ktorego srednio sie wiaze by efekt koncowy byl jak w "sklepie" ale mam swoje metody min. podrzewam go w cieplej wodzie, dzieki temu jest przez jakis czas nieco bardziej plastyczny ;p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wiesz ja bez stalki łowiac na żyłkę tez niejednokrotnie wyciągnąłem szczupaki.... czy to oznacza że mogę łowić bez stalki ?Spoko napewno nie jednemu sie to udalo, tylko ja nie mowie o szczupaku zapietym tak ze nie ma kontaktu z zylka.Szczupak o ktorym mowie zagryzl gleboko, jak go holowalem to mial fc tarl o jego zeby.Tu to opisalem i dalem foty jako dowodhttp://jerkbait.pl/topic/1248-fluorocarbon/page-5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaNerra Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja krecę przypony z FC o srednicy 0,46 i nigdy obcinki nie miałem także polecam. Cięzko się wiąże, ale daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja krecę przypony z FC o srednicy 0,46 i nigdy obcinki nie miałem także polecam. Cięzko się wiąże, ale daje rade.Jaki fluo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 a test żyletki przechodzi?jeśli nie to tylko kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Nie wiem bo może ja jakiś dziwny jestem ale w moim przypadku żaden fluo-carb nie przechodzi testu żyletki, jak przyłożę tak tnę, czyli wszystkie średnice FC są do d... (podobnie jak stelki ) i żaden na przypon się nie nadaje ? Edytowane 2 Października 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaNerra Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Miałem FC Daiwy kupiony w Polsce i był całkiem ok. Teraz mam Deaguar Fluoro Premier 25 Yards Fluorocarbon Leader 25 lb (0,430mm) kupowany na amerykańskim amazonie. Polecam. Edytowane 2 Października 2013 przez QbaNerra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Nie wiem bo może ja jakiś dziwny jestem ale w moim przypadku żaden fluo-carb nie przechodzi testu żyletki, jak przyłożę tak tnę, czyli wszystkie średnice FC są do d... (podobnie jak stelki ) i żaden na przypon się nie nadaje ?Jesli szczupakowi zamiast zebow zaczna wyrastac zyletki Polsilver to napewno zrezygnuje ze stosowania FC i zaczne stosowac drut (nawet kolczasty) Zyletka jest swietna przy robieniu przyponow z grubego FC , rowno tnie , nie ma problemu przesunac go przez tulejki.Dla chetnych testow- o ile uzebienie pozwala proponuje samemu przegrysc FC Leader 80 lub 100 funtow ( tylko prosze bez egzotyki i bez takich produktow ktore lezaly obok...) Proponuje wyprobowac Climax, Seaguar czy Hi SeasPozdrawiam fanow przyponow FC na zebatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaNerra Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 pisałem na szybko i wyszedł deaguar a miał byc seaguar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 pisałem na szybko i wyszedł deaguar a miał byc seaguar.Tak tez myslalem Jednak wytrzymalosc 25LB. to DUZO za malo jak na moje gusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Z.WS Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Z mojego doświadczenia sądzę że średniej klasy fluo... wytrzyma ze 3 hole szczupaków i trzeba go wymienić.Wyższej półki wytrzyma więcej ale nie dorówna przyponowi stalowemu.Nie wspomnę co się stanie z fluo.. z niskiej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaNerra Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Tak tez myslalem Jednak wytrzymalosc 25LB. to DUZO za malo jak na moje gusta.Ja kupiłem ten FC głównie z myślą o sandaczach na opasce, bo strasznie tam plecionkę piłuje. 25lb spokojnie wytrzymuje szczupacze zęby, ale profilaktycznie po holu szczupłego wymieniam na nowy. Łowienie szczupaków zarzuciłem w zeszłym sezonie i dla mnie to przyłów. Pewnie jakbym kupował tylko pod szczupaka to wziąłbym taki 60-80 lb, a do mocich zastosowań 25 wystarczy. Moim zdaniem FC to o niebo lepsze rozwiąznie niż wolfram, który zaraz staje się sprężyną. Druga opcja to stalka ale 7x7 bo jest miękka.Ja tam proponuję nie bawić się w średniej jakości FC, bo można tylko się zrazić albo rozczarować. Do przyponów typowo pod szczupaka FC od 60lb w górę i tak jak pisał Darecki72 - dobry, oryginalny, znanego producenta a nie jakiś J..xon, czy D..on... bo to nawet koło FC nie leżało. Jak można sprzedawać FC po 30 zł za 50 metrów, skoro w stanach FC kosztuje 10-20 $ za 25 yardów? A jeszcze dochodzi cło i przesyłka. Ludzie właśnie kupują te od polskich sprzedawców, a potem jęczą, że to zwykła żyłka, że badziew, że nie działa.... Edytowane 3 Października 2013 przez QbaNerra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Właśnie wróciłem z rybek i niestety po braniu szczupaczym guma Relaxa na 20g główce podpiętej do FC firmy D....n + rybka poszły się kochać.Pal licho sprzęt, ale jeśli to zostało w pysku kaczociobego to mi go żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 To FC to kupny gotowiec, czy sam wiązałeś?Szkoda ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 najlepszy fluorocarbon jaki do tej pory mialem http://www.silverthread.com/Shock.htm 80lb,bez zadnych zaciskow,zwykly wezel 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ale czy nie pomyliłeś fluorocarbonu z materiałem na przypony? Fluorocarbon chyba jest raczej przezroczysty a na stronie też nie widziałem by coś pisało że to fluorocarbon. Tak więc chyba to nie to o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 http://auttermall.com/index.php?route=product/product&product_id=737 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi