alex62 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Do Dagona -kupny,przegryziony w połowie,dzisiaj rano kupiłem w Fishing Markcie przypony skręcane 7X7 po całe 9 zeta 2 szt 30cm.Po całym dniu biczowania wody nie stwierdziłem skręcania,więc chyba pozostanę przy nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 No to kicha. Używam podobnej średnicy, tylko innej firmy FC. Zapytałem bo to już trzecie potwierdzone info o przegryzieniu tej grubości FC przez szczupaka. U mnie jeszcze do tego nie doszło, ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 najbezpieczniej 60lb i nie ma co schodzic z gruboscia nizej,kiedys tez myslalem ze 40lb wystarczy,ponizej 60-tki to pseudo przypon szczupakowy,wiadomo FC troche ogranicza jesli chodzi np o obrotowki,nawet popularne jerki(wole drut),lub male czy tez mini woblery,ale pod wszelkiej masci gumy moim zdaniem nie ma lepszej i tanszej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Właśnie wróciłem z rybek i niestety po braniu szczupaczym guma Relaxa na 20g główce podpiętej do FC firmy D....n + rybka poszły się kochać.Pal licho sprzęt, ale jeśli to zostało w pysku kaczociobego to mi go żal. Kup porządny FC zarób go sam na odpowiedniej jakości elementach i problem kolczykowania odejdzie w niepamięć. Produkt tani nie jest, ale wart swej ceny, pisałem o nim wcześniej w wątku. Edytowane 16 Października 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek K. Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Normalnie można adminowi powiedzieć ,żeby napisał sondę czy używać czy nie FC. Ja osobiście używam FC do łowienia sandaczy , a na moim łowisku bardzo częstym przyłowem są zębate i ani razu nie zdarzyło mi się aby jakiś przegryzł FC. Ja kupuję flourocarbon DAIWE 0.5mm w odcinkach 50m i do tego węzeł na krętlikach i agrafce. A byłem świadkiem, jak kumplowi przygryzł jakiś krokodyl wiślany stalkę..... więc chyba nie ma na niektóre przypadki rady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Nie wiem jak z jego wytrzymałością na zęby szczupaka ale ostatnio z braku alternatywy kupiłem szpulkę znienawidzonego przez wielu fluoro od Dragona w średnicy 0,34. Z sumią tarką i muszlami/kamieniami przy sandaczowym łowieniu świetnie daje sobie radę. Po tygodniu (łącznie jakieś 20godzin) na łowisku, gdzie co godzinę musiałem odcinać do 50cm plecionki, fluoro nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia. Trochę rybek wyjechało z wody bez najmniejszych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 A byłem świadkiem, jak kumplowi przygryzł jakiś krokodyl wiślany stalkę..... więc chyba nie ma na niektóre przypadki rady.Szczupak stali nie przegryzie, była uszkodzona i się rozerwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romani Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 uderzył z takim impetem, że przynęta przeleciała mu przez skrzela na zewnątrz i zapiąłem go prawie za ogon, obcinki 30cm przyponów przy braniu też przerabiałem, od dawna u mnie 45cm to minimum. wniosek z tego jest taki ,że swoje dwa największe szczupaki złapałem nie zabezpieczając przynęty żadnym przyponem Też mi kiedyś to się śniło,ale moja przynęta wróciła po drugiej stronie łba,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 ale ja nie obudziłem się w mokrych gaciach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztofS Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Najlepszy szczupakowy FC jaki do tej pory mialem to ten, wszystkie wczesniejsze wyladowaly w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Panowie, nawet Seaguar, jeden z liderów w tej dziedzinie wyraźnie i oficjalnie zaznacza, że szczupaki przegryzą fluorokarbon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztofS Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 No napewno przegryzaja jezeli jest cienszy niz 0,60mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloodwin Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 A ja łowię na FC 0,4 z tulejkami zaciskowymi i puki co obcinki nie miałem, choć przyznam że po wyjęciu zębatego potrafi być trochę przetarty, czyli prawdopodobnie kilkudziesięciu minutowym holu by była obcinka. A jeden z moich znajomych powiedział że zwykła żyłka 0,4 lub 0,5 ma taki sam stopień przegryzalności co FC.Coś w tym może być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) ... A jeden z moich znajomych powiedział że zwykła żyłka 0,4 lub 0,5 ma taki sam stopień przegryzalności co FC.Coś w tym może być Nie żebym sie czepiał ale na jakiej podstawie znajomy tak stwierdził, badania jakieś robił, poparte to jakimiś dowodami czy stwierdzenie z palca wyssał ?Jakbym miał bzdurom wierzyć, opowiadanym przez niektórych moich znajomych to daleko bym nie zaszedł . Edytowane 23 Października 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 prawdopodobnie kilkudziesięciu minutowym holu by była obcinka.Bo tak długim holu nie miałoby to dla ryby (szczupaka) większego znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Czepiasz się @Dienekes, po takim czasie wystarczy tylko dać szczupakowi dobrze odpocząć, najlepiej na patelni .Później szczupły jest już nieświadomy że pływa po niebiańskich rozlewiskach Edytowane 23 Października 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Bo nic nie działa tak na zmęczone (k)ości, jak wylegiwanie się na powierzchni płaskiej, w ciepełku i olejku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek K. Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Szczupak stali nie przegryzie, była uszkodzona i się rozerwała. Czy uszkodzona ,nie wiem czy była , choć widziałem ,że była nowa a puściła na środku przyponu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wtrącę się w dyskusję z trochę innym pytaniem. Używacie Hard Mono?Trzeba do tego używać jakieś specjalne węzły czy może uni-to-uni/abright na dowiązanie do plećki wystarczy? I jaki zastosować węzeł końcowy? Mowa o Hard Mono 20lbs, mam tego niewiele i szkoda mi tracić na testowanie węzłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloodwin Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie żebym sie czepiał ale na jakiej podstawie znajomy tak stwierdził, badania jakieś robił, poparte to jakimiś dowodami czy stwierdzenie z palca wyssał ?Jakbym miał bzdurom wierzyć, opowiadanym przez niektórych moich znajomych to daleko bym nie zaszedł .Gołosłowny nie jestem i akurat z palca nie wyssał, przeprowadził jeśli tak to można nazwać ,,badania" a raczej testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja w tym sezonie chciałem dać szanse zarówno FC 0,45 i 0,60 Max'a jak i Hard Mono 15 i 20lb. Niestety nawet na nowym, niegryzionym przyponie były jego obcinki. Porzuciłem więc zamysły stosowania Fluocarbonu i Hard Mono w miejscach gdzie można się szczupłego spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 A hard mono 30lb dałoby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 100lb fluo to trochę przesada - przynjmniej ja używam średnicy 0,6 w porywach do 0,8mm. Przetarcia się z czasem pojawią, ale wiadomo rzeczy wiecznych nie ma! A różnicę w cenie odczujecie w komforcie łowienia W zeszłym roku przerzuciłem się zupełnie na FC ze względu na to, że tytany, czasami nawet przy mikroodkształceniu, mają tendencję do pękania - a przy jerkowaniu jest to zawsze kosztowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 A różnicę w cenie odczujecie w komforcie łowienia W zeszłym roku przerzuciłem się zupełnie na FC ze względu na to, że tytany, czasami nawet przy mikroodkształceniu, mają tendencję do pękania - a przy jerkowaniu jest to zawsze kosztowne...Czym takowy komfort łowienia się objawia??? Przy braniu szczupaka modlenie się żeby nie zdążył obciąć??? Do jerków najlepszy jest zwykły, prosty drut. No ale to nie jest modne jak fluo i z miejsca ryby przestają nam brać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Panowie, nawet Seaguar, jeden z liderów w tej dziedzinie wyraźnie i oficjalnie zaznacza, że szczupaki przegryzą fluorokarbon Stosowałem róznych producentów i powiem tylko że mam przykre doświadczenia bez względu na użytą średnicę.Wolę stal. PozdrawiamJózef Leśniak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi