Skocz do zawartości

Fluorocarbon na przypon szczupakowy

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

160zł za 50m wydaje się być rozsądną ceną, wyjdzie około 80szt przyponów. Starczy na pewno na długo :) Dzięki!

Starczy na wieczność i jeszcze podzielisz się z kolegami. Całą Szwecję obsłużyły dwa przypony. W Polsce też trochę ryb 90+ miałem praktycznie nie zmieniając przyponu.

Ważna jest ta rurka termokurczliwa o jak najmniejszej średnicy. Poniżej 2 mm aby na sztywno wchodziła. FC nie lubi podgrzewania dla tego lepiej tylko liznąć ogniem.

Jak nie będzie rurki to strasznie sterczy obcięty kawałek FC.

post-48513-0-65818700-1494330187_thumb.jpg

post-48513-0-88724400-1494330274_thumb.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 2

Wiedziałem od dawna, że gruby fluorocarbon jest najlepszy na szczupaki. Na każdym Szweckim filmie łowią dużymi przynętami tylko z fluorocarbonem. Rugia czy szkiery to bardzo czysta woda, więc wydaje mi się że przezroczysty przypon ułatwi łowienie :)  

Zafascynowany opisami FC zastosowałem i ja. Różnych producentów, różne średnice. W końcu jadąc do Szwecji z moim przyjacielem z USA poprosiłem go, by przywiózł mi trochę najgrubszego FC jaki znajdzie. Było to jakieś 2 mm :)​ Założyłem przypon, guma i test szczupaczy. Pierwszy to był taki z 60 cm. Delikatnie w jednym miejscu zarysował przypon, co można było wyczuć palcami. Drugi szczupak był zahaczony "za wargę", więc bez różnicy z przyponem czy bez. Trzeciego wypatrzyłem, stał jakiś metr pod powierzchnią obok sporego głazu. Rzut, guma poprowadzona podręcznikowo, lecz bez ataku. Kolejny rzut, jest atak - chybiony. Szybko wyciągam zestaw by ponownie zarzucić i robię typową "kocią mordkę". Przypon z 2 mm fluorocarbonu przecięty a ja nawet nie poczułem brania!

Od tamtej pory podziękowałem serdecznie. Nadal słyszę różne "cuda" od zaprzysięgłych wyznawców niezwykłej wytrzymałości na przegryzienie przyponów z FC. Z roku na rok jest ich coraz mniej. Wracają do metalu. Ciekawe czemu?

Wszystkie cuda do są czasu,w tym i FC.  I choćby był najgrubszy to nie założę tego dziadostwa.Dlatego że kilka okazowych szczupaków odjechało mi z przynętą w pysku. Wróciłem do metalu i nie ma niespodzianek. 

To samo proponuje Tobie @ Godski i innym,bo jak się trafi prawdziwy "dzikus" to będziesz miał pozamiatane z oczami wielkości jaja.

• Like 3

Rurki termo do zestawów karpiowych obkurczają się w gorącej wodzie ;)

90 nst temp. Obkurczania gotowana woda z czajnika wystarczy.

FC rulez!:

.18 okoń

.25 boleń

.33 sandacz

.80 szczupak

Edytowane przez darek1

Wszystkie cuda do są czasu,w tym i FC.  I choćby był najgrubszy to nie założę tego dziadostwa.Dlatego że kilka okazowych szczupaków odjechało mi z przynętą w pysku. Wróciłem do metalu i nie ma niespodzianek. 

To samo proponuje Tobie @ Godski i innym,bo jak się trafi prawdziwy "dzikus" to będziesz miał pozamiatane z oczami wielkości jaja.

A tutaj nie masz racji moim zdaniem. Czy używałałeś tak tak grubego fluorocarbonu? Przyponowego?

Znani łowcy używający FC przerzucają pewnie rocznie więcej ich niż my przez całe życie. Robiliby to gdyby były obcinki i okazy by im odpływały?

Moje dwie czy trzy sztuki których używam na okrągło mają pewnie grubo ponad 100 szczupaków na koncie w tym kilka ryb pod 100 cm. I nic im nie dolega.

• Like 1

A tutaj nie masz racji moim zdaniem. Czy używałałeś tak tak grubego fluorocarbonu? Przyponowego?

Znani łowcy używający FC przerzucają pewnie rocznie więcej ich niż my przez całe życie. Robiliby to gdyby były obcinki i okazy by im odpływały?

Moje dwie czy trzy sztuki których używam na okrągło mają pewnie grubo ponad 100 szczupaków na koncie w tym kilka ryb pod 100 cm. I nic im nie dolega.

Używałem nawet ponad 1 mm. Znani łowcy muszą to reklamować,bo ci znani łowcy to nic innego jak reklama,a że zalega w magazynach to trzeba sprzedać.I zobaczysz za jakiś czas,że era FC się skończy.

• Like 1

Używałem nawet ponad 1 mm. Znani łowcy muszą to reklamować,bo ci znani łowcy to nic innego jak reklama,a że zalega w magazynach to trzeba sprzedać.I zobaczysz za jakiś czas,że era FC się skończy.

dziwne bo ta era trwa juz jakies 11 lat i ma sie calkiem dobrze,bo lowic to trza umic

uzywam od lat Silver thread 100lb

jak myslisz ,jakich przyponow uzywa ten jegomosc?

Edytowane przez didi
  • Like 2

Tutaj również się nie zgodzę. Nie reklamują konkretnych produktów..

Pożyjemy zobaczymy.

Niedł

Jak chcesz ,odezwij sie do mnie... wlasnie dzisiaj odebralem paczke,moge sie z Toba podzielic na pol,bo caly mi nie potrzebny... Mam dokladnie taki,jak Andrzej uzywa

Niedługo pół jerka będzie miało taki jak Andrzej używa  :D  :D  :D .

Nadwyżkę wrzuć na giełdę w odcinkach 10 metrów. Pójdzie migiem.

• Like 2