Skocz do zawartości

Fluorocarbon na przypon szczupakowy

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno pytanie - pod duże jerki /ok 100g/ rzucane z ręki - fc 1,0 da radę, czy raczej przy szarpnięciu może strzelić?

Stalka surfstrand dragonowska spoko wytrzymuje takie przeciążenia, jak przewidujecie fc?

Na chłopski rozum ze względu na rozciągliwość powinien dać radę, ale jak to widzą bardziej doświadczeni? 

Tak gruby FC stosuje do jerków z powodu:

- jest już odpowiednio sztywny (mniej zapięć kotwicy z z linką główną)

- przejrzystość wody w łowisku (albo to tylko sugestia a szczupaki maja w d ... czy to drut, czy plecionka , czy FC ;) )

- stosowałem Dragonowskie o podobnej grubości, przeławiajac tydzień w Szwecji z przyzwoitymi wynikami a przypon był gotowy na następna wyprawę) 

Więc myślę (i mam nadzieję, że się nie rozczaruję), że i ten się sprawdzi :)

Jedno pytanie - pod duże jerki /ok 100g/ rzucane z ręki - fc 1,0 da radę, czy raczej przy szarpnięciu może strzelić?

Stalka surfstrand dragonowska spoko wytrzymuje takie przeciążenia, jak przewidujecie fc?

Na chłopski rozum ze względu na rozciągliwość powinien dać radę, ale jak to widzą bardziej doświadczeni? 

Tak gruby FC stosuje do jerków z powodu:

- jest już odpowiednio sztywny (mniej zapięć kotwicy z z linką główną)

- przejrzystość wody w łowisku (albo to tylko sugestia a szczupaki maja w d ... czy to drut, czy plecionka , czy FC ;) )

- stosowałem Dragonowskie o podobnej grubości, przeławiajac tydzień w Szwecji z przyzwoitymi wynikami a przypon był gotowy na następna wyprawę) 

Więc myślę (i mam nadzieję, że się nie rozczaruję), że i ten się sprawdzi :)

Na pewno nie strzeli. Ponad 100 Lb.

Sprawdzać po każdej większej rybie czy nie ma zadziorów. Złowiłem sporo dużych ryb i FC nadal jest w doskonałym stanie ale lepiej dmuchać na zimne. 

Żeby nie było na mnie później. ;)

Edytowane przez godski

Dzisiaj testowałem swoje pierwsze przypony z FC. Faktycznie z jerkami bardzo przyjemnie współpracują. 

Jedyny problem jaki zauważyłem to jakaś dziwna praca woblera na FC. Wobler chodził mniej intensywniej, a przynajmniej miałem takie wrażenie. Strzelam, że to przez kwestie usztywnienia nie pracował tak jak powinien był (a może to tylko jakaś autosugestia?).  

Dziękuję Wam serdecznie.

Surfstrand stosuję z powodzeniem dluższy czas, jeden przypon nawet i dwa sezony daje radę, ale może na czystej wodzie lepiej się sprawdzi fc...?

Jak będzie więcej ryb przerzucę się zupełnie na to cudo :)

Dzisiaj testowałem swoje pierwsze przypony z FC. Faktycznie z jerkami bardzo przyjemnie współpracują. 

Jedyny problem jaki zauważyłem to jakaś dziwna praca woblera na FC. Wobler chodził mniej intensywniej, a przynajmniej miałem takie wrażenie. Strzelam, że to przez kwestie usztywnienia nie pracował tak jak powinien był (a może to tylko jakaś autosugestia?).  

Tak, przy wiązaniu bezpośrednio bez tulejek agrafka i krętlik są usztywnione i cały układ ma mniej luzu.

Rozwiązaniem tego jest kółko łącznikowe albo lepiej stalowy pierścień od strony agrafki. Między FC a agrafkę.

Edytowane przez godski