Bartek85 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam! Macie koledzy jakiś pomysł czym wypełnić bruzdy i ubytki korka w wędce? Problem dotyczy 2 kijków Robinsona, korek się miejscami wykruszył, można to jakoś zrobić? W google co nieco poczytałem na ten temat, ale opinie są podzielone.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Przeszlifuj korek drobnym papierem wydrap starą szpachle i zaszpachluj ubytki np. tym http://fishingrod.pl/grips/szpachla-do-rekojesci-korkowych.h tmlja używam zwykłej szpachli do drewna tylko trzeba dobrać odpowiedni kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Obrazowo na filmiku gdzieś od połowy: http://www.tv-trwam.pl/index.php?section=zwnw§io=o50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dzięki za pomoc będę walczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Witam. Mam nowiutki kij, pięć razy byłem z nim na rybach, który już wygląda jak stary - a u mnie korki ośmioletnich wędek wyglądają jak nowe. Wracam z ryb, myję szmatką z mydłem korek i jest czysty, a fragment z korkogumy szoruję szczotą i nic to nie daje - jest coraz brzydszy. Jest na to sposób? Gdy wyrażałem zgodę na projekt myślałem, że to ciemniejszy korek, a nie to dziadostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 A mógłbyś wrzucić fotkę, żeby było widać? Czy dłonie podczas pobytu nad wodą były potraktowane środkiem na komary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Co tu fotografować? - brudne, ciemniejsze niż reszta, plamy w miejscu, gdzie spoczywa dłoń. Odebrałem w piątek i w sobotę w upał pojechałem na ryby - lało się ze mnie, ręce spocone; dziś znowu - deszcz. Używałem środka na komary, czy miałem na dłoniach - nie wiem. Korek się za każdym razem domywa, a to za cholerę - nie! Jutro wstawię fotkę, jak to ważne - umyję wędkę, wyschnie i sfotkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 No aż takie ważne nie jest. Ciekawi mnie tylko jak to wygląda. Gumę rozpuszcza chemia. Deet np. zawarty w niektórych środkach z uchwytów kołowrotków potrafi zrobić plastelinę. Nie mówię, że to musi być to, ale stawiam na jakąś chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Nie tam: to normalny brud i pot, jaki ma się na rękach, będąc na rybach. I nic tam się nie rozpuszcza , tylko ciemnieje korkoguma, jak i ciemniałby korek, tylko korek da się domyć bez problemu, cokolwiek miało się na rękach, a tego nie potrafię. Jak wyschnie wędka - przed chwilą umyłem - to spróbuję sfotografować, choć nie wiem, czy będzie coś widać, mam stary aparat. Edytowane 25 Maja 2013 przez Wilk_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Papierek ścierny # 200-300 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Przy korkogumach i burncie efekt starzenia (ciemnienia) jest normalny.Wszystkie moje wędki mają takie rękojeści.Możesz potraktować preperatem do koserwacji ,ale i tak zrobi się ciemniejsza, tylko brud nie będzie się tak go imał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Niechby się zrobiło ciemniejsze, nawet całe czarne, tylko równomiernie, bo teraz tam, gdzie spoczywa dłoń, jest coraz ciemniejsze, reszta jaśniejsza i wygląda to fatalnie. Czym to potraktować, by równo ściemniało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Przetrzyj gąbką z mydłem ,jak wyschnie przeszlifuj papierem 600-800 ,ręcznie nie powinieneś wypaczyć kształtu i zabezpiecz preparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 zabezpiecz preparatem.Możesz podać nazwę, albo jeszcze lepiej link do jakiegoś preparatu? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ja używam akurat tego http://fishingrod.pl/kleje-i-lakiery/cork-seal-u-40.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
legion Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Zwracam się z prośbą do kolegów którzy mają doświadczenie w usuwaniu ubytków w korku [ jaka szpachla,gdzie to kupić] i jak ewentualnie wygląda konserwacja,i czy to warto robić. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) Zwracam się z prośbą do kolegów którzy mają doświadczenie w usuwaniu ubytków w korku [ jaka szpachla,gdzie to kupić] i jak ewentualnie wygląda konserwacja,i czy to warto robić. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Warto .Inaczej rękojeść wygląda.Osobiście kupuję zwykłą szpachlę akrylową powiedzmy to:http://allegro.pl/vidaron-szpachla-do-drewna-0-2kg-szpachlowka-i3376383270.htmlUzupełniam ubytki, czyszczę drobnym papierem po przeschnięciu, następnie konserwuję cork sea.Jak chcesz bardziej profesjinalnie to to:http://fishingrod.pl/grips/szpachla-do-rekojesci-korkowych.html Edytowane 7 Lipca 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiks1972 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Witam:)Interesuje mnie temat czyszczenia, odnawiania i konserwacji korka i pianki EVA. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jakiś czas temu zaimpregnowałem korek w wędce Cork Seal'em, po sezonie wyglądał okropnie, znaczy jakby był mega brudny....regeneracji dokonałem papierem ściernym 1000 i jest ok, teraz wolę nie stosować tego specyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dziwne, u mnie po potraktowaniu korka cork sealem kije po 2 latach wyglądają jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Malowanie cork sealem zabezpiecza strukturę korka przed wnikaniem zanieczyszczeń w głąb oraz wzmacnia sam korek.Nie zabezpiecza rękojeści przed tym że się nie pobrudzi. Co jakiś czas trzeba umyć korek wodą z mydłem i wypłukać.Trzeba pamiętać że cork seal stosujemy z umiarem, malujemy tylko i wyłącznie jeden raz wycierając szybko nadmiar preparatu lub bardzo szybko wcieramy cienką warstwę. Gruba warstwa powoduje to że korek się wybłyszcza podczas użycia. Kolejne warstwy przynoszą więcej szkody niż pożytku. Jeżeli po sezonie chcemy powtórzyć zabieg należy drobnym papierem usunąć starą warstwę, odtłuścić korek po szlifowaniu i ponownie zabiezpieczyć.Preparat bardzo ładnie podkreśla strukturę korka, szczególnie Burla. Do pianki Eva wystarczy woda z mydłem co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Preparat nakładałem cienką warstwą, po nałożeniu przetarłem ścierką, żeby zebrać nadmiar jeśli taki by był. Mi efekt nie spasował, kiepsko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 a mi sie podoba ten efekt, czsyty korek, lekko rozjaśniony i zawsze elegancki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Może jeszcze kiedyś zaryzykuję usunąć można łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Od kilku lat mieszam w dolnikach korkogumę (zacorksilowną) z pianką i co prawda efekt wizualny to kwestia gustu i o tym nie zamierzam dyskutować ale jak chodzi o utrzymanie w czystości tego połączenia to jest to chyba najlepsze co miałem do tej pory Szczególnie pianka bo gdy np: się wgniecie,- potraktowana odrobiną spirytusu czy jagodzianki na kościach bardzo ładnie wraca do stanu poprzedniego.Pozostałe zabiegi pod tytułem mycie wykonuję tylko gdy się jakoś strasznie uświni co zdarza się rzadko ale jednak,- działa i wygląda jak nowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi