Skocz do zawartości

Konserwacja korka i pianki EVA

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Witam. Mam nowiutki kij, pięć razy byłem z nim na rybach, który już wygląda jak stary - a u mnie korki ośmioletnich wędek wyglądają jak nowe. Wracam z ryb, myję szmatką z mydłem korek i jest czysty, a fragment z korkogumy szoruję szczotą i nic to nie daje - jest coraz brzydszy. Jest na to sposób? Gdy wyrażałem zgodę na projekt myślałem, że to ciemniejszy korek, a nie to dziadostwo.

Co tu fotografować? - brudne, ciemniejsze niż reszta, plamy w miejscu, gdzie spoczywa dłoń. Odebrałem w piątek i w sobotę w upał pojechałem na ryby - lało się ze mnie, ręce spocone; dziś znowu - deszcz. Używałem środka na komary, czy miałem na dłoniach - nie wiem. Korek się za każdym razem domywa, a to za cholerę - nie! Jutro wstawię fotkę, jak to ważne - umyję wędkę, wyschnie i sfotkuję.

Nie tam: to normalny brud i pot, jaki ma się na rękach, będąc na rybach. I nic tam się nie rozpuszcza :), tylko ciemnieje korkoguma, jak i ciemniałby korek, tylko korek da się domyć bez problemu, cokolwiek miało się na rękach, a tego nie potrafię. Jak wyschnie wędka - przed chwilą umyłem - to spróbuję sfotografować, choć nie wiem, czy będzie coś widać, mam stary aparat.

Edytowane przez Wilk_

• 1 miesiąc temu...

Zwracam się z prośbą do kolegów którzy mają doświadczenie w usuwaniu ubytków w korku [ jaka szpachla,gdzie to kupić] i jak ewentualnie wygląda konserwacja,i czy to warto robić. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. B)

Warto :) .Inaczej rękojeść wygląda.Osobiście kupuję zwykłą szpachlę akrylową powiedzmy to:

http://allegro.pl/vidaron-szpachla-do-drewna-0-2kg-szpachlowka-i3376383270.html

Uzupełniam ubytki, czyszczę drobnym papierem po przeschnięciu, następnie konserwuję cork sea.

Jak chcesz bardziej profesjinalnie to to:

http://fishingrod.pl/grips/szpachla-do-rekojesci-korkowych.html

Edytowane przez Jozi

• 2 miesiące temu...

Malowanie cork sealem zabezpiecza strukturę korka przed wnikaniem zanieczyszczeń w głąb oraz wzmacnia sam korek.

Nie zabezpiecza rękojeści przed tym że się nie pobrudzi. Co jakiś czas trzeba umyć korek wodą z mydłem i wypłukać.

Trzeba pamiętać że cork seal stosujemy z umiarem, malujemy tylko i wyłącznie jeden raz wycierając szybko nadmiar preparatu lub bardzo szybko wcieramy cienką warstwę. Gruba warstwa powoduje to że korek się wybłyszcza podczas użycia. Kolejne warstwy przynoszą więcej szkody niż pożytku.

Jeżeli po sezonie chcemy powtórzyć zabieg należy drobnym papierem usunąć starą warstwę, odtłuścić korek po szlifowaniu i ponownie zabiezpieczyć.

Preparat bardzo ładnie podkreśla strukturę korka, szczególnie Burla.

Do pianki Eva wystarczy woda z mydłem co jakiś czas.

Od kilku lat mieszam w dolnikach korkogumę (zacorksilowną) z pianką i co prawda efekt wizualny to kwestia gustu i o tym nie zamierzam dyskutować ale jak chodzi o utrzymanie w czystości tego połączenia to jest to chyba najlepsze co miałem do tej pory  ;)

Szczególnie pianka bo gdy np: się wgniecie,- potraktowana odrobiną spirytusu czy jagodzianki na kościach bardzo ładnie wraca do stanu poprzedniego.

Pozostałe zabiegi pod tytułem mycie wykonuję tylko gdy się jakoś strasznie uświni co zdarza się rzadko ale jednak,- działa i wygląda jak nowe...