Skocz do zawartości

Konserwacja korka i pianki EVA

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zaimpregnowałem korek w wędce Cork Seal'em, po sezonie wyglądał okropnie, znaczy jakby był mega brudny....regeneracji dokonałem papierem ściernym 1000 i jest ok, teraz wolę nie stosować tego specyfiku.

Nie twierdzę, że to mogło być przyczyną w tym przypadku, ale corkseal powinien być aplikowany na świeżo przeszlifowaną rękojeść. Tak, żeby swobodnie wniknął w korek. Używany kij zawsze będzie miał trochę brudną, tłustą rękojeśc

• 3 tygodnie później...

Gdzie zakupujecie szpachle do korka i jaką wybrać , aby było ładnie i nie było widać ingerencji z tej strony ? Co wybrać? Mam zamiar odnowić moje kijki i chcę podejść profesjonalnie do tematu . Patrzyłem po marketach i są co prawda takie szpachle lecz jakieś kolory i te sprawy. Ciężko cokolwiek wybrać. Może macie jakieś sprawdzone produkty ?

• 2 tygodnie później...

Też tak myślałem z tym , że jak to wygląda po regeneracji? Rozchodzi mi o różnicę w miejscach zaszpachlowanych czy to razi . Próbowałeś szpachli do tego przeznaczonych ( typowych ) bo różnica w cenie między tymi dwoma jest znaczna , a nie wiem czy warto tyle dopłacać ?

Nie używałem szpachli specjalnie do tego przeznaczonych ale pokaże Ci jak wygląda rękojeść po regeneracji tym kitem. Kijek kolegi,który wygląda jak ser szwajcarski, strasznie kiepskiej jakości korek.

post-48006-0-16575900-1381437965_thumb.jpg

i po regeneracji

post-48006-0-83643600-1381438020_thumb.jpg

Edytowane przez fish28

A te do tego przeznaczone to nie są przypadkiem też zwykłe szpachle do drewna, tylko w "odpowiedniej" cenie?

Możliwe, ale nie powiem czy jest jakaś różnica bo po prostu takiej nigdy nie używałem :)

Dodam tylko tyle że tą rękojeść regenerowałem gdzieś ze 2 lata temu i dalej wygląda tak jak na dolnym zdjęciu. Od roku kijek jest narażony na słoną wode ale szpachla się trzyma dobrze.

Edytowane przez fish28

Macie chłopaki w 100% rację . Dziś wszystko jest specjalne. A najbardziej specjalne z tego co zauważyłem jest pranie naszych mózgów . A więc  kolego @fish28 dzięki tobie zaoszczędzę jakieś dwie dychy na browary i zakupię tanią ''specjalną'' szpachlę w budowlanym .I dzięki za fotki.

• 1 rok później...

Witam

Zakupiłem niedawno CORK SEAL U-40 do impregnacji rękojeści. Środek jest na tyle wydajny, że wystarczy mi go na bardzo dłuuugo. Z tego właśnie powodu chciałbym pomóc i zaimpregnować rękojeści tym, którzy tego chcą.

Swoją ofertę kieruję do wszystkich użytkowników mieszkających w okolicy Sandomierza. Rękojeść zaimpregnuje nieodpłatnie. Chciałabym jednak by osoba zainteresowana moją usługą posiadała własny pędzelek. Mój niestety jest już sztywny :D

• Like 1

Pozwolę sobie napisać dwie odpowiedzi. Jedną odpowiedź pod drugą, by podbić temat w górę ponieważ mam dobrą informację dla tych co mieszkają daleko ;)

9 czerwca będę w Łodzi na koncercie Slipknota.

6 lipca będę w Warszawie na koncercie Motorhead.

25 lipca będę także w Warszawie, tym razem na koncercie AC/DC.

Podaję informacje o koncercie byście wiedzieli gdzie będzie można mnie spotkać.

Jeśli znajdzie się ktoś chętny to mogę Cork Seal U-40 zabrać z sobą ;)

Edytowane przez Rafus

• 5 miesięcy temu...