Skocz do zawartości

Shimano Twin Power C3000 - serwisowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Tak szybko go rozkręcił, że nie zauważyłem  :lol:  :lol:

Dokładnie. Skubańcy świadomie pomijają moment demontażu paneli gdzie poprzez odpowiednie knify ściągają demontując newralgiczne i łamliwe elementy kołowrotka. Swoje multiki różnej maści rozkręcam z zamkniętymi oczyma, korba temat obcy - a było tak blisko...  ;)  :D

Dokładnie. Skubańcy świadomie pomijają moment demontażu paneli gdzie poprzez odpowiednie knify ściągają demontując newralgiczne i łamliwe elementy kołowrotka. Swoje multiki różnej maści rozkręcam z zamkniętymi oczyma, korba temat obcy - a było tak blisko...  ;)  :D

A ja zaczynałem od korby i tam temat jest prosty , pierwsza zabawa z multikiem to była dopiero zgroza ... :)

A ja zaczynałem od korby i tam temat jest prosty , pierwsza zabawa z multikiem to była dopiero zgroza ... :)

Wszystko jest proste jak się wie jak. W moim przypadku TP 2500 model 2011 JDM. Brak widocznych śrubek, zamaskowane. Przypuszczam, że tylny panel jest na zatrzaski i tu jest problem, reszta jak wszędzie... Młynek dziewiczy, nie ma potrzeby zaglądać, dobrze natomiast wiedzieć.

Wszystko jest proste jak się wie jak. W moim przypadku TP 2500 model 2011 JDM. Brak widocznych śrubek, zamaskowane. Przypuszczam, że tylny panel jest na zatrzaski i tu jest problem, reszta jak wszędzie... Młynek dziewiczy, nie ma potrzeby zaglądać, dobrze natomiast wiedzieć.

Andrzej kupiłeś TP 2500 model 2011?Jeżeli tak to panel ściągasz jak w stelli :) .

Jak zdejmiesz rotor to pod tą karbowaną gumą dookoła rotora, jest mikro otwór zatkany gumowym koreczkiem. koreczek ma dziurkę, przez którą się go ściąga i tam jest główka śrubki na krzyżak..odkręcając tą śrubkę zdejmuje się tylną dupkę i daje już wszystko jasne. Aha aby zdjąć rotor potrzeba mikro imbus, bojarze 0.7, czy 0.9mm..jakos tak..:)

Jak zdejmiesz rotor to pod tą karbowaną gumą dookoła rotora, jest mikro otwór zatkany gumowym koreczkiem. koreczek ma dziurkę, przez którą się go ściąga i tam jest główka śrubki na krzyżak..odkręcając tą śrubkę zdejmuje się tylną dupkę i daje już wszystko jasne. Aha aby zdjąć rotor potrzeba mikro imbus, bojarze 0.7, czy 0.9mm..jakos tak.. :)

Wszystko Artur się zgadza, imbus ma być 0,9mm.

Jak nie masz takiego imbusa pod ręką można improwizować. Np. sklepać końcówkę małego gwoździa młotkiem albo mały płaski śrubokręt tam wcisnąć. Śrubka którą chcesz wykręcić nigdy fabrycznie nie jest wkręcona mocno, i tak też ją dokręć jak będziesz składał całość do kupy bo jeśli dokręcisz za mocno uszkodzisz aluminiowy element który podtrzymuje szpulkę.

• 4 lata później...

Nie posiadam chwilowo tego nieszczęsnego imbusa 0.9mm, a że kołowrotek zaczął trochę inaczej pracować dodałem przez ten port serwisowy trochę smaru. Z użyciem bardzo małego śrubokręcika podałem na pinion kilka porcji shimanowskiego permaluba grease przesuwając rotor tak, żeby smar poszedł w kierunku dużego koła przekładni, nie koła napędu worma. Co myślicie o takiej formie dosmarowania międzyżebrowego kołowrotka? B) Oczywiście to zabieg doraźny i kołowrotek naprawdę zaczął ciszej pracować. Po coś w końcu ten port smarowania jest jak mi się wydaje, ale na pewno nie do aplikowania oliwki.

Edytowane przez rey