Friko Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 http://kontakt24.tvn24.pl/temat,poszedl-na-ryby-wrocil-z-pirania,98048,html?categoryId=496 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Zdjecia nie C & R! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Akurat tutaj chyba słusznie nie C&R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Warszawiaki to wszystko z wody wyłowią....nawet piranie ! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Akurat tutaj chyba słusznie nie C&R Reguly publikacji zdjec na Jerkbait nie sa do interpretacji "case by case", tylko do stosowania ich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 True, Friko - przynajmniej ostrzeżenie, jak nie ban 14dniowy :D 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Całkiem fajna ryba, ciekawe czy waleczna.Może to jest pomysł na zarybienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Pirania pakuPochodzenie ryby potwierdził Rafał Okoński, kierownik sekcji akwarium Warszawskiego Ogrodu Zoologicznego - "ze zdjęć można wnioskować, że to Pirapitinga, zwana piranią paku (Piaractus brachypomus)". Jest to ryba pochodząca z dorzecza Amazonki. "Jako gatunek uznana jest za potencjalnie niebezpieczną dla naszego środowiska"- tłumaczył Okoński.Uspokoił jednak - "ten gatunek piranii nie jest niebezpieczny dla człowieka. W swojej ojczyźnie jest rybą konsumpcyjną. Hodowana jest podobnie jak u nas karpie".Nie przeżyje zimyTrudno powiedzieć w jaki sposób pirania znalazła się w Jeziorku Czerniakowskim. "Prawdopodobnie trafiła tam z rynku akwarystycznego" - wyjaśnił Okoński. "Ten gatunek nie jest w stanie przeżyć zimy w naszych wodach" - uzupełnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Niedaleko mnie na podkrakowskim odcinku Wisły też się gość z mojego koła zlekka zdziwił: Ludzie różne rzeczy hodują. Zdarza się, że nie bardzo mają potem co z tym zrobić a zatłuc szkoda. No i ląduje takie coś „gdzieś”. Znajomy hodował takie. Aż mu się w akwarium przestały mieścić. Miał to zawieść na nasz ciepły kanał, ale znalazł się chętny na przygarnięcie inwentarza. Na rybniku swego czasu też trafiła się na kulkę. Na szczęście marne ma to szansę na przeżycie w naszych wodach. Ale co by nie mówić, spotkanie ciekawe. Edytowane 10 Września 2013 przez tadekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Eee, tam, w Jelczu już dawno łowili te rybki http://wroclaw.naszemiasto.pl/archiwum/467376,piranie-w-stawie,id,t.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 ...jak widać "rybaki" przerobią wszystko co podleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Proponuje w następnym sezonie temat Piranie 2014 co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 W wakacje pływałem w tym stawie w Jelczu ... na całe szczęście w majtkach bo pewnie musiałbym sikać na kucaka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ciekawo czy to-to smaczne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ciekawo czy to-to smaczne? Oścista i papierowa, wiem z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Tadzio mam Cie!!! Ty sie zajmij moimi leszczami a nie piraniami:-) sorry za offa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Piranie robią się u nas bardzo popularne, co roku słyszy się o kilku sztukach. Całe szczęście, że w naszym klimacie się nie rozmnażają bo strach byłby brodzić w rzecze/jeziorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Piranie robią się u nas bardzo popularne, co roku słyszy się o kilku sztukach. Całe szczęście, że w naszym klimacie się nie rozmnażają bo strach byłby brodzić w rzecze/jeziorze Fakt przy polskich pustych wodach musiałyby chcąc nie chcąc przestawić się na ssaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nie wszystkie piranie są mięsożerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ciekawo czy to-to smaczne? Jeśli smaczne, to byłbym spokojny....ekspansja gatunku nam nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 W CK w Krakowie były piranie, gupiki, kolorowe karasie i inne rybki akwariowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Od siebie dodam, że też złapaliśmy piranie. Było to z pięć lat temu, może więcej, w Lubniewicach, jezioro Lubiąż.Z początku myślałem, że to jakaś mała tołpyga, gdy zobaczyłem zęby szczęka mi opadła.Chciałem ją zabrać do domu aby ją wrzucić do akwarium ale niestety nie przeżyła podróży.Cóż było robić, google: "przysmak tubylców" dawaj na patelnie...Powiem tak, tak smacznej ryby chyba nie jadłem! Nie wiem skąd opinia, że jest niesmaczna?!Może wszystko zależy czym była żywiona w akwarium?Jak znajdę chwilkę to wrzucę fotę. Do dzisiaj mam wysuszoną głowę z tymi fajnymi zębami. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 ...po co piszesz,ze smaczne...teraz wylowia wszystkie piranxy z naszych wod...a to taka fajna sportowa ryba ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi