Skocz do zawartości

Spro zalt czy opera? Potrzebna szybko odpowiedz...

pawloszczak

Rekomendowane odpowiedzi

Mam oba młynki i gdybym miał zostawić jeden to wybrał bym Reda, dla mnie jest o pół półki wyżej niż Zalt. Red lepiej układa linki i plećki i żyłki, ma też wyższą kulturę pracy, nie dużo ale jednak. Zalt za to nadrabia wyglądem, ubóstwiam białe kręćki :D Do Reda można niedrogo nabyć szpulę zapasową, ja lubię mieć ze sobą ze 2 w zapasie jedną z żyłką 0.18 druga jakaś pajęczynka 0.14 lub 0.12 a trzecia z cieniutką plećką tak z 3-4lb do tego szpada od Phenixa FX 701 2-6lb do 7g w jednym kawałku z takim zestawem mogę się błyskawicznie dostosować do warunków nad wodą. Czy to okoń, czy pstrąg, kleń czy jaź. Ultralightowo jestem na wszystko przygotowany.

• Like 1

Ja np. mam pozytywne odczucia po przesiadce z reda na zalta.

Na początku bałem się, że jest mniej łożysk jednak okazało się, że niepotrzebnie, ponieważ pracuje równie płynnie i lekko jak red.

Dlatego kulturę pracy obu oceniam bardzo dobrze jednak z przewagą dla zalta, ponieważ dość szybko w redzie zaczęła mi szumieć rolka i jeszcze pojawił się jakiś problem ze sprężyną kabłonka. Zdarzało się, że nie chciała się zbić obrotem korbki. Problem olałem, ponieważ i tak robiłem to ręką a znalazłem go przypadkowo na sucho w kołowrotku.

Co do samego tematu to opera jakoś nie na robiła dużo szumu, choć nigdy w rękach nie miałem więc się nie wypowiem