staszek Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Byłem dzisiaj w FC ,pomachałem kilkoma wędkami , pogadałem z panem Irkiem i decyzja podjęta: kupuję wymarzoną okoniówkę którą nazwę "Anusia" na cześć mojej żony która tak dzielnie znosi moją pasję Kijek ma następującą specyfikację :-blank MHX DS 820 ( 4-8lb i cw 1-6 ...spokojnie wytrzymuje 10gr.)- rękojeść rezonansowa w korku 2SKSS-mały stożek- przelotki KR krótki stożek (cokolwiek to znaczy) Do zakupu pozostało 66 dni ( odliczam czas do zamówienia.... ) Edytowane 8 Października 2013 przez staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Gratulacje!!! To pierwszy kijek z pracowni? Zresztą to mniej istotne, na każdy się czeka i przebiera nogami Chociaż, ten pierwszy raz zostaje w pamieci najdłużej Ukłony dla tolerancyjnej Małżonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Jeżeli można wiedzieć to jaka długość i cena kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 A tak nieśmiało spytam, co to ma wspólnego z tematyką forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A tak nieśmiało spytam, co to ma wspólnego z tematyką forum?A TY od razu kolegę z buta .Trochę wyrozumiałośći dla kolegi.Zapomniał dodać, jak połowi nim to opisze i podzieli się wrażeniami i niuansami technicznymi .Nie bądź taki zasadniczy, więcej luzu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A tak nieśmiało spytam, co to ma wspólnego z tematyką forum?Dużo Każdy z nas w jakichś sposób dzieli się radością jaką przynosi mu wędkarstwo. Opisujemy nasze wrażenia z pobytu nad wodą , piszemy gdzie pojedziemy na ryby, gdzie spędzimy urlop wędkarski czy weekend. Więc dlaczego nie podzielić się swoją radością z oczekiwania na wędkę ????? Na pewno napiszę relację z użytkowania wędki, opiszę jej zalety ( mam nadzieję że wad prawie nie będzie) i możliwości techniczne . Z tym że jest to wędka dedykowana generalnie pod okonia i dla okoniowych przynęt i dlatego jej możliwości są ściśle określoneTo moja pierwsza wędka z pracowni i oczekiwania są duże .Długość kijka to standardowe teraz dla mnie 213 cm ( wędka na łódkę) , zapomniałem napisać w danych technicznych że to jednoskład . Cena kija będzie oscylowała w granicy 1300 złotych - biorę sobie taki prawie full wypas . Drogo czy tanio to nie ma w tym przypadku znaczenia , potrzebuję takiej a nie innej wędki. Pewnie gdzie indziej zrobiłbym taniej a gdzie indziej drożej bo inne blanki, inne przelotki, inny uchwyt itp.Wędki pana Irka spodobały mi się i dlatego robię u niego. Poza tym jakość obsługi , uprzejmość jest dla mnie ponad przeciętna . Będąc wczoraj w pracowni pan Irek opowiadał i obsługiwał ale tak na serio to obsługiwały mnie wszystkie osoby z pracowni przynosząc komponenty do porównań i także je opisując . Czułem się jak ktoś bardzo ważny a przecież nie kupowałem Rollsa tylko 1 wędkę i to jak określiłem na początku dopiero w najbliższej przyszłości . Przez blisko godzinę ustalaliśmy co i jak ma być w "Anusi" ( bez podtekstów proszę ) . Do zamówienia pozostało 65 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dużo Każdy z nas w jakichś sposób dzieli się radością jaką przynosi mu wędkarstwo. Opisujemy nasze wrażenia z pobytu nad wodą , piszemy gdzie pojedziemy na ryby, gdzie spędzimy urlop wędkarski czy weekend. Więc dlaczego nie podzielić się swoją radością z oczekiwania na wędkę ????? Na pewno napiszę relację z użytkowania wędki, opiszę jej zalety ( mam nadzieję że wad prawie nie będzie) i możliwości techniczne . Z tym że jest to wędka dedykowana generalnie pod okonia i dla okoniowych przynęt i dlatego jej możliwości są ściśle określoneTo moja pierwsza wędka z pracowni i oczekiwania są duże .Długość kijka to standardowe teraz dla mnie 213 cm ( wędka na łódkę) , zapomniałem napisać w danych technicznych że to jednoskład . Cena kija będzie oscylowała w granicy 1300 złotych - biorę sobie taki prawie full wypas . Drogo czy tanio to nie ma w tym przypadku znaczenia , potrzebuję takiej a nie innej wędki. Pewnie gdzie indziej zrobiłbym taniej a gdzie indziej drożej bo inne blanki, inne przelotki, inny uchwyt itp.Wędki pana Irka spodobały mi się i dlatego robię u niego. Poza tym jakość obsługi , uprzejmość jest dla mnie ponad przeciętna . Będąc wczoraj w pracowni pan Irek opowiadał i obsługiwał ale tak na serio to obsługiwały mnie wszystkie osoby z pracowni przynosząc komponenty do porównań i także je opisując . Czułem się jak ktoś bardzo ważny a przecież nie kupowałem Rollsa tylko 1 wędkę i to jak określiłem na początku dopiero w najbliższej przyszłości . Przez blisko godzinę ustalaliśmy co i jak ma być w "Anusi" ( bez podtekstów proszę ) . Do zamówienia pozostało 65 dniNo popatrz a niedawno na forum pisali, że w FC nakierowują tylko na zbrojenie standartowe czyli kiepski korek,kiepskie przelotki a tu dobór komponentów i konkretne porady ze strony pracowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Do zamówienia pozostało 65 dniTo dopiero za 65 dni będziesz zamawiać? I czy naprawdę masz zamiar te dni codziennie,publicznie odliczać, opisując emocje towarzyszące tym oczekiwaniom???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Wiem, czytałem ten wątek ale .............Net to takie dziwne miejsce że wszyscy mogą bez konsekwencji pisać wszystko a reszta musi przyjąć to do wiadomości bez weryfikacji , ja zweryfikowałem na miejscu pracownię (będąc przy okazji w Warszawie) , jej wyroby i podejście do klienta. Nie mam się do czego doczepić. Na spacingu się nie znam bo nie buduję sam wędek i ufam fachowcom ze będzie dobrze. Potrafię ocenić za to wykonanie wędki , spasowanie części, jakość lakieru na omotkach ,itp. Wędki jakie mi pokazywano i jakie sam brałem ze stojaków są zrobione (moim skromnym zdaniem patrząc obiektywnie ) genialnie zrobione i przyjemnie się je trzymało w rękach (chciałoby się je mieć ) . Na pewno z pracowni przez te lata wyszło coś co nie powinno wyjść , to normalne .Poza tym w tym wątku nie chcę udowadniać wyższości jednego producenta nad drugim: jak czytam opisy naszych budowniczych to "ślinię się" chcąc mieć ich wędki i podziwiam ich kunszt i wiedzę . Ale niestety kupuję jedną wędkę i padło na FC . Każda wędka z pracowni naszych rodbuildingerów to istne dzieło sztuki , przemyślana od początku do końca i genialnie wykonana i zdaję sobie sprawę że u któregokolwiek bym nie zamówił to obsługa byłaby także super . Także więc nie chcę tutaj dyskutować dlaczego kupuję tam a nie tam bo nie chcę nikogo swoją decyzją obrazić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) No cóż, jak widzę i słyszę Fani rękojeści rezonansowych wciąż sã wśród nas...Gratuluję zakupu choć mam mieszane odczucia czy to był najlepszy wybör, mam tu na myśli np - blank a nie F.C. Będziemy wspólnie odliczać dni i oby też dziadek mróz zbyt szybko w Polsce nie zagościł bo bedzie kolejne odliczanie... Edytowane 11 Września 2013 przez Baars 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 To dopiero za 65 dni będziesz zamawiać? I czy naprawdę masz zamiar te dni codziennie,publicznie odliczać, opisując emocje towarzyszące tym oczekiwaniom???? Tak, Mam dokładny plan "biznesowy" bo mam miesięcznie dokładnie określoną pulę pieniędzy przeznaczoną na wędkarstwo ( długie i żmudne negocjacje przeprowadzone kiedyś z szacowną MAŁŻONKĄ i w tej kwocie mam możliwość kupowania co mi w duszy zagra ) a poza tym po drodze jeszcze urodziny więc sam rozumiesz........... A co do odliczania ................ dlaczego nie , w wojsku też było końcowe odliczanie do wyjścia , odcinanie dni . Niech to będzie forma zabawy w oczekiwaniu , mamy czasami tak mało frajdy z życia więc cieszmy się wszystkim tym co jest pozytywne i pozwólmy na cieszenie się innym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Tak, Mam dokładny plan "biznesowy" bo mam miesięcznie dokładnie określoną pulę pieniędzy przeznaczoną na wędkarstwo ( długie i żmudne negocjacje przeprowadzone kiedyś z szacowną MAŁŻONKĄ i w tej kwocie mam możliwość kupowania co mi w duszy zagra ) a poza tym po drodze jeszcze urodziny więc sam rozumiesz........... A co do odliczania ................ dlaczego nie , w wojsku też było końcowe odliczanie do wyjścia , odcinanie dni . Niech to będzie forma zabawy w oczekiwaniu , mamy czasami tak mało frajdy z życia więc cieszmy się wszystkim tym co jest pozytywne i pozwólmy na cieszenie się innym .No to jest ryzyko ,że zaraz pojawią się tematy w stylu : Za 2 lata idę na ryby - uwaga odliczam.Za rok jadę na dorsze - uwaga odliczam.Nawijam plecionkę , za godzinkę gotowe - uwaga odliczam. Albo co gorsze odezwie się jakaś ukryta na forum płeć piękna :Za miesiąc znowu miesiączka - uwaga odliczam.I zacznie opisywać towarzyszące temu stany samopoczucia. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 ....Albo co gorsze odezwie się jakaś ukryta na forum płeć piękna :Za miesiąc znowu miesiączka - uwaga odliczam.I zacznie opisywać towarzyszące temu stany samopoczucia. To akurat już mamy, w wielu wątkach powracających cyklicznie, taka miesiączka sprzętowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Moze nie w temacie. Ale 1300 za mhxa, masakra. Za tyle praktycznie sa legend extreme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) No to jest ryzyko ,że zaraz pojawią się tematy w stylu : Za 2 lata idę na ryby - uwaga odliczam.Za rok jadę na dorsze - uwaga odliczam.Nawijam plecionkę , za godzinkę gotowe - uwaga odliczam. Albo co gorsze odezwie się jakaś ukryta na forum płeć piękna :Za miesiąc znowu miesiączka - uwaga odliczam.I zacznie opisywać towarzyszące temu stany samopoczucia. Miód post. Przepraszam autora wątku, że storpedowałem jego radość i pomysł. Niech wędzisko służy jak najlepiej. Żałuję, że nie potrafię cieszyć się w taki sposób wędziskiem. A tak przy okazji. To odliczasz tylko dni robocze czy lecisz z sobotami i świętami? Edytowane 11 Września 2013 przez krzychun 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Tak, Mam dokładny plan "biznesowy" bo mam miesięcznie dokładnie określoną pulę pieniędzy przeznaczoną na wędkarstwo ( długie i żmudne negocjacje przeprowadzone kiedyś z szacowną MAŁŻONKĄ i w tej kwocie mam możliwość kupowania co mi w duszy zagra ) a poza tym po drodze jeszcze urodziny więc sam rozumiesz........... A co do odliczania ................ dlaczego nie , w wojsku też było końcowe odliczanie do wyjścia , odcinanie dni . Niech to będzie forma zabawy w oczekiwaniu , mamy czasami tak mało frajdy z życia więc cieszmy się wszystkim tym co jest pozytywne i pozwólmy na cieszenie się innym .Czy możesz napisać coś więcej na temat długich i żmudnych negocjacji z małżonką !? Domyślam sie o co chodzi, ale może taki mały instruktaż !? Choć muszę przyznać, że okres karencji na zakup wyśrubowała nieźle ! To już lepiej było podlodówkę brać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Czy możesz napisać coś więcej na temat długich i żmudnych negocjacji z małżonką !? Domyślam sie o co chodzi, ale może taki mały instruktaż !? Choć muszę przyznać, że okres karencji na zakup wyśrubowała nieźle ! To już lepiej było podlodówkę brać ! Negocjacje były długie i żmudne: jakieś przypadkowe kwiaty , zakup perfum ot tak sobie , no i najważniejsze - ględzenie ile to dziesiątek tysięcy rocznie kosztuje to hobby . Więc dla pewności żona sama zaproponowała niby bezpieczniejszą (według niej) kwotę . A że moja kwota miała duuuuużą górkę więc niby z markotną miną przystałem na propozycję .Teraz jest wilk syty i owca cała . krzyhun - odliczam wszystkie dni . Kilka osób z forum mnie zna i wie dlaczego tak wszystkim się cieszę - wiedz także i TY ( a przy okazji i reszta TOWARZYSTWA ): w lutym 2014 miną 3 lata jak wygrałem długą i ciężką walkę z rakiem i od tam,tego momentu cieszę się życiem i doceniam wszystkie jego uroki (staram się ) . Lekarze dawali mi 4 miesiące życia ale zrobiłem im psikusa i pokonałem psubrata . Jestem przykładem że warto walczyć a potem , czyli teraz, cieszyć się w pełni z życia ,z wędkarstwa .Jasne że już chciałbym zamówić wędkę ( może i drogi ten MHX ale prócz blanku są super drogie przelotki SIC tytanowe , uchwyt , mam możliwości doboru kolorystycznego lakieru, smaczków , nazwy wypisanej na blanku itd a to robi cenę ....a nie sam blank - zresztą jak napisałem :trzymałem kilka różnych wędek i blanków w łapie i ten mi pasuje najbardziej, przynajmniej na sucho) ale 2 miesiące jakoś przeżyję , w listopadzie jeszcze (a najpóźniej w grudniu) jeszcze ją przetestuję . Następny ruch zakupowy to dobry , lekki kołowrotek do niej . Edytowane 11 Września 2013 przez staszek 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Staszek i tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A nie możesz teraz zamówić, z odbiorem za dwa miesiące??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A co to za różnica kiedy zamówi i kiedy odbierze Ma chłopina (przepraszam Staszek za potoczną nazwe) plan i się go trzyma Zawsze podziwiałem ludzi ,którzy są systematyczni i zorganizowani Gratuluje wygranej największej bitwy w życiu (choroba) i cieszę sie bardzo z Twojej radości i realizacji pasji wędkarskiej Trzymaj się i obyś jak najkrócej musiał czekać na patyka... Pozdr,Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Negocjacje były długie i żmudne: jakieś przypadkowe kwiaty , zakup perfum ot tak sobie , no i najważniejsze - ględzenie ile to dziesiątek tysięcy rocznie kosztuje to hobby . Więc dla pewności żona sama zaproponowała niby bezpieczniejszą (według niej) kwotę . A że moja kwota miała duuuuużą górkę więc niby z markotną miną przystałem na propozycję .Teraz jest wilk syty i owca cała . krzyhun - odliczam wszystkie dni . Kilka osób z forum mnie zna i wie dlaczego tak wszystkim się cieszę - wiedz także i TY ( a przy okazji i reszta TOWARZYSTWA ): w lutym 2014 miną 3 lata jak wygrałem długą i ciężką walkę z rakiem i od tam,tego momentu cieszę się życiem i doceniam wszystkie jego uroki (staram się ) . Lekarze dawali mi 4 miesiące życia ale zrobiłem im psikusa i pokonałem psubrata . Jestem przykładem że warto walczyć a potem , czyli teraz, cieszyć się w pełni z życia ,z wędkarstwa .Jasne że już chciałbym zamówić wędkę ( może i drogi ten MHX ale prócz blanku są super drogie przelotki SIC tytanowe , uchwyt , mam możliwości doboru kolorystycznego lakieru, smaczków , nazwy wypisanej na blanku itd a to robi cenę ....a nie sam blank - zresztą jak napisałem :trzymałem kilka różnych wędek i blanków w łapie i ten mi pasuje najbardziej, przynajmniej na sucho) ale 2 miesiące jakoś przeżyję , w listopadzie jeszcze (a najpóźniej w grudniu) jeszcze ją przetestuję . Następny ruch zakupowy to dobry , lekki kołowrotek do niej . Dałeś radę pladze, to i dasz radę tutejszemu Towarzystwu ! No to zdrówka życzę ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A co to za różnica kiedy zamówi i kiedy odbierze Dość prosta, jak teraz zamówi to nie będzie musiał kolejnego miecha czekać na wykonanie? ;=) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A nie możesz teraz zamówić, z odbiorem za dwa miesiące???Nie chcę . Może się coś po drodze super niespodziewanego przytrafić i pracownia pozostanie z dedykowanym kijem . Ten sam kij w "chudszej" wersji można kupić u nich od ręki za nieco powyżej 800 złociszy . Ja sobie poszalałem z komponentami a nie każdy by chciał potem coś takiego kupić i dopłacać ponad 500 stów .Zresztą po co komuś "Anusia' To kij kupowany na "dożywocie" bo mam świadomość napisu, dedykacji .Z drugiej strony musiałbym wpłacić zaliczkę a najbliższa dostępna (przynajmniej oficjalnie) kasa będzie 1 października ( limit na wrzesień wyczerpany w sierpniu ) . Na początku myślałem o UL w castingu ale nocne łowienie, podczas deszczu , wiatr z przodu ........Nie, na bardzo lekkie łowienie , między innymi na wobki hand made kupione u naszych kolegów musi być na "Anusi" . Bo jednak w przypadku leciutkich przynęt komfort rzucania jest o wiele większy na zwykłym spinie i kołowrotku ze szpulą stałą .Mam 2 zestawy castingowe (wędziska St,Croix ) ale dedykowane pod sandacza i te dają spokojnie radę w dzień . Niestety , uczę się castingu i MUSZĘ obserwować lot przynęty by zatrzymać szpulę w odpowiednim momencie więc w nocy łowienie często mi się kończyło brodą. Dlatego też następna wędka to sandaczówka na nocne łowienie A co : należy mieć marzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nooo nie kopać mi tu Staszka bo nogi z d... powyrywam!!!!Wygrał walkę o życie, więc ma prawo się cieszyć z zamówionej wędki.Tak trzymaj Staszku . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi