Skocz do zawartości

Odliczanie do odbioru okoniówki "Anusia"

staszek

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, nie pamietam zadnego spietego duzego szczupaka prawidlowo zacietego na duza przynete. Jak mialby spasc z wielkich kotwic niby.

Ja też nie, ale nie raz słyszałem kwękania ludzi, którym szczupaki spadały, w ich mniemaniu, przez zbyt sztywne wędki. Spięcia ryb to dla mnie jedna wielka niewiadoma, bo przyczyn może być kilka i nigdy nie wiadomo, co tak naprawdę nawaliło. Wiem jedno, jak szczupak jest zapięty za delikatne fragmenty pyska, to przy dużej sile ryby i sztywnym kiju, esox rozerwie sobie w końcu skórę i popłynie wolny, przedwcześnie. Przy prawidłowo amortyzującym kiju, szanse na udany hol są dużo większe. To samo przy okoniach. Przy zapięciu "za kość", różnice raczej się zacierają.

No , Panowie . Mało czasu zostało.

Dzisiaj omówmy aspekty społeczno ekonomiczne rodbuildingu na ziemiach Polskich w drugiej dekadzie XXI w . oraz perspektywy rozwoju tej branży w kontekście obecnego kryzysu i postępującej pauperyzacji społeczeństwa , a także prognozy rozwoju na najbliższe lata.

W sesji wieczornej zaś proponuję :

Studia porównawcze na temat doboru korka na uchwyt ze względu na czułość wędki , skuteczność zacięć i komfort użytkowania.

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 4

Już trwają przymiarki do rozmów z szacowną małżonką Anią coby o kilka, kilkanaście dni przyspieszyć zamówienie . Trza kupić raz i dwa jakichś wiecheć z kwiatkami, pójść na spacer (brrr-jak ja nie lubię spacerów, zwłaszcza nad wodą, to takie nie produktywne :lol: ) a potem pomiauczeć  , może się uda .

Pozostał potem problem Rafała bo ma tak wyśrubowane terminy, tyle pracy , że głowa boli. Ale jakichś dobry koniaczek pewno potrafi zdziałać cuda (czytaj :przyspieszy wykonanie )

Edytowane przez staszek
  • Like 1

Mariusz,

Tak sie sklada ze mialem mozliwosc lowienia piecioma roznymi wedkami zbrojonymi z rezonansem i bez:

- Batson RX7, 2.90, 8 lbs- roznica jest niewielka w czulosci, dlugi wolny blank 

- Batson RX8, 2.60, 17 lbs, roznica zdecydowanie na korzysc rezonansu

- Batson RX8, 3.20, 17 lbs, roznica zdecydowanie na korzysc rezonansu

- Batson IP, 2.13, 2 czesci, 17 lbs, roznica zdecydowanie na korzysc rezonansu

- CD Blue Rapid 2.75, 12 lbs, roznica zdecydowanie na korzysc rezonansu

Wszystkie wedki byly zbrojone w resonance grip wedlug koncepcji Fishing Center. Czestotliwosci ci nie przedstawie, nie mierzylem i nie zamierzam. Najwazniejsze, ze dzialaly i to mi wystarczylo. Podobnie bylo ze starymi modelami Megabassa, taki to Mefisto, sztywna pala idealnie przekazywal brania okoni odczuwalne jako wyrazne pukniecie, znajdz mi inna jerkowke potrafiaca rzucic 130 gram, ktora to potrafi. Pamietam jak z kolega testowalismy najdluzsza konstrukcje z opisanych i przy sandaczowym podbijaniu sygnal dochodzacy z rekojesci byl zdecydowanie mocniejszy niz trzymajac za blank przed nia. 

Poprawne uzbrojenie takiej rekojesci wymaga bardzo duzej precyzji w doborze wszystkich komponentow ale jest jak najbardziej mozliwe. Odnosnie samych czestotliwosci to poszukaj postow @woblerwz, z tego co pamietam to mierzyl. 

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Jest dla mnie co najmniej niezrozumiale i w sumie tragiczne, ze takie pieniadze wydaje sie na wedki sluzace do polowu okoni. Mam nadzieje, ze nie bede musial rozwijac tej mysli. Bedac w Polsce przez pare miesiacy lowilem okonie Gatti 2.75 do 14 gram. Byla idealna :)

Czesc Michal,

Chodzilo mi tylko o to, ze ja bym raczej wybral lepszy blank niz placic za tanszy blank z rezonansem to samo... jakby ten rezonans mial mu przypisywane dzialanie to wydaje mi sie ze st.croix , g.loomis czy lamiglas wstawialiby go przynajmniej w swoich najwyzszych seriach - a jakos tego nie widze.

Pozdro

Mariusz

P.S. odpisz czasami na priv'a :)

Czesc Michal,

Chodzilo mi tylko o to, ze ja bym raczej wybral lepszy blank niz placic za tanszy blank z rezonansem to samo... jakby ten rezonans mial mu przypisywane dzialanie to wydaje mi sie ze st.croix , g.loomis czy lamiglas wstawialiby go przynajmniej w swoich najwyzszych seriach - a jakos tego nie widze.

Pozdro

Mariusz

P.S. odpisz czasami na priv'a :)

Mariusz,

Lapszy blank to pojecie wzgledne i indywidualne. Nie koniecznie wyzszy modul bedzie oznaczal lepszy blank bo na przyklad lowie na woblery i wszelkie szybkie szpady sa do d..y, podobnie jak wszystkie Stelle :) 

Watpie tez bardzo by St Croix czy Loomis celowo podniosly koszty wlasne ( materialy, niesamowita precyzja wykonania by dzialalo) skoro nie ukrywajmy zaluja na dobrej jakosci korek. Lamiglas robi rekojesci majace wedle zamyslu podnosic czulosc ale nie wiem, nie lowilem. 

Odezwe sie na dniach :) 

Pozdrawiam,

Bujo

Mariusz,

Lapszy blank to pojecie wzgledne i indywidualne. Nie koniecznie wyzszy modul bedzie oznaczal lepszy blank bo na przyklad lowie na woblery i wszelkie szybkie szpady sa do d..y, podobnie jak wszystkie Stelle :)

Watpie tez bardzo by St Croix czy Loomis celowo podniosly koszty wlasne ( materialy, niesamowita precyzja wykonania by dzialalo) skoro nie ukrywajmy zaluja na dobrej jakosci korek. Lamiglas robi rekojesci majace wedle zamyslu podnosic czulosc ale nie wiem, nie lowilem. 

Odezwe sie na dniach :)

Pozdrawiam,

Bujo

To dlatego sprzedales mi batsona rx8? Bo jest do d...y:) i tu sie wszystko wydalo:)

Tak , buduje ją Rafał :D

Gdybym dzisiaj ją miał to nie wiadomo jak by się skończyło łowienie a tak to tylko 2 okonie : 33 i 37 cm . Wzięły około 2 nad ranem ( Goczałkowice)

Bądź twardy! Pięść w stół albo jeszcze lepiej nóż!

zbyt radykalnie...... u mnie to nie działa :lol:

Do zamówienia 54 dni