Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Proszę o informację posiadaczy poniższego kijka o informacje techniczne, jak i jakie obsługuje przynęty, jak sytuacja z zasięgiem rzutowym, pod jakie ryby bardziej można go dedykować itp wszelkie info, jakie komuś się na myśl się nawiną.Z góry dziękuję za informację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ja machałem tym 2,85 tez do 21 gram,super szpada jak dla mnie,szybsza moim zdaniem niż RX7 czy 8,fakt że ubrana w tytany był.ładnie sie gnie bez przesztywnień i bez efektu hotshota czyli ala kwadraciak .Tu ładnie płynnie wchodzi dolnik w pracę, ale już trzeba dobrze wygiąć na pewno te 15 lb,moim zdaniem uniwersał średni ,na bolka ,może pajka i lżej sandałka. ścianki ma grubsze i też myślę mniej urazowy od konkurencji. wobki boleniowe po 20 gram latają jak głupie, ja sobie ,będę takiego kleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Przemek ale ten 2,85m to jest 17lb, mówisz o tym mocniejszym czy o tym 2,8m 15lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 mowi o tym peknietym ja sobie ,będę takiego kleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 źle długość wpisałem mówię o tym 15 lb 2,8 metra pitt no będę kleił bo po taniości kupiłem blank w kawałkach wysłany kopertą z USA, czego to się nie robi by cła uniknąć ,mam nadzieję że parametry zachowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 źle długość wpisałem mówię o tym 15 lb 2,8 metra pitt no będę kleił bo po taniości kupiłem blank w kawałkach wysłany kopertą z USA, czego to się nie robi by cła uniknąć ,mam nadzieję że parametry zachowa . Na tego się nie łapię bo mam CD BR 2108 2,75m 7-17lb 7-28 więc to prawie podobne parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Mam XMG 1142M, (2,90; 8-15 lb). Rzuca spokojnie do 25g + guma 3", więcej nie miałem potrzeby. Bardzo ładnie przenosi, czuć od 7 g + guma 3", nawet uskuteczniałem nim "opad". Rzuca daaaleko. Woblery nieloty nieco gorzej. Konkretny bolek i sandacz - to wg mnie jego zasosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A je Lamiglasy mają się do 15lb CD XLS (BLRXLS2108M)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Mam XMG 1142M, (2,90; 8-15 lb). Rzuca spokojnie do 25g + guma 3", więcej nie miałem potrzeby. Bardzo ładnie przenosi, czuć od 7 g + guma 3", nawet uskuteczniałem nim "opad". Rzuca daaaleko. Woblery nieloty nieco gorzej. Konkretny bolek i sandacz - to wg mnie jego zasosowanie...ten kij powinien być opisany jako 10-20lb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Mam XMG 1142M, (2,90; 8-15 lb). Rzuca spokojnie do 25g + guma 3", więcej nie miałem potrzeby. Bardzo ładnie przenosi, czuć od 7 g + guma 3", nawet uskuteczniałem nim "opad". Rzuca daaaleko. Woblery nieloty nieco gorzej. Konkretny bolek i sandacz - to wg mnie jego zasosowanie.XMG 1142M to kij 17lb 10-28 masz tego czy innego?http://art-rod.com/index.php/blanki/lamiglas/6-xmg-graphitePatryk ma pewnie rację . Edytowane 11 Września 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) XMG 1142M to kij 17lb 10-28 masz tego czy innego?http://art-rod.com/index.php/blanki/lamiglas/6-xmg-graphitePatryk ma pewnie rację .Pewnie ma, byc może był nawet właścicielem? Kupiłem na forum.Opis z kijka: Lamiglas 1142 M 9'6" 8-15 lb; 7-21 gr. Pracownia Xrods na kapslu od spodu Edit:to chyba ten: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8iw5hipGST0J:jerkbait.pl/topic/3489-lamiglas-xmg-1142m-96-10-21gr-8-15lb-opinie/+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a Edytowane 11 Września 2013 przez doktorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 ..to kawal miesistego blanku...jesienne bolenie 70-80cm wyjeżdżały na nim bez wysiłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Kijek z tematu to cudo na bolenie. Ogólnie jako długi kij na rzekę się sprawdza, ale mnie oczarował właśnie w kwestii bolenia. Kij szybki, może nawet bardzo, jeśli szybkość rozumiemy jako prędkość powracania do hmm.. pozycji wyprostowanej. Jeśli by tak porównać do CD XLS dziesięcio stopowego do 25 gr to jest ciut wolniejszy. Pracuje z kolei głęboko. Oczywiście żadna kluska to nie jest, ale o akcji szczytowej nie ma mowy (w przeciwieństwie do rzeczonego XLSa krzychun). Sporo pary w dolniku na zacięcie, ale kij podczas wyrzutu pracuje "pełną piersią", a pod rybą powiedziałbym, że bajecznie. Głęboko, pełna amoryzacja, ale dolnik pozwala zachować pełną kontrolę (do momentu jak siądzie coś nad czym w tym kalibrze niczym nie mielibyśmy kontroli). I tu pewna uwaga, ja nim łowię pod plecionką, a znam kogoś, komu do żyłki nie pasował, co mogę sobie wyobrazić, choć też, gdyby pójść z tym na duuuże klenie to przy żyłce też powinien się sprawdzić. Taki zestaw po prostu traci sporo na dynamice.Kij obsługuje większy zakres przynęt niż by wynikało to z ciężaru wyrzutu. Rapalka Countdown 5 cm może nie jakoś szczególnie komfortowo ale lata dostatecznie dobrze aby sięgnąć nią bolenie. Gumka na główce 5 gr już całkiem nieźle, choć naprawdę dobrze robi się przy główkach 7 gr. Małe przynęty pięknie czuć na kiju. Zresztą kij w ogóle jest cholernie czuły i pukanie w dno gumką i pukanie sandacza w gumkę bardzo dobrze czuć, choć z racji ugięcia nie jest to kij do tego stworzony. Czułość taka jak w XLSie w sumie (co jest jedynym chyba podobieństwem z tą szybką, ostrą szpadą) , choć czuje się to jakoś innaczej, tego nie opiszę. Wracając do przynęt, kij dobrze posyła nieloty. Z kolei po najdalszy horyzont pizga się bez poczucia, że coś się gnie za bardzo tak między 10 a 14 gr. I tutaj uklejka RH10, Hermes, średnie Jazy to wymarzone przynęty do rzucania. Do prowadzenia też, z tym że taki Hermes dający ciut większy opór, to jeśli prowadzić go szybko w nurcie jest górną granicą tego "idealnego przedziału". Tu szczytówka po prostu się zaczyna wykładać (zaczyna, nie zdycha, łowić można normalnie). Ciężar wyrzutowy kija można śmiało przekroczyć i zdarzało mi się łowić sporymi gumami na 20-25 gr główkach. I tak, jak po przekroczeniu tych 15 gr w wadze przynęty mamy poczucie, że już lepiej nie rzucać tak dynamicznie, że z butów można wylecieć to jednocześnie, przy tym już nieco wolniejszym stylu rzucania górna granica ciężaru przynęt jako tako obsługiwanych zadziwiająco rośnie. Oczywiście nie muszę dodawać, że kij nie jest stworzony do podbijania gumy na 25 gr główce i jest to wynik tylko mojej wyobraźni, co to w tym nurcie siedzi, niemniej jednak da się to zrobić i ciągle będzie to wędkowanie.Cóż jeszcze dodać ? Hmm, jest ciut cięższy od XLSa, poczucie mocy płynie raczej z mięsistości blanku niż jego sztywności. Niesamowicie czuły i jednocześnie ciepły kij. Ideał na bolenia, którym można śmiało zejść do kleni, gdy trzeba i pomimo tej jego ciepłoty łowić sandacze. Najprzyjemniejszy kij z tych długich jakim łowiłem. Edytowane 16 Września 2013 przez mikolaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Mikołaj dzięki za rzeczowy opis .Byłbym wdzięczny jakbyś skrobnął jeszcze gdzie go zbroiłeś, jakie i w jakie przelotki jest ubrany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Jozi, zbroiłem w Art-Rod. Wariant ekonomiczny tj. alconite plus sic na szczycie. Standardowo, wlotowa 30stka, zejście na 6stkę, 11 przelotek łącznie. Na alpsach w sumie wychodzi to samo. To chyba nie jest kij, który na tytanach jakoś bardzo dużo by skorzystał. Moim zdaniem się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Jozi, zbroiłem w Art-Rod. Wariant ekonomiczny tj. alconite plus sic na szczycie. Standardowo, wlotowa 30stka, zejście na 6stkę, 11 przelotek łącznie. Na alpsach w sumie wychodzi to samo. To chyba nie jest kij, który na tytanach jakoś bardzo dużo by skorzystał. Moim zdaniem się nie opłaca.W życiu bym tytanów do niego nie pchał.Głupio by wyglądał z takimi cieniasami poza tym jak będzie miał trochę miękkszy szczyt, to będzie się lepiej ładował w dolnym zakresie .Właśnie mam komplet Fuji sic LV od 30-ki do 6-k.Aby było śmieszniej to cały komplet ma 11 przelotek .Będzie jak ulał do lamiego, teraz tylko pytanie komu powierzyć ubranie takiego blanku aby było dobrze i wystrzałowo .Myślałem jeszcze nad tym nowym SI ale raczej już nie będę kombinował.Mikołaj jeszcze raz dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Panowie jaka jest orientacyjna cena takiej zabaweczki?Oczywiście już uzbrojonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Panowie jaka jest orientacyjna cena takiej zabaweczki?Oczywiście już uzbrojonej.Tak 1400 to pewnie będzie za cłość.Pytałem w Ard Rodzie to ze swoimi przelotkami trzeba doliczyć 400zł do ceny blanku, oczywiście bez szaleństw w komponentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Tak 1400 to pewnie będzie za cłość.Pytałem w Ard Rodzie to ze swoimi przelotkami trzeba doliczyć 400zł do ceny blanku, oczywiście bez szaleństw w komponentach.Szalejesz mój drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Szalejesz mój drogi A co się będę szczypał.Trzeba czasem nabyć nową zabawkę . Edytowane 22 Września 2013 przez Jozi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Witam,Będę wdzięczny za informacje, czy ktoś może polecić blank podobny do tytułowego (który niestety już nie jest dostepny). Może być trochę krótszy (min. 2.7m).Z tego co słyszałem bliźniacze XMG nie pasują (XMG 110 2M jest bardziej szczytowy, a XMG 1122MT mocniejszy i nie ogarnia przynęt ok 5 gram).Pozdrawiam,Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Witam,Będę wdzięczny za informacje, czy ktoś może polecić blank podobny do tytułowego (który niestety już nie jest dostepny). Może być trochę krótszy (min. 2.7m).Z tego co słyszałem bliźniacze XMG nie pasują (XMG 110 2M jest bardziej szczytowy, a XMG 1122MT mocniejszy i nie ogarnia przynęt ok 5 gram).Pozdrawiam,DominikMasz odpowiednią kasę to pogadamy o HMG 1202M . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witam Panowie.. interesuje mnie ten blank ponieważ szukam czegoś pod wislane bolki.. zda on egzamin z przynetami od 5 do 21 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Kpisz sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 A niby czemu miał bym kpić sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi