Guzu Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Kierujac sie "ciekawoscia pracy" wybralbym Lamiglasa. Kierujac sie innymi czynnikami pewnie tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Lamiglas też bardziej chodzi mi po głowie ale w pracowni polecili mi talona..i sam nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Jeśli miałbym wybierać między tymi dwoma to wybrałbym StC Legend Elite - LES96MF2 albo LES96MLF2. Acz jeśli chodzi o ciekawość, to też brałbym Lamiglasa. Edytowane 23 Października 2015 przez AdasCzeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 A napisał byś coś więcej Adaś o tym ST CROIX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Łukasz, kij kup pod potrzeby łowiska, ryb, które chcesz łowić i przynęt. Jak chcesz targać bolenie 75 plus w rzece, to ta słabsza elitka odpada na starcie, a i ta do 21 gr, może nie dać rady. Rybę wymęczysz, ale z CiR to nie ma nic wspólnego. Jak chcesz łowić jazie, klenie i bolenie w granicach 65 to obie dadzą radę ze wskazaniem na słabszą. Mam ją i łowię bolki z pełnym powodzeniem, acz zaznaczam 70 u mnie to już sukces. Niemniej czucie i rzuty wobkiem 2 cm, luz, 3, 4 cm gumka na główce 2 gr luz, RH 10 luz, RH12... hm... nie powiem, że nie rzucałem, ale z prowadzeniem to już... różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Z obiema konstrukcjami miałem jakąś tam styczność (10MF2 w VI+), na moje dla obu RH85 to odrobinę za dużo. Elitka MF2 najprędzej (łowiłem 9'), pozostaje pytanie, czy "domieszka klenia" nie ucierpi wówczas.Długo szukałem konstrukcji do takich zastosowań; dopiero NFC St 964-2(IM) uważam (jak na razie) za strzał w "10", aczkolwiek łowię nim zbyt krótko, by polecać go czy doń przekonywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Kijek ma być na Wisłę i na Bug..na moich łowiskach przeważnie łapie się bolki do 70 cm..szukam rzecznego uniwersała na letnie dni..max tego kijka ma być rh85 (21gram)..w pracowni polecili mi talona itm i lamiglasa SI jak w tytule..Nad st croix też się zastanawiałem ale chcę żeby kijek miał minimum 2.95 długości a max. 3.05. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Z obiema konstrukcjami miałem jakąś tam styczność (10MF2 w VI+), na moje dla obu RH85 to odrobinę za dużo. Elitka MF2 najprędzej (łowiłem 9'), pozostaje pytanie, czy "domieszka klenia" nie ucierpi wówczas.Długo szukałem konstrukcji do takich zastosowań; dopiero NFC St 964-2(IM) uważam (jak na razie) za strzał w "10", aczkolwiek łowię nim zbyt krótko, by polecać go czy doń przekonywać. No... hmm... mówiąc po poznańsku - ino ta cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Fajnie by było znaleźć taki zloty środek..a orientujecie się który z tych blanków ma grubsze scianki? Lamiglas czy talon? Podobno w serii itm talona z wytrzymałością jest różnie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pojrzo Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Odświeżę trochę wątek. Z obiema konstrukcjami miałem jakąś tam styczność (10MF2 w VI+), na moje dla obu RH85 to odrobinę za dużo. Elitka MF2 najprędzej (łowiłem 9'), pozostaje pytanie, czy "domieszka klenia" nie ucierpi wówczas.Długo szukałem konstrukcji do takich zastosowań; dopiero NFC St 964-2(IM) uważam (jak na razie) za strzał w "10", aczkolwiek łowię nim zbyt krótko, by polecać go czy doń przekonywać. Czy nadal uważasz, że był to strzał w "10", czy też dalej będziesz kontynuować poszukiwania?Jak masz go uzbrojonego i czy porównywałeś go z krótszym bratem czyli 2,75? Poważnie przymierzam się do tego blanku, pozostaje jedynie wybór długości tj 2,75 lub 2,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 2,75 ma delikatniejszą szczytowkę i jest lepszy, jako badyl do wszystkiego. 2,90 jest bardziej "armatowatodalekosiężnieboleniowy", aczkolwiek piszę to jedynie na podstawie porównania blanków, choć ten 2,75 mam i używam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pojrzo Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Dzięki Fatso, ma właśnie być takim badylem do wszystkiego, ale czasami, łowiąc zwłaszcza w dużych rzekach lubię trochę dłuższe wędki.Z opisu ( oglądałem tylko ST904) ST964 sprawia wrażenie trochę delikatniejszego i lepszego do mniejszych przynęt tj woblerków 4-5 cm, a takich dosyć często używam.Jak masz uzbrojony swój kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Odświeżę trochę wątek. Czy nadal uważasz, że był to strzał w "10", czy też dalej będziesz kontynuować poszukiwania?Jak masz go uzbrojonego i czy porównywałeś go z krótszym bratem czyli 2,75? Poważnie przymierzam się do tego blanku, pozostaje jedynie wybór długości tj 2,75 lub 2,9 Nadal uważam, że strzał w "10"; w wątku @yglo zamieściłem nawet swego czasu nieco pretensjonalny, acz niewątpliwie szczery, wpis, że "Graal odnaleziony" Uzbrojony przez Zbyszka w Alconite w autorskiej konfiguracji, uwzględniającej kompromis między nowoczesnymi mikrotrendami i moimi staroświeckimi przyzwyczajeniami.W górnym zakresie (RH10, RH85) radzi sobie bez zastrzeżeń, zachowując odpowiednią dynamikę, w sensie że nie klęka, czy tam kuca; natomiast średnie, czyli takie właśnie 4-5 cm, kleniowe przynęty obsługuje na tyle dobrze (mam na myśli także satysfakcjonującą amortyzację z żyłką 0,18-0,20, jakiej najczęściej używam przy takich przynętach), że coraz mocniej zastanawiam się, czy w ogóle potrzebny mi jeszcze 10-funtowy XMG 2,90. Prowadząc blankowe poszukiwania, nierzadko po omacku - na podstawie tylko katalogowych danych - zafiksowałem się na założeniu, że blank opisany 6-12 lb powinien się lepiej nadawać na taki wszechstronny spinning rzeczny klasy ML/M do stosunkowo słabych linek, niż "standardowe" 8-12; dlatego zasadzałem się na 964-2, odkąd tylko się pojawił w ofercie NFC, i wygląda na to, że przynajmniej ten jeden raz moje pokrętne rozumowanie nie wywiodło mnie na manowce. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pojrzo Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dzięki Koledzy za opis Waszych doświadczeń i spostrzeżeń. Ale jeśli mogę Was jeszcze trochę pomęczyć, to dlaczego nie wybraliście wersji HM? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Nie HM, tylko IM, bo akurat HM'a nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki Koledzy za opis Waszych doświadczeń i spostrzeżeń. Ale jeśli mogę Was jeszcze trochę pomęczyć, to dlaczego nie wybraliście wersji HM?Ja akurat miałem możliwość porównania, HM - zauważalnie szybszy i lżejszy, jakby smuklejszy - choć tej samej długości, nie mieścił mi się w portfelu. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez chub norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 ISS1142L - na temat blanku nie mogę doszukać się komentarzy. Może ktoś użytkuje?Poszukuję blanku 290cm do przynęt 3-12, który obsłuży przykładowe woblerki yo-zuri Aile Goby - ZipBaits Rigge 70s. Chciałbym by wędka była dobrze wyważona i nie przekraczała wagi 120g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maikel Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Witam,Za około tydzień planuję zlożyć zamówienie na swój pierwszy kij tego typu, a co za tym idzię mam ogromny mętlik w głowie. W google przeczytałem już chyba wszystkie tematy o interesujących mnie blankach lecz nadal nie jestem pewien 100% który pownienem wybrać.Wymagania:rzeka: Odra z brzegugatunek: boleń, kleń, jaźugięcie paraboliczneprzynęty: 2-11g głównie woblery po około 7g + tutaj zależy mi również na komfortowej obsłudze malutkich woblerów np smużakówBlanki które biorę pod uwagę:Batson xst1141Batson ist1141Batson xst1142Batson ist1142MHX st1142Bardziej skłaniam się do Batsonów niż do MHX'a lecz jeśli już to który z nich ? Czym się różni XST od IST ? Czy 1141 nie będzię za słabym blankiem na tę rzekę natomiast czy 1142 nie będzie zbyt sztywny żeby obsłużyć 2g smużaka ?Byłbym również wdzięczny za jakieś zdjęcie ugięć tych blanków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Witam, Za około tydzień planuję zlożyć zamówienie na swój pierwszy kij tego typu, a co za tym idzię mam ogromny mętlik w głowie. W google przeczytałem już chyba wszystkie tematy o interesujących mnie blankach lecz nadal nie jestem pewien 100% który pownienem wybrać..... Warto korzystac z naszego spisu tresci watkow RB http://jerkbait.pl/topic/101967-spis-treści-działu-tematy-techniczne-blanki-inne-tematy-rb/ Watek polaczony z odpowiednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Maikel, z wymienionych wybrałbym Batsona XST1142. IST będzie bardziej spolegliwy i wolniejszy. Podobnie odrzuciłbym delikatniejsze 1141 (oba). To typowe jaziówki i wędki do smużaków. Pytanie które odcinki Odry Cię interesują, bo powyżej Brzegu Dolnego rzeka prawie nie płynie poprzedzielane stopniami. Tam XST1142 da radę i kleniowym bombkom na uciągu i mniejszym boleniówkom. Moim zdaniem wspomniany MHX jest dość zbliżony do tego batsona.Moze, skoro bierzesz pod uwagę bolenie, pójść jeszcze oczko mocniej i np wziąć pod uwagę Batsona 1143? Tu już mógłby być z niższego modułu niż XST i można rozważyć IST.Poza tym są jeszcze przynajmniej 3 serie blanków z FishingArtu. Z tego co piszesz to prawdopodobnie spełniałyby Twoje oczekiwania Blaas SLF9610, SLXF9610, SLS9610. Te 3 ostatnie twórca może na życzenie wzmocnić o 1-2 funty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Batson xst1141Tego bym nie brał pod uwagę bo jest już nieprodukowany. Jeśli bardziej zależy Ci na kleniach i jaziach, a czasem chcesz rzucić za jakimś boleniem który hasa po powierzchni bierz 1142. Jeśli priorytetem są bolenie rozważ 1143, ale będziesz musiał zrezygnować z 2g smużaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Talon VI Plus 100MLXF2, stara sprawdzona konstrukcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Talon pokona każdego bolenia i nie ma problemu z podaniem smużaków. Łowiłem nim na Odrze zarówno w środkowo-granicznej części jak i poniżej BD, klen, jaź, boleń to jego żywioł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Również potwierdzam, talon 10'0 MLXF2 mega uniwersalny. Na odrzańskiej opasce poradził sobie z sumkiem 168 cm na 0,18 żyłce w 30-40 min przy okazji kleniowo-boleniowych łowów.Na pierwszy rzut oka niepozorna w szczycie trzcinka, ale w dolniku sporo mocy. Jedni go uwielbiają inni wogóle nie tolerują chyba że względu na specyficzne ugięcie i pracę. Ja należę do tych pierwszych ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Cześć! Myślę o stworzeniu wędki tzw lekkiego uniwersału. Kij miałby służyć nad Odrą. Ot taki jeden patyk który można zabrać na zawody. Ryby na jakie się nastawiam to Kleń, okoń, boleń. Przynęty których używam to woblery ,obrotówki. Dodatkowym atutem byłaby możliwość użycia małych gumek 2,3 całe na lekkich główkach. Długość kija to 255-275. Akcja mod-fast. W jaki blank celować? Z kijów seryjnych myślę o Shimano beastmaster 5-21. Drożej to Avid avs90mlf2 lub dzika rzeka z Corona fishing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi