Bad Boy Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Mam zamiar porzucić spiningowanie tradycyjne i przejść na baitcasting. Interesuje mnie połów głównie szczupaków, okoni i sandaczy od czasu do czasu pstrągów. Dlatego potrzebuje waszej pomocy w dobobrze sprzętu. Jeśli możecie to pomórzcie mi. Nie dysponuje zbyt dużą sumą na zakup zestawu, chce zakupić zestaw za mniej więcej 600zł, czyli kij i multiplikator. Orientowałem się co do dwóch firm daiwa i shimano. Nie wiem co wybrać. Czy kupić droższy multiplikator z tych firm a tańszy kij z innej firmy np. jaxon bądź dragon czy pełen zestaw jednej firmy np. combo daiwa megaforce za 589zł ze strony kogutomani. Proszę pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Sądzę, że na początek rozsądnie będzie kupić sprawny ale używany sprzęt, który będzie w miarę uniwersalny. Po opanowaniu technik i połowwieniu jeden sezon będziesz mógł już samodzielnie wybierać, a przynajmniej zdefiniować obszary w castingu, które byś chciał pogłębić i dokupić sobie odpowiedni sprzęt.Ze swojej strony proponuję kołowrotek Abu Garcia 4601C3. mam taki na sprzedaż za rozsądną cenę. Kij ktoś Ci zaproponuje i już możesz ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Witaj Bad_boy ssss.....za 600 PLN to ciężko coś z kombinować będzie.... Szczególnie że chcesz łowić od Pstrąga do Szczupaka Za te pięniądze nie da się tak wszechstronnie łowić wieć musisz sie bardziej określić co i jak. Mam do sprzedania dwie Okumy- VS Baitcaster i Okuma AveonSą to młynki na średnio ciężko, śmigaja od 10 gram komfortowoJak jesteś zainteresowany to 663 063 331 albo priv Za reszte starczy Ci na kijek amerykańskiej st.croix a model to Triumph, opisywany na głownej stronie, cena takiego kijka to 270 za nowy !!! Hmmmm....teraz widzę że jednak starczy Ci 600 PLN Jakbys zestawił OKUME Z tym Triumphem to byłby bardzo dobry zestaw na początek a przy wprawie obsłużysz lżejsze przynęty.... Teraz o kijku...masz do wyboru dwie długości i cw do 21 oraz do 28 gram ale z mojego i innych kolegów doświadczenia wynika że z tego kijka do 21 gram pociągniesz spokojnie 30 a nawet 40 gram ale tu trzeba trochę już uważać, rzucać płynnie gdy zawyżasz górny ciężar. O Okumie było dużo ale w skrócie powiem że za te pieniądze to solidny i wytrzymały młynek a OKUMA VS ma w zestawie drugą szpulke i 5 lat gwarancji !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bad Boy Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 dzięki za wskazówki.A czy mógłbyś coś powiedzieć na temat multiplikatora daiwa megaforce 100 TSHL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 w tej cenie w zasadzie możemy mówić tylko o używkach. czasami trafiają się u nas używane zabawki CURADO 101D za jakieś 300-400 pln. gdyby Ci sie udało kupić coś takiego , wówczas miałbyś bardzo rozsądny multik, z którym możn ana prawde dużo zdzialać. kijek to już wg. uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Nie rzucaj spinningu - warto mieć alternatywę. Sam casting nie łowi - niestety, tak więc nie jest to recepta na łowienie większych i więcej (trzeba o tym pamiętać) a inna metoda, która ze względu na swoją specyfikę wymaga cierpliwości i spokojnego podejścia do tematu oraz niekiedy własnej drogi. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 dzięki za wskazówki.A czy mógłbyś coś powiedzieć na temat multiplikatora daiwa megaforce 100 TSHL za 350 złotych masz dosyć ciekawy młynek a zwłaszcza nowy i na gwarancji . Nie zastanawiaj się. DAIWA MegaForce jest podobny do młynków typu VIENTO czy ADVANTAGE na rynek Japoński leci z niego od 8 g. tym młynkiem przytulisz okonie , sandacze i szczupaki radziłbym ostrożnie podejść do przynęt powyżej 40 g. młynek wytrzyma ale zawsze jest to ale. co do patyka a po zakupie DAIWA zostanie Ci spokojnie 250zł za te pieniądze omiń firmę JAXON-klaxon polecam coś do 25g.masz przewagę w gatunkach ryb z 3 które wymieniłeś ponieważ gdybyś chciał łowić szczupaki na jerki o masie około 40 g. to kij musiałbyś kupić o innej gramaturze np. do 60 g a tak kij do 25g. przytulisz okonia , sandacza i szczupaka na małe jerki gumy i woblery myślę że pozytywnie rozdysponujesz kasę powodzenia w zakupach !!!a i pochwal się co zdecydowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 zakladajac ze pozostaje ci jakies 25 pln proponuje wedke firmy LARUS. rekojsc korkowa, fuji alconite. rozsadnie rozlozone rpzelotki. zrodlo www.wedkarskiezakupy.pl mozesz też zapytac Pablo z naszego forum, też pewnie cosik doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 zakladajac ze pozostaje ci jakies 25 pln proponuje wedke firmy LARUS. mifas dodaj zero do 25pln albo łatw mi wędke w tej cenie <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4589& ;start=0& @mifek25 zlociszy, to taniej jak michal dzakson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 no dzięki Sierściuchy za czujność oczywiscie mialem na myśli 250 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Mifku spokojnie. Każdemu może się zdażyć. Pomyliłeś się tylko o 225 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 W związku z tym, że mifek pomylił się o 0 i to prawda, a Thymalus stwierdził, że o 225zł, i to też prawda, z tego wynika,że 0=225zł Sorki za OT, ale taki żart mi się wymyśliłPozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 wracając do sedna,ja proponuje na początek kijek 1oz triumpha w zakresie cw komfortowo się łowi a jak trzeba to spokojnie mozna używac go jako jerkówki do sliderów 10S(sprawdzone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Tak sobie czytam te porady i ciarki mnie przechodzą. Próbuję tak ustawić się w roli rozpoczynającego wędkarza i próbuję ułożyć zestaw z tych propozycji. I dziękuję Bogu i Neptunowi, że początki mam już dawno za sobą bo byście mnie wyprowadzlili... Okonie na Slidera 10 lub na Triumpha 20lbs lub pierwsze szczupaczki i sandaczyki....Jak dobrze, że mam to już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Thymallus ja tylko proponuję jesli szczuoaczki i sandaczyki to ten 20lb jest oki ja i nie tylko ja łowilismy na taki kij,pomyslałęm, że jeśli ma być to pierwszy kij to dobre by było mieć coś w miarę uniwersalnego,wszak kolega Bad Boy nie napisał dokładnie jakie przynęty,fakt napisał o okoniach i psrągach,tylko jak pogodzić komfotrowe łowienie okoni,psrągów,szczupaków i sandaczy jednym zestawem? Przytoczenie skrajnosci slider 10 i okoń to moze przesada,dodam dla jasnosci,że muśląc o sliderze nie miałem na mysli połowu okonia,pstrąga,a raczej tą rybe z myślą o której Panowie z Salmo zaprojektowali slidera <_< Mogę powoedzieć ze moja propozycja jest z naciskiem na 2 z 4 wymieniowych gatunków ryb szczupak,sandacz.nie koniecznie na Slidery,chodzi o gramaturę przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Hasior - nie mart się. Szczupaki i sandacze o których wspominasz rzeczywiście występują na filmach Salmo lub na okładkach WŚ. Jednak nasze życie nad wodą wygląda zupełnie inaczej. Trzeba zejść na ziemię. Przeciętny szczupak u nas to jest około 50cm, a sandacz około 40-45 cm. O większe już jest trudniej. Przynajmniej na początek. Dlatego Trumph 17 lbs to z tej firmy główny pretendent do zaoferowania.Natomiast na metrowe szczupaki to trzeba trochę poczekać..... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi